• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Dăunători la răsaduri de legume – semne. Combatere

    Violina Gorcinschi -

    Dăunători la răsadurile de legume – depistarea, identificarea și combaterea insectelor dăunătoare la răsadurile de tomate și alte legume populare. Aflați din acest articol cum arată atacurile și cum se combat afidele, acarienii, musculițele albe de seră, tripșii, tuta absoluta, melcii, coropițnițele, viermii sârmă și musculițele de sol care atacă răsadurile.

    Combaterea dăunătorilor la răsadurile de legume nu este ușoară, având în vedere că plantele sunt încă sensibile și nu pot face față atacului. De aceea, se iau măsuri de precauție și, în caz de infestare, de tratament. De exemplu, împotriva afidelor, tripșilor, musculiței albe și tutei absoluta, se poate utiliza uleiul de neem, cunoscut pentru proprietățile sale de respingere a insectelor dăunătoare. Alte sfaturi utile despre depistarea și combaterea dăunătorilor din răsaduri aflați din acest articol.

    Dăunători la răsaduri. Afidele – semne atac, combatere

    Afidele, cunoscute și sub denumirea de Macroshiphum euphorbiae atacă mai multe specii de legume încă din stadiul de răsad, în special pe cele din sere și solarii. Spațiile protejate creează un mediu propice de reproducerea rapidă și continuă a acestui dăunător, iar, în câmp, are 13-16 generații pe an. Atacul afidelor se manifestă prin colonizarea frunzelor (partea inferioară), a butonilor florali sau chiar a florilor.

    La răsaduri, prezența lor se poate observa prin răsucirea, îngălbenirea și uscarea frunzelor. Florile cu afide cad, iar atacurile puternice duc la stagnarea în dezvoltare a plantelor, ceea ce înseamnă producții scăzute și de calitate slabă. Afidele colonizează frunzele și sug seva elaborată a plantelor, fiind vizibile cu ochiul liber datorită coloniilor de culoare verde-cenușie, cu nuanțe gălbui sau neagră, din spatele frunzelor.

    Un alt pericol reprezentat de afide este faptul că produc rouă de miere pe frunzele răsadurilor. Acestea sunt secreții dulci și lipicioase ale afidelor care atrage ciupercile patogene, cum ar fi cele de genul Capnodium, Penicillium, Fusarium, Alternaria etc.

    Afide la răsaduri

    Combaterea afidelor la răsaduri

    Pentru a asigura o creștere optimă a răsadurilor, acestea trebuie verificate regulat de boli și dăunători. De la început, se asigură condițiile optime de creștere a plantelor care, în același timp, descurajează apariția afidelor.

    Pentru început, recipientele și solul se dezinfectează bine înainte de plantarea răsadurilor. Apoi, răsadurile au nevoie de o temperatură de 20-25 grade Celsius ziua și 16-20 grade Celsius noaptea pentru a se dezvolta bine și de a face față unor posibile atacuri. Containerele cu răsaduri ar trebui plasate în așa fel încât frunzele plantelor să nu se atingă între ele, pentru a descuraja transmiterea.

    Udarea răsadurilor se face regulat, în cantități potrivite, cu apă sedimentată la temperatura camerei.

    Pentru prevenirea și tratarea răsadurilor cu afide, în special în cazurile atacurilor mai slabe, este indicată utilizarea repetată a infuziilor de plante, de produse din tutun, cenușă și iod, dar și a capcanelor lipicioase. Tot în această situație, afidele se pot colecta manual, însă dacă plantele sunt atacate masiv, se apelează la insecticide.

    Cele mai eficiente produse omologate pentru combaterea afidelor sunt cele care conțin acetamiprid, sulfoxaflor, tau-fluvalinat etc.

    Citește și: Uleiul de neem, insecticid bio. Rețeta pentru stropirea legumelor

    Dăunători la răsaduri. Trips – semne atac, combatere

    Tripsul este unul dintre cei mai periculoși dăunători ai răsadurilor de legume. Tripșii sunt insecte foarte mici, de numai 1 milimetru, iar larvele sunt și mai mici. Aceștia dăunează mai multor specii de plante, inclusiv tomatelor, încă din stadiul de răsad, pe întreaga perioadă de vegetație. Apar în roiuri mari, în timpul furtunilor, și se adăpostesc în locuri calde precum serele și solariile. La fel ca alți dăunători, apariția tripsului este favorizată de mediile cu umiditate ridicată.

    Dăunătorii se hrănesc cu celulele individuale ale plantei gazdă, producând pagube semnificative în cultură, prin dezvoltarea lentă sau chiar moartea răsadurilor. Această insectă este dăunătoarea atât în stadiul de larvă, cât și ca adult.

    Răsadurile infestate cu tripși prezintă pete mici argintii și cicatrici pe frunze, care în timp se măresc și se unesc. În aceste condiții planta crește distorsionat. Tripsul este cu atât mai periculos cu cât transmite foarte ușor bolile produse de virusuri.

    Combatere trips la răsaduri de legume

    Combaterea tripsului la răsadurile de legume este dificilă. Tripșii, odată instalați pe plante, sunt foarte greu de combătut, astfel cele mai eficiente sunt metodele de prevenire. Printre acestea, se numără:

    – folosirea semințelor de calitate, achiziționate de la furnizori de încredere și dezinfectate;
    – utilizarea substratului dezinfectat;
    – instalarea capcanelor lipicioase pentru monitorizare sau captare în masă.

    Pentru tratamente, se administrează insecticide omologate care au ca substanță activă spinosad, ciantraniliprol+acibenzolar-s-metil sau abamectin. Cu toate acestea, în multe dintre cazuri, va fi nevoie de măsuri complexe, populațiile de trips fiind foarte greu de controlat.

    Musculița albă în răsadurile de legume

    Dăunători la răsaduri. Musculița albă – semne atac, combatere

    Musculița albă atacă răsadurile de legume. Dăunătorul este prezent într-o varietate de peste 200 de culturi, însă cele mai atacate sunt vinetele, tomatele, castravetele, ardeiul gras, precum și alte culturi de legume des cultivate. La răsaduri, larvele și adulții afectează frunzele și tulpinile plantelor.

    Musculița albă se hrănește cu sucul răsadurilor, pe care îl extrage din frunze, după care elimină enzime lipicioase, ca în cazul afidelor, care favorizează dezvoltarea ciupercilor patogene. Părțile răsadurilor atacate de acești dăunător se îngălbenesc, se usucă și apoi cad.

    De obicei, musculița albă își face apariția în încăperi cu temperaturi ridicate și umiditate scăzută.

    Combaterea musculiței albe la răsadurile de legume

    Musculița albă, prezentă în spațiile protejate, se monitorizează cu ajutorul capcanelor lipicioase. O singură capcană ajunge pentru o suprafață de 30-40 de metri pătrați de răsădniță. De asemenea, răsadurile se verifică periodic chiar dacă sunt pasate în casă deoarece dăunătorul poate pătrunde și acolo.

    Având în vedere că acest dăunător apare în condiții de umiditate scăzută, se recomandă ventilarea regulată a camerei și plasarea de recipiente largi cu apă lângă răsaduri. Dacă se lipesc insecte în capcană, e un semn că răsadurile au nevoie de un tratament cu infuzie de usturoi.

    Pentru a combate musculița albă cu infuzie de usturoi se toacă 2 căni de căței, după care se pun într-un borcan de sticlă în care se toarnă un litru de apă. Preparatul se acoperă cu un capac, iar după 5 zile, infuzia poate fi folosită. Preparatul se diluează în lichid: 2 lingurițe la 1 litru de apă. Pentru ca medicamentul să fie eficient, este nevoie ca pulverizarea să fie făcută dedesubtul frunzelor, acea zonă fiind cea care găzduiește populațiile de musculiță.

    Dacă, însă, pragul economic de dăunare este depășit, în răsadurile de legume se intervine cu tratamente chimice. Cele mai eficiente sunt cele care au, ca substanță activă, pirimifos-metil, acetamiprid, Tau-fluvalinat etc.

    Citește și: Cropmax de la Holland Farming – produsul de bază pentru răsaduri puternice și sănătoase

    Dăunători la răsaduri. Tuta absolută – semne atac, combatere

    Tuta absolută atacă în special culturile de tomate, însă produce pagube și la alte culturi. Atacul de tuta absoluta se poate confunda cu cel al musculiței miniere (Liriomyza trifolii), însă galeriile formate de prima categorie sunt mai mari.

    Acest dăunător poate produce pagube în proporție de 10-20% din plante, însă, în condiții favorabile, atacurile pot deveni severe, afectând întreaga cultură. Tuta absoluta este activă în special pe timpul nopții, iar ziua se ascunde printre frunze.

    Apariția tutei absoluta la răsadurile de roșii și alte legume este favorizată de temperaturi de peste 9 grade Celsius în încăpere.

    Cum se combate tuta absolută la răsaduri

    Pentru a combate tuta absoluta la răsaduri, este importantă, în special, monitorizarea deoarece depistarea tardivă a acestei insecte o face greu de combătut. Dacă aplicarea tratamentelor se face prea devreme sau prea târziu, acestea nu vor avea efect asupra dăunătorilor.

    De aceea, se începe întotdeauna cu instalarea capcanelor și a plaselor antiinsecte în spațiile protejate. Se recomandă și distrugerea resturilor vegetale care sunt un loc bun în care se ascund. Dezinfecția solului, combaterea buruienilor și efectuarea tratamentelor la timpul potrivit sunt și ele măsuri care asigură culturi sănătoase.

    Tuta absoluta se numără printre cei mai rezistenți dăunători au tomatelor la insecticidele administrate repetat. Din acest motiv, sunt indicate doar 2-3 aplicări de produs care are același mod de acțiune. Sunt recomandate produsele care conțin Bacillus thuringiensis, un biopesticid eficient, aplicat în stadiul larvar.

    Dăunători la răsaduri. Acarieni – semne atac, combatere

    Acarienii, denumiți științific și Tetranichus urticae, sunt un tip comun de păianjen. Atacă o varietate mare de legume, fiind capabili să se răspândească ușor și rapid. Adesea, atacurile au loc în verile calde și secetoase, specifice lunilor iulie și august. Transmiterea are loc prin soluri sau plante infestate. Aceste insecte consumă sucul din frunze, prin străpungerea acestora.

    Acarienii nu pot fi văzuți cu ochiul liber, însă prezența lor poate fi confirmată de ofilirea și îngălbenirea frunzelor, precum și apariția de puncte mici și negre pe dosul frunzelor. În cazul atacurilor severe, pe frunze apar pete clorotice cu necroze punctiforme, pe care este vizibilă pânza de păianjen. Infestarea răsadurilor cu acarieni poate opri rodirea ulterioară a plantelor, potrivit plantmaster.ro.

    Cum se combat acarienii la răsaduri

    Ca în cazul altor dăunători, prevenirea este asigurată prin inspectarea regulată a răsadurilor, pentru a depista la timp problema. Este necesară asigurarea condițiilor optime a plantelor care ajută la lupta sau prevenirea acarienilor. Substraturile se dezinfectează în prealabil, iar răsadurile se țin la distanță față de alte plante.

    Dacă se depistează prezența dăunătorului, pentru început, se recomandă pulverizarea cu apă a plantelor. Efectele sunt și mai eficiente dacă, în loc de apă, se folosește alcool sau infuzie de usturoi sau ceapă.

    În cazul atacurilor severe la răsaduri, se recurge la administrarea de substanțe chimice, cum ar fi insecticidele. De multe ori, produsele folosite pentru combaterea altor dăunători sunt eficiente și împotriva acarienilor.

    Viermele sârmă (foto: agricover.ro)

    Dăunători la răsaduri. Viermi sârmă – semne atac, combatere

    Viermele sârmă este larva gândacilor pocnitori (Elateride) care atacă răsadurile mai multor culturi, cum ar fi roșiile, castraveții, dovleceii, pepenii etc. Larvele au corpul cilindric, alungit, tare la pipăit, de culoare galben-castanie.

    Acest dăunător afectează culturile în stadiul de larvă, atacând plantele în zona coletului, după care pătrund în interiorul tulpinii. Răsadurile slăbesc, se ofilesc și mor în scurt timp. Dacă atacul are loc la nivelul rădăcinilor, răsadurile vor fi, în scurt timp, afectate de boli vasculare, fungice sau bacteriene. Dacă nu se intervine la timp, viermele sârmă poate compromite întreaga cultură.

    Cum se combat viermii sârmă la răsaduri

    Printre măsurile de prevenire a viermelui sârmă se numără:

    – aplicarea îngrășămintelor în doze recomandate fiecărui tip de sol în parte;
    – aplicarea amendamentelor cu calciu pe solurile acide;
    – tratarea substraturilor cu dezinfectant cu spectru multiplu de combatere, înainte de înființarea răsadurilor de legume
    – la plantarea răsadurilor, se adaugă și un amestec de coji de ceapă, paie și pulbere de muștar pentru a încetini dezvoltarea parazitului.

    Pentru combaterea viermelui sârmă, se recomandă tratamente cu insecticide specifice.

    Dăunători la răsaduri. Musculița de sol – semne atac, combatere

    Cele mai mari probleme ale răsadurilor de legume sunt atacurile musculiței de sol, cunoscută ca Sciaride. Cu toate că musculițele, în stadiu de adult, par inofensive, depun larve care atacă intens rădăcinile răsadurilor. Larvele sunt viermi albi, cu cap negru și corp ușor segmentat, care preferă să mănânce perișorii absorbanți de pe rădăcină. Ulterior, urcă în plante prin tulpină, pe care o consumă. După circa două săptămâni, plantele sunt compromise. O mare problemă cauzată de aceste larve este transmiterea de boli fungice de la o plantă la alta, precum Fusarium, Botrytis și Verticillium. Plantele atacate se ofilesc, îngălbenesc și mor destul de rapid.

    Insectele adulte pot fi observate în jurul plante, ceea ce este un semn că urmează atacul larvelor. Adulții au culoare neagră-cenușie, aripi în formă de Y, de culoare gri, antene și picioare lungi și subțiri. Preferă solurile umede, în care depun ouăle, așezate în șiruri pe straturile superficiale. Un indicator că atacul a început deja este aspectul răsadurilor, care sunt slăbite și se opresc din creștere.

    Cum se combat musculițele de sol la răsaduri

    Musculițele negre pot fi depistate prin utilizarea capcanelor cu bandă adezivă. Ulterior, se iau măsuri pentru a preveni reproducerea insectelor de sol. Stratul superior al solului trebuie să fie în permanență uscat, pentru a preveni eclozarea ouălor.

    De asemenea, este indicată acoperirea solului de la răsaduri cu argilă fină expandată sau nisip grosier uscat. În aceste condiții, muștele vor evita infestarea răsadurilor. Dacă, însă, larvele au avut timp să eclozeze, stratul superior al solului din recipiente se înlocuiește sau i se aplică insecticid.

    Dăunători la răsaduri. Coropișnița – semne atac, combatere

    Coropoșnița este un dușman de temut al răsadurilor, în special cele ale tomatelor. Nu doar că afectează răsadurile, dar le poate împiedica să apară. Gryllotalpa gryllotalpa are un mod specific de atac. Își depune ouăle în pământ, iar larvele consumă rădăcinile plantelor tinere. Mai mult, pot pune piedici încă de la început, prin dislocarea semințelor în germinare, dar și prin săparea de tuneluri în sol, din care plantele nu își mai pot extrage nutrienții.

    După repicare, larvele și adulții distrug rădăcinile și tulpinile plantelor, retezându-le din zona coletului. Aceste pagube se înregistrează și în câmp, sere și solarii, imediat după transplantarea răsadurilor. Plantele atacate se ofilesc și mor.

    Pagubele înregistrate pot fi de până la 50% din cultură.

    Cum combatem coropișnița la răsaduri

    Măsurile de prevenire sunt cele mai eficiente împotriva atacului coropișnițelor. Înainte de înființarea răsadurilor, amestecul de sol se cerne pentru a opri trecerea coropișnițelor. Se evită, de asemenea, udările excesive, iar răsădnițele se mută dintr-un loc în altul (la 2-3 ani) pentru a evita infestarea.

    Tratamentele chimice împotriva coropișnițelor se pot aplica odată cu plantatul.

    Citiți și: Combaterea coropișnițelor cu metode naturale și insecticide

    Dăunători la răsaduri. Limacșii – semne atac, combatere

    Melcii fără cochilie sau limacșii sunt un pericol pentru răsaduri. Ei sunt prezenți în mai multe culturi, inclusiv în cele înființate prin răsad, cum ar fi roșiile. În stadiul de răsad, melcii atacă frunzele și tulpinilor, care capătă un aspect găurit și sunt acoperite cu un strat de mucus.

    Plantele atacate slăbesc rapid și, în cele din urmă, mor.

    Cum se combat limacșii la răsaduri

    Există mai multe metode de a respinge melcii din culturile de legume. Se pot crea capcane utilizând sticle tăiate sau momeli pentru a colecta melcii. În capcane, se așază pietre umede care să împiedice deplasarea dăunătorilor.

    Citiți și: Cum scăpăm de limacși: 5 metode bio pentru combaterea melcilor fără cochilie care atacă cultura de legume

    De asemenea, se poate apela la metode naturiste de combatere a acestui dăunător:

    Infuzie din ardei roșu iute: în rețetă, se folosesc 0,5 kg de ardei și 10 litri de apă. Amestecul se lasă la infuzat pentru 48 de ore, după care se fierbe și se lasă în recipiente pentru două zile. Rezultatul, la care se adaugă 50 ml de săpun lichid, se folosește înainte de înflorire.
    Infuzie de usturoi: se toacă trei capete de usturoi mărunt, apoi se amestecă cu 10 litri de apă și se strecoară. Se lasă pentru 24 de ore înainte de folosire.
    Soluție din pudră de muștar: se diluează 30 de grame de muștar în 100 ml de apă. Se lasă timp de o oră într-un loc cald, după care se diluează în 6 litri de apă. Rezultatul se pulverizează atât pe plante, cât și pe sol.


    Te-ar mai putea interesa

    Legea arendei – adoptată de Parlament! Contracte pe minim 7 ani, cu valabilitate și după decesul arendatorului Fermier cu 40 de vaci de lapte: Am scos ferma la vânzare! Vând tot și emigrez în Spania! Subvențiile APIA care intră în conturi până la Crăciun!

    Ultimele știri

    Îngrijirea oilor cu gestație dublă în perioada iernii Oficial: Adrian Chesnoiu a revenit la conducerea AFIR Subvenție de 1.000 lei/lună pentru fermierii care angajează tineri cu studii în domeniul agricol