• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • După articolul Agrointeligența, ANSVSA a decis că autorizațiile obținute de fermieri rămân valabile

  Roxana Dobre -

  Autorizațiile sanitar-veterinare obținute de fermierii români pentru exploatațiile lor rămân valabile, cu excepția fermelor de suine, potrivit unui nou ordin emis de Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, ANSVSA, în urma articolului în care Agrointeligența – AGROINTEL.RO atrăgea atenția că o nouă legislație îi obligă pe toți crescătorii de animale să își reautorizeze exploatațiile,

  În urma articolului publicat de Agrointeligența-AGROINTEL.RO în care anunțam că direcțiile veterinare vor evalua în perioada următoare toate fermele de animale pentru emiterea unei noi autorizații sanitar veterinare/certificat de înregistrare, ANSVSA a decis să schimbe Ordinul nr. 10/2024 prin care fermierii erau obligați să își reînnoiască autorizațiile în termen de 6 luni.  În Monitorul Oficial nr. 135 din 16 februarie, a fost publicat vineri, 16 februarie, un ordin care îl modifică pe cel dat anterior.

  Citiți și: Controale în toate fermele de animale! Crescătorii sunt obligații să ceară reautorizarea la DSVSA

  Controale în ferme (foto: pfhb.pl)

  ANSVSA: Fermele care dețin autorizație sanitar-veterinară o mențin

  Ordinul nr. 35/2024 pentru modificarea Normei sanitare veterinare privind procedura de înregistrare/autorizare sanitar-veterinară a unităților, centrelor de colectare, transportatorilor și mijloacelor de transport rutier din domeniul sănătății și protecției animalelor și pentru completarea, respectiv abrogarea unor acte normative din domeniul sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, aprobată prin Ordinul președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr. 10/2024 publicat în Monitorul Oficia, prevede că ”unitățile care dețin autorizație sanitar-veterinară o mențin”.

  ”Art. 26. — (1) Unitățile care dețin autorizație sanitar-veterinară o mențin.
  (2) Cu excepția exploatațiilor comerciale de tip A de porcine, unitățile care dețin certificat de înregistrare sanitar-veterinară îl mențin; reprezentantul legal al acestor unități va depune la direcția sanitar-veterinară și pentru siguranța alimentelor județeană, respectiv a municipiului București o copie a contractului de servicii încheiat cu un medic veterinar de liberă practică organizat în condițiile legii și împuternicit de direcția sanitar veterinară și pentru siguranța alimentelor județeană, respectiv a municipiului București, în cazurile prevăzute de prezentul ordin”, se precizează în noul Ordin ANSVSA.

  Citiți și: Familia căreia i-au murit oile de la un tratament și-a refăcut turma cu ajutorul animalelor donate!

  Ce se întâmplă cu certificatul de înregistrare sanitar veterinară

  În ordinul publicat în Monitorul Oficial se face referire și la fermele care dețin certificat de înregistrare sanitar veterinară.

  ”Pentru unitățile care dețin certificat de înregistrare sanitarveterinară și care, conform prevederilor prezentei norme, sunt supuse autorizării sanitar-veterinare, direcțiile sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor județene, respectiv a municipiului București, după o nouă evaluare, în baza documentației actualizate, pot emite autorizația sanitar-veterinară fără a mai fi percepute tarifele prevăzute în Ordinul președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr. 96/2014, cu modificările și completările ulterioare”, legisferează ANSVSA.

  În cazurile în care se prevede prin legislație, așa cum este cazul exploatațiiloe de porci, reevaluarea unităților și emiterea autorizației sanitar-veterinare/certificatului de înregistrare sanitar-veterinară se efectuează la solicitarea operatorului, în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a nouloui Ordin ANSVSA publicat în Monitorul Oficial vineri, 16 octombrie.


  Te-ar mai putea interesa

  ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel”

  Ultimele știri

  Praful saharian, o problemă nouă în ferme. Cum sunt afectate culturile agricole Miei vânduți din portbagaj. Polițiștii au împărțit amenzi Secretar de stat – anunț de ultimă oră despre plata ajutorului de 100 de euro la hectar