• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Cât grâu și porumb din Ucraina au intrat în fiecare lună în țară – cifrele oficiale

  Angelica Lefter -

  Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a dat asigurări că nu a emis niciun acord pentru punerea în liberă circulație în vederea utilizării produselor agricole cu origine din Ucraina pe teritoriul României. Ministerul de resort a specificat că de la începutul anului 2024 și până în prezent nu au fost realizate importuri în România de cereale provenite Ucraina.

  MADR a pus la dispoziția celor interesați, toate datele referitoare la importul de cereale din Ucraina, pe baza informațiilor furnizate de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) și Autoritatea Vamală Română.

  Citiți și: S-a aprobat OUG pentru licențele de import cereale și oleaginoase din Ucraina

  Ministerul Agriculturii nu a eliberat până în prezent nicio licență de import pentru produse proveniență Ucraina

  Ministerul Agriculturii a adus la cunoștința populației că nu a eliberat până în prezent nicio licență de import pentru produse proveniență Ucraina, potrivit legislației în vigoare, conform unui comunicat remis astăzi, marți – 20 februarie.

  ”Având în vedere informațiile vehiculate în spațiul public referitoare la importul de cereale din Ucraina și pentru corecta informare a opiniei publice, regăsiți mai jos datele centralizate de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pe baza informațiilor furnizate de către ANSVSA și Autoritatea Vamală Română.

  Facem precizarea că MADR nu a emis nicio licență de import pentru produse agricole cu origine din Ucraina, reglementate prin Ordonanța de Urgenţă nr.84/2023 privind instituirea unui mecanism de consultare şi reacție coordonată în contextul implementării sistemului de autorizare la export introdus de Ucraina pentru produsele agricole, până la data de 20 februarie 2024.

  Reamintim că în ședința Guvernului din data de 12 octombrie 2023 a fost adoptată ordonanța de urgență privind instituirea unui mecanism de consultare şi reacţie coordonată în contextul implementării sistemului de autorizare la export introdus de Ucraina pentru produsele agricole. Actul normativ adoptat stabilește măsuri temporare de instituire a unui acord de punere pe piață în contextul implementării sistemului de autorizare la export introdus de Ucraina pentru produsele agricole, în vederea atenuării repercusiunilor negative imediate în sectorul producției primare și al procesării. Produsele agricole care fac obiectul importului reglementat prin actul invocat sunt: grâul și meslinul, porumbul, semințele de rapiță sau de rapiță sălbatică, chiar sfărâmate, semințele de floarea-soarelui, chiar sfărâmate. Actul normativ a fost completat în decembrie 2023, pe lista produselor care pot fi importate din Ucraina doar pe bază de licență fiind adăugate făina și zahărul.

  Având în vedere că MADR nu a eliberat până în prezent nicio licență de import pentru produse proveniență Ucraina, potrivit legislației în vigoare, de la începutul anului 2024 și până în prezent nu au fost realizate importuri în România de cereale proveniență Ucraina”, se arată în comunicatul MADR.

  Situația importurilor de cereale din Ucraina în anul 2023 (tone)


  Citiți și: Oficial! Importurile din Ucraina au fost interzise! Măsura se aplică pentru grâu, porumb, rapiță și floarea-soarelui

  Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) reamintește că la data de 2 mai 2023 Comisia Europeană a adoptat măsuri preventive excepționale și temporare privind interzicerea importurilor de cereale provenite din Ucraina, aplicabile în cinci state membre, inclusiv România. Astfel, cantitățile de cereale importate în România în lunile mai și iunie 2023 au fost livrări realizate în baza contractelor încheiate anterior datei de 2 mai 2023.


  Te-ar mai putea interesa

  Județul în care toată suprafața de porumb neirigat este compromisă din cauza secetei Tomata care nu se descompune: ”Este cumpărată de o lună, nu știu ce bagă în ele” Un mare lac, o sursă de apă pentru irigații, pe cale să dispară din cauza secetei

  Ultimele știri

  Mici fermieri care irigă – reclamați la poliție de vecinii deranjați de zgomotul pompelor Alertă meteo de furtuni și vijelii în jumătate de țară. Temperaturi sufocante și caniculă până joi Fermierii din AAC – mesaj pentru partidele politice: Susțineți la Bruxelles prioritățile agriculturii românești!