O nouă subvenție pentru micii fermieri. Anunțul deputatului Emil Dumitru pentru producători
Angelica Lefter -O nouă subvenție adresată în special producătorilor români, micilor fermieri, va putea fi în curând accesată de aceștia prin schema de certificare a produselor autohtone DOR (De Origine România). Legislația privind această schemă de calitate a fost promulgată, a fost publicată în Monitorul Oficial (MO), iar Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a realizat un grup de lucru împreună cu organizațiile profesionale reprezentative pentru a face normele de aplicare, a anunțat Emil Dumitru, vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților – Parlamentul României.
Invitat în emisiunea Agrostrategia, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR, Emil Dumitru, vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, a explicat că schema DOR (De Origine România) este o certificare voluntară, iar etichetarea produselor va fi subvenționată de Ministerul Agriculturii.
Citiți și: Lege votată în Parlament: Produse românești etichetate cu denumirea ”De Origine România – DOR”
Emil Dumitru: DOR este o schemă de certificare voluntară
Schema DOR vrea să fie o procedură simplă, prin care producătorii români să poată eticheta produsele în acest fel și astfel să creeze o identitate vizuală.
”Practic, este o schemă de certificare voluntară pe care Ministerul Agriculturii o va gestiona și încercăm să promovăm produsele agroalimentare românești, prin această schemă de certificare. Va fi o procedură simplificată. Din discuțiile pe care le-am avut și cu Ministerul Agriculturii, pentru că Ministerul trebuie să facă norme de aplicare, vrem să fie o procedură foarte simplă în care producătorii noștri să se înregistreze într-un sistem informatic și practic să poată să folosească în etichetă DOR (De Origine România)”, a arătat Emil Dumitru.
Eticheta DOR va crea o identitate vizuală produselor autohtone
Procedura de înregistrare a producătorilor care vor să utilizeze eticheta DOR va fi simplă.
”M-am inspirat, pentru că este o lege la care am fost inițiator, din legislația europeană și din ce au făcut alte state membre, cum ar fi Polonia. ”Produs polonez” este peste tot, pe rafturile supermarketurilor și eu cred că o astfel de schemă de certificare voluntară va crea o identitate vizuală produselor alimentare românești”, a mai adăugat Emil Dumitru, la Agrostrategia.
Vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, acesta a mai explicat că în inițierea acestei legi nu este nimic antieuropean și că a fost cerut și primit acceptul Comisiei Europene pentru a putea utiliza această schemă de certificare voluntară.
”Noi am avut un schimb de corespondență și cu Comisia Europeană când am avut proiectul de lege la Comisia de Agricultură de la Cameră, am primit acceptul Comisiei Europene să putem să utilizăm această schemă de certificare voluntară și, bineînțeles, eu îmi doresc foarte mult ca împreună cu Ministerul Agriculturii să promovăm această schemă de certificare voluntară care are și o componentă de subvenționare a acelor producători care utilizează în etichetare însemnul de certificare DOR”, a punctat Emil Dumitru.
Citiți și: Certificarea produselor românești, dincolo de scheme și sisteme!
Emil Dumitru: Normele de aplicare a schemei DOR, în lucru la MADR
Mai mult, Emil Dumitru a explicat că va exista și o componentă de subvenționare pentru a-i ajuta pe fermierii care își doresc să eticheteze astfel produsele lor.
”Legea este promulgată, este în Monitorul Oficial, Ministerul Agriculturii s-a apucat să facă un grup de lucru împreună cu organizațiile profesionale reprezentative pentru a face normele de aplicare. Mecanismul este foarte simplu, se înscriu producătorii la Ministerul Agriculturii, cei care utilizează materii prime de bază de pe teritoriul național vor întra în această schemă și vor avea dreptul să utilizeze însemnul de certificare cu DOR. Eu cred că acesta este viitorul unei agriculturi care să-și promoveze specificitatea locală și producătorii noștri și slavă Domnului că avem ce să promovăm în România. Ministerul face normele și după ce face normele va pune în aplicare această schemă. Ministerul Agriculturii, așa cum și ministrul, la Legea bugetului, s-a exprimat că susține această schemă de certificare și practic este benefic pentru toată lumea, nu este o lege a lui Emil Dumitru, este o lege pentru fermierii noștri”, a dat asigurări vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, la Agrostrategia.
DOR – lege bună pentru producători și consumatori
Per ansamblu, schema DOR este o lege bună pentru fermierii români, dar și pentru consumatori, consideră Emil Dumitru care estimează că noua schemă va putea fi accesibilă producătorilor chiar din acest an.
”Ca să explicăm pe înțelesul tuturor, dacă spre exemplu noi avem la Matca producători de tomate în spații protejate, care primesc deja un sprijin pe ce înseamnă cultivarea de tomate în spații protejate, degeaba se duc către magazine fără să aibă o identitate vizuală, fără ca acele tomate să fie ambalate, etichetate. În momentul în care spunem că sunt tomate produse pe teritoriul național și au intrat în această schemă de certificare, consumatorul alege în cunoștință de cauză și practic știe că va plăti un preț un pic mai mare față de tomatele din Turcia, dar susține fermierul român și implicit plătește taxe și impozite pentru dezvoltarea sectorului legumicol din România. Și la produse proaspete se poate aplica, inclusiv, știți că România are o problemă cu carnea de porc, dar acolo unde avem producători de carne de porc de pe teritoriul național unde materia primă provine de pe teritoriul național, pot folosi etichetare la raft pe această schemă de certificare la produsele respective”, a mai transmis vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților
Emil Dumitru: MADR poate subvenționa etichetarea
Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale îi revine rolul de a-l sprijini pe producător prin subvenționarea etichetării astfel încât, prin faptul că produsele sunt ambalate și etichetate, retailerul să fie mult mai deschis.
”Mecanismul pe care l-am văzut este cel legat de faptul că Ministerul poate să finanțeze cheltuiala cu acest efort pe care-l face suplimentar producătorul nostru de a folosi etichete și atunci, sigur, că aici este atributul Ministerului să gândească o schemă de ajutor de stat pentru a subvenționa utilizarea etichetelor și practic și procesul de ambalare pentru că sunt niște costuri suplimentare, similat cu sunt și cele prevăzute în proiectul meu de lege cu ambalarea, sortarea, etichetarea la legume, fructe și cartofi. Este o inițiativă a mea prin care vreau ca măsurile bune care s-au luat și aici înseamnă susținerea legumicultorilor în spații protejate, să aibă o finalitate și să încercăm să ducem către comercianți, produsele ambalate într-o nume formă astfel încât să putem ca și consumatorii pe care îi avem să aleagă în cunoștință de cauză produsele locale. Aici am o promisiune și sper ca ministrul Agriculturii să se țină de promisiune că în a doua parte a anului această schemă va începe să funcționeze și eu cred că este interesul tuturor să funcționeze astfel de schemă pentru că este un real sprijin pentru legumicultori, să poată să aibă subvenționată 20% din valoarea facturii, nu mai mult de 100.000 de euro pentru persoane fizice autorizate (PFA) sau SRL-uri, sau 300.000 de euro pentru cooperative și grupuri de producători. Este un sprijin important pentru ei”, a mai completat Emil Dumitru.
Deputatul PNL de Călărași a evidențiat, în final, faptul că schema DOR vine să răspundă unei cereri din piață întrucât consumatorii caută tot mai mult produse autohtone.
”Ați văzut că în ultima perioadă comportamentul de consum al consumatorului din România s-a schimbat. Preferă produse locale, produse autohtone, este nevoie doar ca aceste mecanisme de etichetare, aceste mecanisme de sprijin să le punem în aplicare și eu sunt convins că vom avea succes și atunci nu ne vom mai plânge că mâncăm din import, că avem deficit de balanță comercială. Sigur că este o chestiune de timp, ce nu s-a făcut în 20 de ani pentru a susține agricultura României așa cum ar trebui și practic să putem să consumăm produse alimentare procesate de pe teritoriul național, în momentul de față sunt create premisele ca aceste produse alimentare, odată ce sunt prezentate consumatorului și sunt etichetate și au și garanția că sunt pe o schemă de certificare, sigur vor fi preferate în detrimentul produselor provenite din comerțul intracomunitar și import”, a conchis Emil Dumitru, vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, invitat la Agrostrategia, emisiune ce poate fi urmărită de luni până joi, de la ora 10:00, pe TVR1.
Agrostrategia, TVR 1. Invitat: Emil Dumitru, Vicepreședinte Comisia de Agricultură CDEP (21.02.2024)