Daniel Buda: Cerealele, oleaginoasele, uleiul și mierea din Ucraina – pe lista restricțiilor la import
Angelica Lefter -În contextul în care Comisia Europeană a propus reînnoirea măsurilor comerciale pentru Ucraina, europarlamentarul român, Daniel Buda, a propus extinderea listei pentru produsele care fac obiectul clauzei de salvgardare. Mai exact, oficialul a pus cerealele, semințele oleaginoase, uleiul și mierea pe lista restricțiilor la import pentru produsele ucrainene.
Europarlamentarul român, Daniel Buda, este de părere că trebuie sprijinită Ucraina, dar nu în detrimentul fermierilor europeni, de aceea a propus o modificare a Regulamentului Uniunii Europene care face referire la restricțiile de import ale anumitor produse agroalimentare provenite din Ucraina.
Citiți și: Producătorii din mai multe state UE cer limitarea importurilor de carne de pasăre din Ucraina
Citiți și: UE va permite măsuri mai extinse pentru a controla importurile de cereale din Ucraina
Daniel Buda: ”Am propus modificarea Regulamentului ca CE să ia măsuri în privința oricărui produs din Ucraina care afectează piața”
Într-un mesaj postat pe pagina sa oficială de Facebook, Daniel Buda a menționat că este important să se introducă o garanție automată pentru cereale, semințe oleaginoase, ouă, carne de pasăre, zahăr și produse din miere.
”Am propus extinderea listei pentru produsele care fac obiectul clauzei de salvgardare. Comisia propune reînnoirea măsurilor comerciale pentru Ucraina. Având în vedere creșterea semnificativă a importurilor produselor agricole din Ucraina către Uniunea Europeană, am propus o serie de amendamente prin care am adăugat cerealele, semințele oleaginoase, uleiul și mierea la clauza de salvgardare. Inițial Comisia Europeană a propus ca doar ouăle, zahărul și carnea de pasăre să fie incluse în Regulament. Este important să se introducă o garanție automată pentru cereale, semințe oleaginoase, ouă, carne de pasăre, zahăr și produse din miere, care este activată dacă cantitățile importate în temeiul prezentului regulament depășesc media aritmetică a cantităților în 2021, 2022 și 2023, prin reintroducerea cotelor tarifare. Mai mult, am propus modificarea Regulamentului în așa fel încât Comisia să poată lua măsuri în privința oricărui alt produs originar din Ucraina care afectează negativ piața Uniunii sau orice piață a unui stat membru. Trebuie să sprijinim Ucraina, dar trebuie să protejăm și fermierii noștri”, a arătat europarlamentarul român Daniel Buda.