Statele UE au aprobat prelungirea scuturilor de taxe vamale pentru importurile din Ucraina
Violina Gorcinschi -Statele UE au aprobat pentru încă un an, începând din luna iunie, prelungirea scutirilor de taxe vamale asupra importurilor de produse agricole ucrainene. Pe lângă această măsură, sunt prevăzute și mecanisme de salvgardare pentru a limita impactul negativ pe care l-ar putea avea asupra pieței și a fermierilor europeni. Parlamentul European urmează să se pronunțe asupra acestei decizii.
În ciuda protestelor masive ale fermierilor, ce au avut și au loc în multe țări, inclusiv România, în cadrul UE s-a decis, la propunerea Comisiei Europene, prelungirea aplicării scutirilor de taxe vamale pentru importurile de produse agricole din Ucraina. Cu toate acestea, s-a prevăzut o „frână de urgență”, mecanism prin care, în cazul în care s-ar importa o cantitate mai mare de carne de pasăre, ouă sau zahăr decât volumul mediu raportat în perioada 2022-2023, s-ar impune taxe vamale, potrivit news.ro.
Statele UE, pentru prelungirea scutirilor vamale asupra importurilor din Ucraina
Reprezentanții celor 27 de state ale Uniunii Europene au aprobat prelungirea scuturilor de taxe vamale a importurilor de produse agricole din Ucraina, însoțită de „mecanisme de salvgardare” cu scopul de a limita impactul acestora, în contextul protestelor recente ale fermierilor europeni, a relatat AFP. Prelungirea se va aplica începând cu luna iunie și, potrivit propunerii CE, va fi valabilă timp de 12 luni.
Citește și: Comisia Europeană prelungeşte cu un an scutirea de taxe vamale pentru importurile din Ucraina
Textul a fost propus de Comisia Europeană și a fost validat ieri, miercuri – 21 februarie, de către ambasadorii celor 27 de state. În conținutul acestuia sunt prevăzute „măsuri de corecție” rapide, în cazul unor „perturbări importante” ale pieței.
Pentru trei produse agricole (carne de pasăre, zahăr și ouă), textul mai prevede o „frână de urgență” care stopează importurile la nivelul volumului mediu din perioada 2022-2023. Trecerea acestei limite ar duce la impunerea unor taxe vamale.
Parlamentul European urmează să se pronunțe asupra acestei decizii.
Citește și: Schema ”Bulgaria” prin care zahărul din Ucraina intră în România fără licență de import