• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Mihai Mirițescu, Saaten Union: Sfatul meu pentru fermieri este să semene mazărea cât mai repede

    Roxana Dobre -

    Fermierii se află în plină campanie de însămânțat la mazăre iar cei care nu au început încă lucrările sunt sfătuiți să profite de vremea frumoasă și de umiditatea din sol. Mihai Mirițescu, Director General al companiei Saaten Union, a declarat că orice întârziere va duce la îmburuienarea culturii de mazăre, în cazul suprafețelor care sunt folosite pentru GAEC 8, unde culturile fixatoare de azot și culturile secundare se cultivă fără utilizarea produselor de protecție a plantelor.

    Mihai Mirițescu, Director General al companiei Saaten Union, recomandă fermierilor să se apuce de semănatul pentru culturile fixatoare de azot cât mai repede, mai ales pentru cultura de mazăre. Orice întârziere duce la o îmburuienare a suprafețelor iar interdicția privind utilizarea produselor de protecție a plantelor va crea probleme fermierilor. Fermierii se așteaptă să dea lovitură anul acesta cu mazărea, după ce în 2023 producțiile au fost bune chiar și în condițiile de secetă care au afectat alte culturi.

    Citiți și: Cum se aplică GAEC 8 pentru subvențiile APIA din acest an. Comisia Europeană, notificată

    ”Sfatul meu pentru fermieri este că cel mai bine ar fi să semene cât mai repede iar chiar acum când vorbim este recomandat să semene pentru că au o umiditate în sol, au posibilitatea să asigure un start bun la cultura de mazăre”, a precizat Mihai Mirițescu pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO. ”Și mai ales prin derogare la GAEC 8 știți că nu se pot aplica produse de tratare în câmp. Și ca atare, cu cât semănă mai repede cu atât acoperă terenul mai bine se  acoperă buruienile și în felul acesta măcar vor avea o cultură curată. Orice întârziere va duce la îmburuienarea culturii de mazăre”, a mai punctat acesta.

    Citiți și: Mihai Mirițescu, Saaten Union: Facem precontol la porumb și floarea-soarelui. Sămânța, testată în câmp, în Argentina, înainte de comercializare

    Fermierii se așteaptă să dea lovitura în acest an cu mazărea

    La Saaten Union nu sunt probleme cu stocurile pentru mazăre sau soia

    Mihai Mirițescu a mai spus că în prezent la nivelul companiei există o cerere pentru plantele fixatoare de azot dar nu vorbim încă de o ”explozie” a comenzilor. Cel puțin în cazul culturii de mazăre fermierii aveau deja această leguminoasă în planul de culturi având în vedere că anul trecut a fost unul extrem de benefic pentru fermierii care au cultivat-o.

    ”Noi pentru GAEC 8 avem mazăre și soia și în prezent avem cantități suficiente. Și de asemenea, noi mai avem și stoc de amestecuri pentru Green Crops. În topul cerințelor pentru semințe se află orzoaica, care s-a vândut deja, urmează mazărea și soia, aceasta din urmî semănându-se ultima, va fi și ultima care va ieși din depozit. O parte dintre fermieri s-au pregătit pentru culturile leguminoase, pentru mazăre pentru că și anul trecut la mazăre au făcut producții destul de bune și atunci reprezenta deja o alternativă foarte bună pentru semănat în primăvară. Așa că nu cred că GAEC 8 a fost neapărat definitoriu la mazăre, poate avem o creștere de 5%, dar nu mai mult față de în alți ani”, a mai subliniat Mihai Mirițescu.

    Vă reamintim că ieri, Ministerul Agriculturii a notificat Comisia Europeană pentru derogarea de la aplicarea standardului GAEC 8 pentru anul de cerere 2024, fermierii având opțiunea de a aplica derogarea privind alocarea unei ponderi minime de cel puțin 4% din terenul arabil la nivel de fermă:

    – zonelor și elementelor neproductive, inclusiv terenurilor lăsate în pârloagă și/sau
    – culturilor fixatoare de azot și/sau
    – culturilor intermediare (secundare).

    Culturile fixatoare de azot și culturile secundare se cultivă fără utilizarea produselor de protecție a plantelor. Pentru culturile secundare se utilizează factorul de ponderare 1.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvențiile APIA care intră în conturi până la Crăciun! Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou Fermier cu 15 vaci: Am ieftinit brânza la 25 de lei kilogramul și lumea tot nu este mulțumită

    Ultimele știri

    Vasile Petreuș, crescător de ovine: Cine face brânză bună nu duce lipsă de clienți! Soia ia locul porumbului într-o fermă din Ucraina. Motivul? Seceta! Indienii de la TAFE se extind pe piața UE cu tractoare pentru micii fermieri