• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Impozitul pe venit agricol în 2015: Cum se calculează și care sunt suprafețele până la care fermierii sunt scutiți de plată

  agrointeligenta.ro -

  Fermierii români au ajuns, din 2013, să plătească de două ori impozit pentru aceeași suprafață de teren agricol pe care o exploatează. Astfel, pe de o parte se plătește impozitul pe proprietate, pe de cealaltă parte, impozitul pe venitul obținut din cultivarea terenului.

  Impozitul pe venit agricol este menținut și în 2015 și este stabilit pe baza normelor de venit – se calculează ca 16% din valoarea acestora şi nu pe venitul obţinut efectiv. Aceste norme sunt stabilite anual de autorităţi, în funcţie de categoria terenurilor şi de produsele cultivate. Nu se plătește impozit pentru terenul necultivat sau pentru suprafeţele cultivate cu plante furajere, graminee şi leguminoase destinate producţiei de masă verde, precum şi pentru păşuni şi fâneţe naturale, destinate furajării animalelor din fermă.

  Începând cu anul fiscal 2014, normele de venit se propun de către entităţile publice mandatate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, pe baza metodologiei stabilite prin hotărâre a Guvernului, se aprobă şi se publică de către direcţiile generale ale finanţelor publice teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice, până cel târziu la data de 15 februarie a anului pentru care se aplică aceste norme de venit.

  Ca și exemplu, NORMELE DE VENIT pe anul 2014 utilizate pentru impunerea veniturilor din activităţi agricole au variat de la județ la județ. De exemplu, pentru agricultorii din judeţul Argeş venitul estimat în 2014 pentru 1 ha cultivat cu cereale (dacă se depășește suprafața neimpozabilă de 2 ha este de 378 de lei. În Brașov, norma de venit este de doar 153,42 de lei/ha, în timp ce în Timiș a fost fixată o normă de venit de 325 de lei/ha.

  Lista acestor norme pentru fiecare județ în parte este disponibilă AICI.

  Agrointeligența vă prezintă care sunt suprafațele de la care se aplică impozitul pe venit. Astfel, dacă aveți o suprafață mai mare, parcelând-o pentru diferite culturi puteți să scăpați de acest impozit suplimentar.

  Potrivit ART. 72 din Codul fiscal, veniturile din activități agricole sunt neimpozabile în limitele stabilite potrivit tabelului următor:

  Produse vegetale Suprafaţă
  Cereale până la 2 ha
  Plante oleaginoase până la 2 ha
  Cartof până la 2 ha
  Sfecla de zahăr până la 2 ha
  Tutun până la 1 ha
  Hamei pe rod până la 2 ha
  Legume în câmp până la 0,5 ha
  Legume în spaţii protejate până la 0,2 ha
  Leguminoase pentru boabe până la 1,5 ha
  Pomi pe rod până la 1,5 ha
  Vie pe rod până la 1 ha
  Arbuşti fructiferi până la 1 ha
  Flori şi plante ornamentale până la 0,3 ha
  Animale Nr. de capete/
  Nr. de familii de albine
  Vaci până la 2
  Bivoliţe până la 2
  Oi până la 50
  Capre până la 25
  Porci pentru îngrăşat până la 6
  Albine până la 75 de familii
  Păsări de curte până la 100

  Pe lângă cota de 16%, trebuie achitată şi contribuţia la asigurările publice de sănătate( CASS), de 5,5% din venitul estimat.

  Declaraţiile cu terenul lucrat trebuie depuse de către fermieri până la data de 25 mai. Impozitul se plătește după ce se încasează banii din producţie, în două tranşe: 50% până la data de 25 octombrie şi 50% până la data de 15 decembrie. Pentru întârzieri, se plătesc penalizări.   


  Te-ar mai putea interesa

  Un fermier și-a găsit câinele aproape mort, lovit de hoțul care a intrat în curte și a furat o oaie Un nou focar de rabie a fost descoperit la graniță Oficial BOR: Nu există o aşa-zisă ”taxă” oficială pentru slujba de înmormântare Întors din străinătate, un bărbat a început să repare singur drumul din sat Casa Verde Fotovoltaice 2024: Primii români care își pot instala pe casă panourile fotovoltaice

  Ultimele știri

  Prezentatorul TV Dan Negru, intrigat de prețul urzicilor românești. Val de comentarii pro și contra Fermieri obligați de APIA să dea subvențiile înapoi, altfel vor fi executați silit Prețul rapiței a scăzut cu 30 euro/tonă de la începutul anului. Recolta 2024 – un preț mult mai bun Ultima strigare pentru sămânța de mazăre. Prețurile pe tonă au crescut la nivel mondial Franța interzice importul de legume și fructe tratate cu substanțe interzise în UE