• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Un tânăr din Buzău a investit 100.000 de euro într-o fabrică de mied. Produsul său, medaliat cu aur

    Angelica Lefter -

    Un mied produs în România a obținut recent medalia de aur la un concurs internațional organizat în Polonia. Produs în județul Buzău, miedul câștigător este obținut în miedăria fondată de Mihai Negoț din Pătârlagele, care a investit până acum în această afacere circa 100.000 de euro.

    Mied sau hidromel este băutura alcoolică produsă din miere. În județul Buzău, miedul a fost transformat într-o afacere de Mihai Negoț, din comuna Pătârlagele, care a pornit la drum cu cinci stupi primiți cadou de nuntă și o experiență cu o licoare savuroasă băută împreună cu prietenii, în Anglia. Acum, cu o investiție de 100.000 de euro într-o mică făbricuță, miedul produs în România, își așteaptă consumatorii. Mai mult, a trecut și granița și a câștigat medalia de aur la al doilea cel mai mare concurs de mied din lume, care s-a desfășurat în Polonia.

    Citiți și: Mierea vegană, care nu e produsă de albine, se pregătește să intre pe piața europeană

    Mied, băutura pe bază de miere, produsă în România, la Buzău

    Miedăria, o afacere care a pornit de la cinci stupi primiți cadou de nuntă

    Mihai Negoț și soția sa au renunțat la viața de București pentru a se muta în localitatea natală a tânărului. Viața agitată de Capitală nu le-a fost pe plac, așa că au început de la zero o nouă viață alături de mica lor stupină. În 2022, ideea de a produce mied, o băutură cu tradiție, care din păcate, în România a fost uitată, s-a dovedit a fi cel mai bun business care are la bază mierea, un produs atât de apreciat în întreaga lume, a spus tânărul producător de mied pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    ”Noi producem mied, o băutură din miere de albine, una dintre cele mai vechi din lume, doar că la noi a fost uitată, a pierdut bătălia cu zaharurile rafinate. În 2014 noi am plecat din București și ne-am mutat la Pătârlagele, de unde era tatăl meu, și ne-am apucat de o afacere în apicultură. Am pornit de la 5 stupi primiți la nuntă. Am plecat cu ei în pastoral și am văzut și noi ce înseamnă miere adevărată. Am făcut atunci niște sortimente de miere și nuci, Primity Food am numit-o, apoi am mers în Anglia la niște prieteni și ei ne-au servit cu bere din miere, nici ei nu știau cum să-i zică. Am zis că puteam da valoare adăugată la mierea pe care o aveam noi și ne-am apucat să testăm. Am testat câțiva ni, am ascultat foarte multe podcasturi, în străinătate este o mișcare destul de mare bazată pe mied. Am stabilizat câteva rețete, am fost cu ele la investitori, am fost la emisiunea Imperiul Leilor, am găsit apoi ceva investitori”, a explicat Mihai Negoț.

    Fabrica de mied a lui Mihai Negoț, din Pătârlagele, județul Buzău, investiție de 100.000 de euro

    Investiția în fabrica de mied – 100.000 de euro

    Tânărul producător de mied a mai spus că întreaga investiție în producție se ridică la 100.000 de euro. Nu a putut accesa fonduri europene deoarece pentru producerea băuturii și acest cod CAEN nu există fonduri ce pot fi alocate, iar procesul de autorizare este destul de complex.

    ”În ceea ce privește autorizațiile, trebuie să ai răbdare. După ce ai fabrica gata, autorizarea poate să dureze între 6 luni și 2 ani. Noi am reușit cu ajutorul autorităților și consilierilor să terminăm în 6 luni, timp în care am avut chirii de plătit, rate la bancă, sunt cam greu de suportat toate acestea fără un profit de undeva. Am investit în fabrică 100.000 de euro. Utilajele le-m achiziționat din străinătate, fermentatoarele din China și ce este de ambalare și termic am luat din Europa, aparatul de ambalat a fost achiziționat din Italia”, a explicat Mihai Negoț.

    Citiți și: Apicultor: Mierea ajunge să coste în jur de 5-6 lei/kg la procesatori

    Mihai Negoț, producător de mied din județul Buzău

    Ce este miedul și cum se fabrică această băutură

    Mihai Negoț a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că miedul este o băutură care are ca zahar principal mierea. Chiar dacă nu se mai ocupă cum cu apicultura, materia primă o cumpără de la vecinii săi, care sunt apicultori cu ștate vechi. Apoi, gustul este dat de combinația mierii cu drojdia sau alte elemente adăugate pentru a direcționa aroma acolo unde se dorește. Ca alcoolemie, deocamdată produsul este unul cu alcool de 5%, iar piață de desfacere există din plin.

    ”Miedul este super vechi ca băutură, dar a fost făcut ca un vin, ei nu puteau să conserve altfel băutura în antichitate și era cu alcoolemie mare, dar varianta cu alcoolemie mică, cum avem noi, de 5%, nu a încercat nimeni să-l facă până acum, e nou-nouț. Produsul nostru conține numai miere, apă și drojdie. Zaharul principal este mierea, topești mierea în apă, adaugi o drojdie, aici fiecare se joacă și apoi adaugi alte condimente, fructe. Miedul nostru care a fost premiat m ales să-i dăm o aromă de hamei cu soc. Este răcoritor acest gust. Noi producem din noiembrie 2022, de atunci avem autorizația. Putem să facem până la 50.000 de sticle pe an, momentan suntem la jumătatea capacității. Ca piață de desfacere ne-am orientat către București, că este aproape de noi, Valea Buzăului, care a început să se miște foarte bine, la câteva pensiuni, în Brașov, Timișoara și puțin din Iași. Suntem cu produsul în restaurante, cafenele, băcănii și facem livrări online. Un produs costă 15 lei pe site, apoi sunt discount-urile către reselleri. Din aprilie o să schimbăm etichetele vor fi numite după familia din stup, Trântor, Regină, Regele. O să lansăm un site nou”, a explicat tânărul buzoian.

    Miedul românesc, medalie de aur la un prestigios concurs din Polonia

    Medalie de aur pentru un mied românesc

    Chiar dacă este la început de drum, Mihai Negoț a reușit să cucerească inimile consumatorilor chiar peste hotare. De curând a participat la concursul Mead Madness Cup care are loc în fiecare an în Polonia, țara miedului. Miedul lui Mihai a obținut medalia de aur, iar acest lucru i-a dat încredere și emoție pe de altă parte când și-a auzit numele, dar și numele țării. Așadar, medalia de aur a miedului produs de Mihai Negoț, la categoria Medium Session Mead .

    ”Sunt câteva concursuri, mai ales în Statele Unite, că ei au tradiție în mied, dar în Polonia este băutură națională și au o cultură dezvoltată pe partea aceasta. În Polonia se ține al doilea cel ami mare concurs de mied din lume. Concursul de împarte în mai multe categorii, sunt unele gen vin și au introdus și această categorie mai light, care la rândul său are trei alte subcategorii, să zic așa: sec, demidulce și dulce. Noi ne încadrăm cu singurul produs pe care îl avem spre demidulce. Competiția se ține în fiecare an și am trimis anul acesta mied de-al nostru și a fost mai mult decât ne gândeam. Am simțit că poate vom lua un premiu, dar medalia de aur fost o surpriză plăcută”, a spus cu mândrie Mihai Negoț, producător român de mied.

    Investiție de 100.000 de euro în fabrica de mied a lui Mihai Negoț

    Cei care au curiozitatea de a încerca băutura produsă de Mihai Negoț, miedul românesc, dar și cei care vor să afle mai multe detalii despre aceasta, pot accesa pagina de Facebook – Miedăria, acolo unde Mihai postează toate noutățile în materie de mied din fabrica sa.

    Băutura mied, readusă la viață de tânărul buzoian Mihai Negoț


    Te-ar mai putea interesa

    Șofer român de TIR, prins în remorcă cu trei tractoare furate cu o zi înainte. Unul dintre tractoare avea GPS Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial

    Ultimele știri

    Fermierii au de unde alege. Peste zece hibrizi de porumb sunt în oferta Rodbun și Fertillia Liviu Dobre, director general Agricover Holding: ”Ne place energia tinerilor care participă la programul Tineri Lideri pentru Agricultură” Fermierul Nicolaie Apopi a închis campania. Campania agricolă de toamnă