Fermierul Gabi Corodeanu a înlocuit culturile de cereale cu cele de cartofi și ceapă
Angelica Lefter -Culturile de cereale au fost înlocuite cu cele de legume – cartofi și ceapă, în ferma lui Gabi Corodeanu, fermier din Tamași, județul Bacău. Începând din acest an, agricultorul a decis ca pe lângă porumbul zaharat să investească și în alte culturi cu valoare adăugată. Și nu este singurul: și alte ferme cunoscute au înființat în această primăvară culturi de ceapă în câmp.
Fermierul Gabriel Corodeanu, președintele Cooperativei Agricole ”Legume Fericite” din Tamași, județul Bacău, a început anul în forță cu plantarea câtorva hectare de cartofi și ceapă. Deși până anul trecut profitul fermierului provenea din cultura de porumb zaharat, anul acesta, prin asociere a reușit să se extindă la alte tipuri de legume. Cultivarea cartofilor și a cepei vine pe fondul instabil al pieței cerealelor, astfel că, în opinia fermierului Gabriel Corodeanu, fermele mici și mijlocii care până acum cultivau doar cereale vor supraviețui cu greu sau chiar nu vor mai exista, dacă nu găsesc soluții alternative.
Citiți și: Porumb de Tamași. Fermierul Gabriel Corodeanu a transformat porumbul dulce într-un brand local
Cu utilaje luate cu împrumut și sămânță autohtonă, dar și de peste hotare, Gabriel Corodenu, împreună cu alți șase fermieri au decis să cultive ceapă și cartofi pe o suprafață de 3 hectare, pentru a fi siguri că vor face față acestui an agricol, după cum a afirmat fermierul pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.
”În primul rând situația prețurilor dezastruoase la cereale și a importurilor din Ucraina obligă fermele mici să-și diversifice activitatea. Dacă până acum fermele de 100 de hectare, 200 de hectare sau chiar mai puțin mergeau doar pe cultură mare și asigurau un venit minim afacerii de familie, în momentul de față, fermele de această dimensiune sunt falimentare la prețurile de acum la cereale. Și, atunci, noi încercăm să ne adaptăm din mers situației și să creștem suprafața cultivată cu legume și cu culturi cu valoare adăugată, astfel încât să fim eficienți și să ne adaptăm. Anul acesta va fi un an interesant, voi mai cultiva aceeași suprafață cu porumb zaharat, dar am început să am concurență și mi-e teamă că foarte mulți mi-au copiat modelul, mi-am creat singur concurența. Voi pune 20 de hectare de porumb zaharat și am diversificat puțin, am pus și două hectare de cartof și unul de ceapă”, a spus fermierul Gabriel Corodeanu.
Gabi Corodeanu a cultivat două soiuri de cartofi și trei de ceapă
Pentru cele trei hectare cultivate cu cartof și ceapă, fermierul băcăuan a ales soiuri achiziționate atât din țară cât și din străinătate. Dacă pentru cartofi a optat pentru două soiuri aduse din Târgu Secuiesc, pentru ceapă va testa trei soiuri, atât de la Stațiunea de Cercetare de la Buzău, cât și din Germania și Olanda.
”La cartofi am luat sămânță de la Târgu Secuiesc, am lut Bellarosa și Carrera. Bellarosa este cartoful roz, pentru cartof prăjit și celălalt cartof alb, pentru piure. La ceapă testez trei tipuri de sămânță, luate un soi din Olanda, un hibrid din Germania și unul din România. Aștept acum de la Stațiunea de Cercetare de la Buzău, au un lot de sămânță de ceapă, îl aveau trimis pentru certificare și sper ca săptămâna viitoare să-mi vină și de acolo sămânța. Este vorba despre ceapă albă și galbenă pe care am achiziționat-o. Cei de la Stațiunea de Cercetare de la Buzău au două soiuri de ceapă albă și ceapă roșiatică la frunză. O să testez, am cele trei tipuri de ceapă și voi vedea, anul viitor, după cum vor evolua lucrurile, mărim suprafața de cultură cu cartof și ceapă. Pe sămânța de cartof am dat undeva la 6.900 de lei, plus lucrările, cam 5.000 de euro pe hectar ca investiție va fi până la final. La ceapă costurile pentru sămânță diferă. La Stațiunea Legumicolă de la Buzău este în jur de 550 de lei kg, dar diferă în funcție de proveniență, unele semințe se vând la număr, altele la kilogram. Estimez la un hectar de ceapă un cost mediu de 4.000-5.000 de lei numai pe sămânță”, a declarat Gabriel Corodeanu pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.
Citiți și: Gabi Corodeanu – noul consilier al ministrului Florin Barbu, pe prioritățile fermei de familie!
Proiecte europene pentru investiții în depozite și utilaje
În ceea ce privește utilajele pentru înființarea hectarelor de cartofi și de ceapă, acestea sunt împrumutate, însă dacă acest an agricol se dovedește câștigător prin noile culturi, atunci fermierul se va gândi să își achiziționeze propriile utilaje. Mai mult, prin Cooperativa ”Legume Fericite” a accesat un proiect european și în toamnă va depune actele pentru altul.
”La cartofi am mai încercat să pun cultură bio, dar este foarte, foarte pretențioasă și am renunțat. Anul acesta este primul an în care pun ceapă. Am un domn inginer în comună care este un cultivator de ceapă și cartofi cu ștate vechi și i-am solicitat sprijinul și informațiile necesare pentru cultura de ceapă în principal și chiar vom colabora anul acesta pe această zonă, inclusiv parte din utilaje pentru pregătirea terenului și însămânțare le-am luat de la dumnealui, le-am împrumutat și vom vedea pe viitor, poate vom achiziționa propriile utilaje. Noi, în momentul de față, pregătim pe această cooperativă înființată, un proiect pe fonduri europene, avem membri în cooperativă care au solarii și produc și în spații protejate. Proiectul are ca obiectiv înființarea unui depozit de legume în zona de bazin legumicol și în toamnă o să mai depunem un proiect pentru un depozit de cartofi, în zona în care cultiv, chiar în capătul parcelei unde am cultura de cartofi, un depozit relativ mic, dar care să acopere nevoile pentru zona noastră, pentru a păstra cartofi și a-i comercializa inclusiv în lunile de iarnă și primăvară”, a mai spus fermierul Gabriel Corodeanu, președintele Cooperativei Agricole ”Legume Fericite”, care adăugat că anul acesta va livra produsele într-un mare supermarket din România (Auchan).
Totodată, fermierul Gabriel Corodeanu a menționat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că are posibilitatea de a iriga culturile de ceapă și cartof.
Anul acesta, mai mulți fermieri cunoscuți au decis să investească în culturi de legume. Pe suprafețe unde până acum puneau porumb, grâu sau rapiță, agricultorii Alexander Degianski din Giulvăz, Timiș, sau Ștefan Stănescu din Vișina, Olt, au înființat culturi de ceapă.