• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Plantarea zambilelor în grădină și ghiveci. Pașii simpli de urmat

    Violina Gorcinschi -

    Plantare bulbi de zambile în grădină și ghivece – sfaturi pentru semănatul zambilelor în aer liber și în interior. Primăvara și toamna sunt cele două anotimpuri în care se pot planta zambilele. Aflați din acest articol tot ce trebuie să știți despre plantarea zambilelor atât în grădină, cât și în recipiente.

    Zambilele sunt unele dintre cele mai populare flori de primăvară, preferate de mulți oameni care au grădină, dar și de cei care stau la bloc. Este foarte ușor să fie crescute și întreținute în câmp deschis sau în recipiente dacă sunt îndeplinite regulile și condițiile necesare de plantare și îngrijire. Pentru început, zambilele se plantează prin bulbi, aleși dintre cei mai mari și sănătoși. Aceștia pot fi depozitați la frigider până în momentul plantării.

    Când se plantează zambilele (foto: libertatea.ro)

    Plantarea zambilelor în grădină și ghivece. Perioada optimă

    Înainte de a începe procedurile, este necesară cunoașterea perioadei optime de plantare. De regulă, zambilele se plantează toamna, în lunile septembrie-noiembrie sau chiar mai târziu, în decembrie. Este important ca pământul să nu fie înghețat, iar temperatura aerului să nu fie mai mică de 5 grade Celsius nici ziua, nici pe timpul nopții.

    Cu toate acestea, dacă procedura nu s-a putut efectua în toamnă, bulbii de zambilă se pot păstra ambalați în hârtie într-un loc răcoros, fără lumină și pot fi plantați primăvara, după trecerea înghețurilor.

    Plantarea zambilelor – cerințe de apă, sol și lumină

    Zambilele iubesc soarele și căldura, astfel că locul de plantare trebuie să fie însorit, protejat de curenții de aer și de băltire în urma ploilor și topirii zăpezilor. De asemenea, bulbii pot fi plantați și la baza pomilor fructiferi și decorativi. Aceștia nu vor fi suficient de înfrunziți pentru a produce umbră.

    Solul pentru zambile trebuie să fie bine afânat, ușor nisipos. Pregătirile pentru înființarea zambilelor au loc, ideal, cu 1-2 luni înainte de plantare, dar se pot realiza și mai târziu. Pământul se sapă bine și se curăță de buruieni înainte de plantare. În prealabil, se realizează gropi de trei ori mai mare decât dimensiunea bulbului, la o adâncime de aproximativ 15 cm, iar la fund se poate introduce un strat subțire de nisip care va avea rolul drenaj, pentru a preveni mucegăirea bulbilor. În cazul în care este uscat, solul se irigă suficient cu apă deoarece nu se vor realiza udări imediat după plantare.

    De asemenea, se recomandă și aplicarea de îngrășăminte, cu excepția gunoiului de grajd sau a celui nematurat de găină. De exemplu, se poate folosi cenușa de lemn sau din tulpini de floarea-soarelui care conține elementele nutritive necesare, dar și îngrășămintele speciale pentru bulbi, aplicat direct în gropile de plantare.

    Citește și: Plantarea lalelelor primăvara: pașii ca toți bulbii să dea flori

    Zambila este o plantă cu miros puternic și aspect plăcut, însă nu are dimensiuni mari. De aceea, se recomandă plantarea acesteia în rândurile din față, pentru a putea fi admirată.

    În cazul în care zambilele se vor planta în ghivece, se va pregăti substratul. Este de preferat ca acesta să fie bine afânat, permeabil la apă și aer, având un pH neutru (de exemplu, 6,5). Zambilele pot fi plantate în compost multifuncțional fără turbă. Pentru o perioadă mai lungă de înflorire, este indicat compostul pe bază de argilă care presupune plantarea florilor la o distanță mai mare una de alta.

    Plantarea zambilelor în grădină

    Așa cum s-a menționat mai sus, în grădină se fac găuri de trei ori mai mari decât dimensiunea bulbilor. De regulă, zambilele arată foarte bine dacă sunt plantate în grupuri de câte cinci sau nouă.

    Bulbii se plantează în șir, la o distanță de 10-15 cm între plante, conform agroland.ro. Dacă se plantează mai mulți bulbi, este bine de știut că aceștia conțin o substanță denumită acid oxalic care irită pielea. De aceea, este indicată purtarea mănușilor în timpul procedurii.

    Plantarea zambilelor în ghiveci (foto: stirilekanald.ro)

    Plantarea zambilelor în ghiveci

    Pentru a obține flori mari, cu inflorescențe luxuriante, este nevoie de bulbi mari. Aceștia se plantează în ghivece (care să aibă obligatoriu orificii pe fund) de cel puțin 11 cm în diametru și adânci de peste 20 de cm. Zambilele se sădesc la aproximativ 15 cm adâncime, având nevoie de un substrat de 6-7 cm. Până la fundul ghiveciului, se pune și un strat de drenaj (cu nisip pietriș).

    Dacă se dorește plantarea mai multor zambile de diferite culori într-un pâlc, se poate utiliza o jardinieră. În acest recipient, bulbii se plantează la o distanță de cel puțin 10 cm între ei.

    Citește și: Cum facem orhideea să înflorească de 3 ori pe an. Sfaturi practice

    Este indicat ca toamna, bulbii să fie scoși din pământ și ținuți la frigider până primăvara. Apoi, aceștia pot fi replantați în sezon.

    Plantarea zambilelor în apă (foto: gds.ro)

    Plantarea zambilelor în apă

    Zambilele se pot planta și în recipiente plină cu apă. În acest caz, bulbii se așază deasupra unui vas cu apă, însă fără a-i lăsa să plutească. Apa nu trebuie niciodată să lipsească din vas.

    Se pot achiziționa recipiente transparente, decorative, pentru a admira fiecare zi dezvoltarea plantelor în apă. În recipiente se pot plasa și pietricele sau scoici, pentru a înfrumuseța și mai mult aspectul.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de Florii. Anunțul șefei ANM, Elena Mateescu Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români