Ordonanță de Urgență: Fermierii care nu-și mai pot amâna creditele la bănci
Roxana Dobre -Guvernul, prin Ministerul Finanțelor, va acorda facilitatea de a amâna ratele la bănci pentru mai puțin fermieri. Pe site-ul Ministerului Finanțelor a fost publicat în dezbatere publică un proiect de Ordonanță de Urgență privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea și completarea unor acte normative.
Proiectul publicat ieri, miercuri – 13 martie, în dezbatere publică vine cu o modificare la Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 4/2024 pentru stabilirea unor măsuri de sprijin cu caracter temporar, destinate producătorilor agricoli în scopul gestionării efectelor fenomenului de secetă pedologică din anul 2023 și ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 82 din 29 ianuarie 2024. Prin această modificare este eliminată facilitate privind amânare ratelor pentru fermierii care au accesat credite garantate de stat în cadrul programelor tip IMM Invest România.
Citiți și: OUG forță majoră, aprobată de Guvern! Fermierii își pot suspenda plata ratelor la bănci și leasing
În proiectul de OUG publicat de Ministerul Finanțelor se introduce o nouă prevedere în OUG nr. 4/2024 prin care o serie de beneficiari nu mai pot beneficia de facilitatea privind amânarea ratelor la bănci, astfel:
La articolul 31 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 4/2024 pentru stabilirea unor măsuri de sprijin cu caracter temporar, destinate producătorilor agricoli în scopul gestionării efectelor fenomenului de secetă pedologică din anul 2023 și ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 82 din 29 ianuarie 2024, după alineatul (6) se introduce un nou alineat, alin. (7), cu următorul cuprins:
”Prevederile prezentei ordonanțe de urgență nu sunt aplicabile pentru contractele de credit garantate în numele și contul statului în cadrul programelor guvernamentale și schemelor de ajutor de stat asociate acestora aprobate prin Ordonanţă de urgență a Guvernului nr. 110/2017 privind Programul de susţinere a întreprinderilor mici și mijlocii și a întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie – IMM INVEST ROMÂNIA, cu modificările şi completările ulterioare, Ordonanţa de urgență a Guvernului nr. 24/2022 pentru aprobarea și finanțarea unor programe de garantare în domenii prioritare pentru economia românească, cu modificările ulterioare, și Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 99/2022 privind aprobarea schemei de ajutor de stat IMM INVEST PLUS și a componentelor acesteia – IMM INVEST ROM NIA, AGRO IMM INVEST, IMM PROD, GARANT CONSTRUCT, INNOVATION şi RURAL INVEST, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în proiect. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie să fie aprobat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.
Citiți și: OUG de forță majoră în agricultură: Plata ratelor, suspendată pentru fermierii afectați de secetă
Cine sunt fermierii care își pot amâna ratele
În categoria beneficiarilor din OUG nr. 4/2024 se regăsesc: producători agricoli persoane fizice, producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, persoane juridice, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de organizare, întreprinderi mici și mijlocii, societățile agricole grupurile și organizațiile de producători, cooperativele agricole, organismele /organizațiile de testare a soiurilor, de cercetare, respectiv universitățile, institutele și stațiunile de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de finanțare.
Totodată, beneficiarii Ordonanței de Urgență sunt producătorii agricoli care au încheiat contracte de credit, respectiv leasing cu instituții de credit sau instituții financiare nebancare și pentru care creditorul nu a declarat scadența anticipată, anterior intrării în vigoare a ordonanței de urgență.