• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Legumicultoare din Băleni: Dăm ridichile la ucraineni, care ne dau pe ele un preț dublu

    Roxana Dobre -

    Cele mai frumoase ridichi românești pleacă în Ucraina. Recolta de primăvară a legumicultorilor români are mare căutare, iar marfa de calitate este apreciată de cumpărătorii din Ucraina la un preț dublu față de valorificarea din piețele locale.

    Magdalena și Marcel Cristian din Băleni, județul Dâmbovița, lucrează într-un spațiu protejat de 2.000 de metri pătrați. Cultura care este acum în faza de recoltare este cea de ridichi, pe care producătorii le valorifică cel mai mult către Ucraina, restul recoltei ajungând în piața de la Băicoi, la un preț mai mic, însă.

    În cadrul unui interviu pentru ”În Grădina Danei”, la emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1, Magdalena Cristian vorbit despre cultura de ridichi din acest an, dar și de cât de apreciate sunt aceste trufandale de către ucraineni.

    ”Legumele sunt moi, nu sunt lemnoase și nici nu crapă chiar dacă se fac mari cât pumnul sunt foarte rezistente la crăpare și nu seacă. De asemenea sunt gustoase, nu sunt iuți. Eu le mulțumesc clienților care vin la piață și cumpără de la noi și ne-au spus că sunt foarte mulțumiți de acest soi de ridichi”, a spus producătoarea.

    Citiți și: Cum se cultivă ridichile în solar

    Magdalena Cristian, alături de Dana Constantinescu

    Ucrainenii cumpără direct de la producătorii români

    Ea a precizat că având o producție bună de ridichi în acest an, o parte pleacă la export în Ucraina. ”Nu putem vinde tot din solar numai în târgul unde mergem, la Băicoi. Restul vindem en-gros de acasă și la ora actuală au început să vină ucrainenii care ne dau un preț foarte bun. Din păcate ai noștri ne dau undeva la jumătate, foarte puțin din ce ne dau ucrainenii. Dacă ar ajunge ridichea asta de la producător direct la tarabă s-o vând eu, atunci și clientul ar fi mulțumit că va cumpăra mai ieftin, dar când va ajunge de la mine la dumneavoastră, o cumpărați, apoi o revindeți la altcineva, ajunge la a treia-patra mână”, a explicat fermiera.

    ”Eu în piață la Băicoi, nu vă mint, am dat 8-10 lei kilogramul, legătura la 2 lei sau 3 la 5 lei. Mulțumitor. Cer doi lei, dar le zic trei la 5 lei, ca să fie clientul mulțumit, să mai revină. (…) Noi avem nevoie de bani pe care îi reinvestim constant. Spre exemplu acum urmează să înfiițăm cultura de roșii și necesită alte investiții”, a spus Magdalena Cristian despre prețul ridichilor pe piața din România.

    Citiți și: Cultura de ridichi în câmp: dăunători și tratamente pentru combaterea lor

    Lipsa forței de muncă rămâne o adevărată provocare pentru legumicultori mai ales că în plin sezon culesul și livrarea rapidă sunt esențiale. ”Ne lovim de această problemă dar chiar am avut și surprize plăcute când am postat pe internet că avem nevoie urgentă de ajutor și ne-am trezit cu vecini dornici să ne ajute, fără să ne ceară nimic în schimb. Dar la modul general este o mare problemă pentru că mulți români au plecat la muncă în străinătate, au condiții mai bune acolo. La noi plătim 150 de lei la zi, în străinătate primeam 10 euro pe oră, acum câțiva ani când megeam și noi la muncă în afară”, a mai precizat producătoarea.

    Pentru cei care vor să cultive ridichi, Magdalena Cristian recomandă plantarea la o distanță de 3 centimetri, iar de la semănat la recoltare, perioada este de o lună și jumătate dacă vremea este caldă. ”Ridichea crește ușor, se udă de două ori pe săptămână și se acoperă dacă este frig. Dacă este așa cald ca acum, nu trebuie. In câmp ies mai târziu, dar recomand mai bine cultura protejată. Să caute soiuri rezistente la crăpare, care nu seacă”, a explicat legumicultoarea.

    În Grădina Danei, TVR 1. Cultivarea ridichilor. Irigarea de sus în solar, cu aspersoare


    Te-ar mai putea interesa

    APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Șeful APIA – precizări despre plata finală a subvențiilor către fermieri! APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!

    Ultimele știri

    Mutarea unei tufe de trandafir. Perioadă optimă și pași de urmat Vita Angus de Omaha – punctul forte al meniului de la învestirea lui Donald Trump Agrii Practic în sală: inovație și parteneriat pentru o agricultură profitabilă