• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Indicele de împrimăvărare în regiunile agricole ale țării

  Angelica Lefter -

  Agrometeorologii de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM) au făcut public indicele de împrimăvărare, care reprezintă potențialul termic al perioadei de trecere de la anotimpul de iarnă la primăvară pentru culturile agricole aflate în vegetație. Astfel, s-a observat o împrimăvărare târzie în zona de est a Transilvaniei, pe când în celelalte regiuni ale țării precum suprafețe extinse din Moldova, Transilvania, nordul și nord-vestul Munteniei, izolat centrul Dobrogei, se menține o împrimăvărare moderată.

  Potrivit agrometeorologilor, în Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei, Crișanei, Olteniei, Munteniei, Dobrogei, local în sudul Moldovei, izolat sud-estul Banatului se semnalează o împrimăvărare normală, iar izolat sud-vestul Crișanei ,vestul și sud-vestul Olteniei, sudul Munteniei se înregistrează o împrimăvărare timpurie.

  Citiți și: Se încălzește vremea. Cât mai țin ploile

  Indicele de împrimăvărare, diferit de la o zonă la alta

  Indicele de împrimăvărare reprezintă potențialul termic al perioadei de trecere de la anotimpul de iarnă la primăvară pentru culturile agricole aflate în vegetație, în intervalul 01 februarie – 10 aprilie, care însumează temperaturile medii pozitive ale aerului (unități de căldură).

  La încheierea perioadei de vernalizare (iernare), pentru reintrarea în vegetație a culturilor agricole este necesar un cuantum de temperaturi medii pozitive care să determine reluarea proceselor de creștere și dezvoltare.

  La această dată se înregistrează o împrimăvărare târzie (187 – 200 ”unităţi de căldură”), local în estul Transilvaniei, ceea ce semnifică faptul că plantele nu au acumulat resursele termice pozitive necesare reluării vegetației. Pe suprafețe extinse din Moldova, local în sudul și estul Transilvaniei, nordul și nord-vestul Munteniei, izolat centrul Dobrogei, se menține o împrimăvărare moderată (201 – 300 ”unităţi de căldură”).

  În Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei, Crișanei, Olteniei, Munteniei, Dobrogei, local în sudul Moldovei, izolat sud-estul Banatului se semnalează o împrimăvărare normală (301 – 400 ”unităţi de căldură”). Pe suprafețe extinse din Banat, local nordul, vestul, centrul și izolat sud-vestul Crișanei ,vestul și sud-vestul Olteniei, sudul Munteniei se înregistrează o împrimăvărare timpurie (401 – 459 ”unităţi de căldură”).

  ANM: Indicele de împrimăvărare 1 februarie – 17 martie 2024

  Rezerva de umiditate în sol – satisfăcătoare în cultura grâului de toamnă

  Conform agrometeorologilor, la data de 18 martie, în cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă a solului pe adâncimea 0 – 100 cm, prezintă valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în Maramureș, Crișana, Banat și Oltenia, în cea mai mare parte a Transilvaniei, Munteniei și a Dobrogei, local estul și centrul Moldovei.

  Pe suprafețe agricole extinse din Moldova, local în nordul și estul Munteniei, sud-vestul și centrul Dobrogei, izolat estul Transilvaniei, conținutul de umiditate din sol se încadrează în limite scăzute și deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată și puternică.

  Citiți și: Ploile la control! Câți litri pe metrul pătrat au căzut în diferite județe ale țării

  ANM: Rezerva de umiditate în sol – satisfăcătoare în cultura grâului de toamnă


  Te-ar mai putea interesa

  Vaci de rasă donate de fermieri pentru crescătorul căruia i-au ars animalele într-un incendiu în grajd Guvernul a majorat bugetul APIA. Când ar intra în conturi subvenția de 100 euro Vremea se schimbă radical. Meteorologii anunță temperaturi scăzute, dar și vijelii și căderi de grindină

  Ultimele știri

  Prețul mieilor după Paști. Oierii mizează pe cererea venită pentru export Înghețată din lapte de porc – inovația unui fermier olandez Fasolea, cea mai nouă cultură în ferma familiei Gheorghiță. De la 2 hectare, la 100 de hectare