Utilaje și tehnologii

De ce este considerat Prosementi unul dintre cele mai bune soiuri de lucernă din România

Odată cu dezvoltarea sectorului zootehnic a crescut și cererea pentru culturile tehnice, deci și pentru lucernă. Un soi cunoscut al acestei culturi este Prosementi, descoperit încă din 1973 și promovat în România ca fiind printre cele mai bune ca și rezistență și randament.

Soiul Prosementi oferă producții cu 30% mai mari, dar și o rezistență la secetă și la ger. Un alt avantaj al acestui tip de lucernă este longevitatea sa de cel puțin cinci ani.

”Declarat cel mai bun soi de lucernă din lume, Prosementi asigură astfel producţia de furaje timp de minim șase ani, rezistând la tăieri frecvente datorită rădăcinii bogate. De șapte ani în România, demonstrează o adaptabilitate extraordinară în toate zonele unde se cultivă lucerna, fiind foarte rezistentă la factori de stres: frig, îngheţ, secetă”, susțin specialiștii de la RodBun.

Ca și perioadă de semănat, Prosementi poate și însămânțat atât toamna, cât și primăvara, adaptându-se perfect în toate zonele agricole ale țării.

• Epoca de semănat:
o la desprimăvărare:
 în zonele de câmpie: 1-25 III;
 în zonele colinare: 10-31 III;
o la începutul toamnei:
 în zonele de câmpie: 25VIII-10 IX;
 în zonele colinare: 15-30 VIII
• Adâncimea de semănat: 1,5-2,0 cm.
• Distanța între rânduri: 12,5 cm sau împrăștiere.

”Se recomandă semănatul a 25 kg sămânţă/ha. Nu se recomandă densităţi mai mari cu excepţia situaţiilor în care se depăşeşte cu mult perioada optimă de semănat”, mai spun inginerii agronomi, recomandând o densitate de semănat de 25-30 kg/ha. Solurile potrivite sunt cele arate adânc, cu un bun drenaj al excesului de apă.

Despre fertilizarea cu azot a acestui tip de lucernă, aceeași specialiști susțin că aceasta este foarte importantă pentru obţinerea unor producţii foarte ridicate atât cantitativ cât şi calitativ. ”Pentru o creștere viguroasă se recomandă o fertilizare ușoară cu azot la semănare”, susțin și experții de la fitomagazin.ro.

Tot despre acest soi de lucernă cu talie înaltă și floare violet, inginerii agronomi dau asigurări că oferă producții cu 10% mai mari decât alte soiuri concurente. 

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!