Bursa cerealelor. Creșteri de preț la grâu, porumb și rapiță
Violina Gorcinschi -Cresc prețurile la cereale. Recolta europeană de cereale devine din ce în ce mai mică, potrivit estimărilor. Prețurile cerealelor sunt în creștere, iar rapița se scumpește și mai mult, fenomenul de pe piață fiind cauzat de mai mulți factori. In această dimineață, grâul a început să fie la peste 200 de euro pe tonă pe Bursa de la Paris, în contracte pentru luna mai, cu 3 euro în creștere față de cotația de inchidere de miercuri seară.
Cerealele și oleaginoasele de pe piața europeană au prețuri în creștere, în urma ultimelor evenimente care au influențat piața. În primul rând, există estimări care indică o scădere a recoltelor în Europa. Apoi, Comisia Europeană se concentrează pe restricții privind importurile de produse agricole rusești.
Cresc prețurile la cereale. Recoltele europene, mai mici
Prețurile la grâu de pe piață și-au revenit recent, datorită estimărilor negative privind recolta din Europa. Aproape toți marii exportatori de cereale din UE sunt afectați de scăderi semnificative ale culturilor și pierderi de randament la cerealele de iarnă și vor recolta considerabil mai puțin grâu de toamnă, potrivit estimărilor inițiale.
La finalul săptămânii trecute, vineri – 15 martie, Comisia Europeană a propus noi măsuri de sprijin pentru fermieri și impunerea de restricții la importurile de produse agricole din Rusia.
Citește și: UE introduce o taxă de 95 euro/tonă la importurile de cereale din Rusia şi Belarus
În Franța, precipitațiile persistente continuă să aibă un impact negativ asupra culturilor de cereale în creștere. Agenția pentru agricultură FranceAgriMer estimează proporția de grâu în stare „bună spre excelentă” la 66%, față de 68% săptămâna precedentă și 95% în urmă cu un an. Același lucru este valabil și pentru orzul de iarnă: 68% este în stare „bună spre excelentă”, față de 69% săptămâna trecută și 92% în urmă cu un an, au raportat analiștii Agritel.
În ceea ce privește semănatul de orz de primăvară, în Franța, însămânțările au avut loc în proporție de 39% până acum, o creștere de 11 puncte procentuale față de ultima săptămână, față de o medie de 83% în ultimii 5 ani.
Săptămâna trecută, DRV a estimat o scădere a recoltei de grâu cu 6,5% în 2024 pentru Germania, până la 20,14 milioane de tone.
„Ne așteptăm la o suprafață de cultivare a cerealelor de 5,9 milioane de hectare. Acesta este un nou minim”, a spus Guido Seedler, expert în piața cerealelor la DRV.
Creștere puternică a prețurilor la rapiță
Pe piața europeană futures, grâul din prima parte a lunii mai s-a tranzacționat luni, 18 martie, la 197,25 euro pe tonă, cu 2,25 euro mai mult decât vineri. Noua recoltă de grâu din 2024 costa ieri în jur de 208 euro pe tonă pe piața futures, cu 3 euro mai mult decât vineri.
Tot luni, porumbul era cotat pe piața europeană futures la 183,50 euro/t pentru iunie 2024, cu 1,75 euro mai mult decât vineri. Noua recoltă de porumb din 2024 a fost cotată la 189 de euro pe tonă pe piața futures.
Prețurile la rapiță au început să crească și mai mult, datorită creșterii recente bruște a uleiului de palmier la cel mai ridicat nivel de mai mult de un an încoace. Prețurile la rapiță rămân, de asemenea, foarte ferme, având în vedere scăderea suprafețelor în 2024, anunțată de StatCan săptămâna trecută.
Prețurile rapiței europene pentru iunie au crescut luni cu 7 euro, până la 443 de euro pe tonă. Noua recoltă de rapiță (august) se tranzacționează la 444 de euro pe tonă, în creștere cu 6 euro.
Interdicția importurilor împotriva Rusiei – protestele fermierilor din Polonia
Miniștrii de externe ai țărilor membre ale Uniunii Europene vor discuta despre posibilitatea introducerii unei interdicții asupra importurilor de cereale rusești, a declarat reporterilor ministrul de Externe al Republicii Cehe, Jan Lipavsky.
Citește și: Cehia va cere interzicerea importului de cereale rusești în UE
Fermierii polonezi au reluat blocajele la granița cu Germania, blocând accesul la două puncte cheie de trecere a frontierei din Swiecko și Gubinek. Ei își continuă protestele împotriva reglementărilor Pactului Verde European și a importului de cereale din Ucraina.
Au existat proteste ale fermierilor în Polonia de câteva săptămâni. Fermierii din toată țara au blocat drumuri și punctele de trecere a frontierei cu Ucraina. Întâlnirile dintre ministrul polonez și fermieri sunt planificate pentru astăzi.
Comisia Europeană a propus deja relaxarea sau chiar eliminarea unei părți a standardelor stricte „verzi” care au intrat în vigoare anul trecut prin noua Politică Agricolă Comună (2023-2027) .