• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Stațiunea de Legume Buzău – apel public! Un proiect imobiliar pune în pericol soiurile românești

  Violina Gorcinschi -

  Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Legumicolă (SCDL) Buzău trage un semnal de alarmă. Reprezentanții instituției au anunțat, recent, pe rețelele sociale, că un Plan Urbanistic Zonal (PUZ), despre care s-a discutat la începutul acestei săptămâni în cadrul Primăriei orașului Buzău, ar putea să afecteze semnificativ activitatea stațiunii de cercetare.

  „Luni, pe 18 martie, la Primăria orașului Buzău, s-a desfășurat o dezbatere de o importanță capitală pentru viitorul comunității și al cercetării naționale: discuția despre Planul Urbanistic Zonal „Construire ansamblu imobiliar mixt”. Situat pe terenul cu numărul cadastral 71312, acest plan sugerează dezvoltări care riscă să ne afecteze profund activitatea de cercetare și conservare”, s-a precizat pe pagina oficială de Facebook a stațiunii.

  Un PUZ ar putea afecta activitatea SCDL Buzău (foto: stiridebuzau.ro)

  Semnal de alarmă din partea SCDL Buzău

  Reprezentanții SCDL Buzău sunt împotriva propunerii autorităților locale de a construi drumuri suplimentare în zona terenurilor unde își desfășoară activitatea.

  „Noi, ca păstrători ai unui tezaur cu peste 100 de soiuri, colecții de mii de plante legumicole, floricole, aromatice, medicinale și cel mai mare producător de semințe de legume românești din țară, am exprimat o poziție fermă împotriva propunerii de a adăuga mai multe drumuri suplimentare. Aceste noi căi de acces ar împărți inutil stațiunea noastră de cercetare, punând în pericol nu doar echilibrul ecosistemului local, ci și munca noastră de conservare a patrimoniului legumicol al României. Este crucial să înțelegem că dezvoltarea urbană nu trebuie să se realizeze prin sacrificarea acestui patrimoniu inestimabil. Viziunea noastră este una a unui Buzău care avansează nu prin constrângerea spațiului natural, ci prin armonizarea dezvoltării cu conservarea. Dorim să subliniem că munca noastră de cercetare și de conservare depășește simplele activități academice; ea reprezintă o dedicație profundă față de viitorul sustenabil al comunității și al țării noastre”, au declarat reprezentanții SCDL Buzău.

  Citește și: SCDL Buzău a început vânzarea de răsaduri de legume din soiuri românești. Vezi oferta cu prețuri

  În această situație, SCDL face apel și solicită susținere din partea cetățenilor, autorităților și alte persoane relevante să protejeze munca și moștenirea acestei stațiuni, care contribuie pentru un oraș verde.

  „Facem apel la toți cei implicați – de la cetățeni, la autoritățile municipale și la colegii din domeniul urbanismului – să recunoască importanța esențială a lucrării noastre. Împreună, să găsim o cale care să respecte și să valorifice atât dezvoltarea urbană, cât și patrimoniul verde al Buzăului, asigurându-ne că orașul nostru rămâne un loc vibrant, sănătos și plin de speranță pentru toate generațiile viitoare. În acest moment de cumpănă, apelul nostru se îndreaptă către fiecare inimă care bate în ritmul profund al Buzăului: să ne unim forțele și să privim împreună spre un viitor în care dezvoltarea orașului și cercetarea merg mână în mână. Să nu permitem ca drumurile propuse să divizeze nu doar terenul nostru de cercetare, ci și spiritul comunității noastre. Este mai mult decât un apel la acțiune; este un strigăt pentru salvarea unei părți esențiale din sufletul orașului nostru. Pentru un Buzău verde, sănătos și plin de speranță, vă îndemn să stați alături de noi. Pentru că împreună, suntem mai puternici. Împreună, putem să scriem următorul capitol în povestea orașului nostru, unul care să fie mândru nu doar de clădirile sale, ci și de parcurile, grădinile și câmpiile sale înfloritoare”, s-a spus în postarea SCDL Buzău de pe Facebook.

  Citește și: Tomata tip banană, soiul Ovidia – creat de cercetătorii români, apreciată de legumicultorii din țară


  Te-ar mai putea interesa

  Vremea se schimbă radical. Meteorologii anunță temperaturi scăzute, dar și vijelii și căderi de grindină Mușuroirea tomatelor. Când și cum se face Județul unde jumătate din suprafața semănată cu grâu este deja calamitată de secetă

  Ultimele știri

  Avertismentul unui șef APIA: Fermierii care rămân fără subvenții în acest an! Anchetat de fraudă după ce a câștigat licitația pentru a cumpăra un port la Dunăre ANAF s-a răzgândit! Noua taxă pentru transport nu se va mai aplica pentru micii fermieri!