• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • 10 capcane în accesarea fondurilor europene pentru agricultură în perioada 2015-2020

    Gabriela Gimbășanu -

    Noile condiții ce trebuie îndeplinite atât pentru încasarea subvențiilor, cât și pentru accesarea fondurilor europene lasă loc unor posibile capcane de care, dacă se pregătesc din timp, fermierii români vor trece fără probleme. Agrointeligența vă prezintă care sunt aspectele – mai ales cele birocratice, la care trebuie să fiți atenți pentru a nu avea neplăceri în exercițiul financiar european 2015-2020.

    1.Verificați-vă contractele de arendă. Pentru agricultorii români care lucrează terenul în arendă, aceste înțelegeri scrise trebuie verificate pentru a vă asigura că veți putea activa în agricultură fără probleme și în anii următori. Atenția mare la contractele aproape de finalizare, în special la clauzele privind prelungirea înțelegerii, iar fiindcă piața devine din ce în ce mai concurențială, este recomandat să apelați la un ajutor de specialitate care să vă asiste în prelungirea sau rescrierea contractului.

    2.Verificați situația pășunilor din fermă. Pentru a vă bucura de subvenția maximă pe suprafață, din 2015 se iau în calcul și aspecte privind pachetul de înverzire, adică păstrarea pășunilor. Cu alte cuvinte, ceea ce declarați acum, în 2015, trebuie să rămână valabil în fermă până la finele exercițiului financiar.

    Citiți și: Pachetul de înverzire: Ce condiții ”eco” trebuie să îndeplinească fermierii pentru a încasa subvenția pe suprafață în perioada 2015-2020

    3.Asigurați-vă că aveți terenurile intabulate și cadastrul bine întocmit pentru suprafețe deținute. S-a anunțat deja că din 2018 încolo, suprafețe care nu au toate actele în regulă vor fi scoase de la plata subenției pe suprafață.

    4.Diversificarea culturilor sau rotația culturilor nu va fi o condiție greu de îndeplinit pentru fermierii români, care deja pun în practică această condiție ce le asigură o productivitate mai bună.
    Conform autorităților, diversificarea culturilor constă în existența mai multor culturi pe terenul arabil, în funcție de suprafață, după cum urmează:
    a) cel puţin două culturi diferite pe suprafețele cuprinse între 10 şi 30 hectare, iar cultura principală să acopere maximum 75 % din terenul arabil;
    b) cel puţin trei culturi diferite pe suprafețele de peste 30 de hectare, iar cultura principală să acopere maximum 75 % din terenul arabil, respectiv principalele două culturi să acopere împreună maximum 95 % din terenul arabil;
    c) prin excepție de la prevederile lit. a) și b) în cazul în care suprafața de teren arabil este acoperită în proporție de peste 75% cu iarbă sau alte plante erbacee sau este pârloagă, cultura principală pe restul suprafeţei arabile ocupă maxim 75 % din terenul arabil rămas.

    5.Aveți permanent grijă ca ferma dumneavoastră să fie pregătită pentru un control-supriză. Este posibil ca de anul acesta, numărul controalelor să se întețească, așa că este bine să fiți mereu pus la punct cu actele și situația generală a afacerii.

    6.Familiarizați-vă cu calculatorul și cu sistemele online nou introduse de către autorități. În acest sens, vă este foarte util să intrați periodic pe site-urile principalelor instituții centrale – www.madr.ro, www.apia.ro, www.apdrp.ro. La fel de utile se pot dovedi paginile de Facebook ale direcțiilor agricole județene sau ale camerelor agricole.

    7.Informație  – oriunde și oricând. Abonați-vă la serviciile de mail-ing ale instituțiilor, la paginile de Facebook și la site-urile de specialitate. Se recomandă ca toate alertele să ajungă atât pe adresa dumneavoastră de mail, dar și pe telefonul mobil. Chiar dacă apelați la consultanți de specialitate, de ce să nu știți direct de la sursă ce noutăți apar legate de subvenții și finanțări europene?

    8.Verificați dacă vă încadrați în categoria de fermier activ pentru următorii ani. Mai multe informații găsiți citind articolul nostru – Ce înseamnă să fii fermier activ și în ce condiții poți beneficia de subvențiile pe suprafață începând din 2015

    8.Aveți grijă ca toate informațiile raportate către autorități să se probeze și la fața locului. Cea mai mică greșeală poate să vă coste nu doar timp pentru refacerea actelor, dar și bani…

    9.Nu vă lăsați speriat de schimbările anunțate. O simplă evaluare completă, din timp, a riscurilor exploatației vă ajută să preîntâmpinați eventualele capcane ce vă despart de dezvoltarea fermei cu bani europeni!



     


    Te-ar mai putea interesa

    Subvențiile care se achită fermierilor până la finalul anului Zeci de fermieri români au fost înșelați cu tractoare aduse din afară Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!