• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Povestea familiei care l-a convins pe Prințul Charles să încerce pâinea românească cu maia

    Gabriela Gimbășanu -

    Notorietatea satului brașovean Viscri se datorează pasiunii pe care Prințul Charles a făcut-o pentru aceste meleaguri. Pentru localnici, valul de turiști a fost momentul în care au investit în renovarea caselor vechi săsești pe care, unii, au reușit să le transforme în agropensiuni. Este și cazul soților Domnica și Gheorghe Onea, însă succesul afacerii lor nu este legat doar de unitatea de cazare, ci de un produs tradițional care i-a făcut celebri în zonă: pâinea de casă coaptă în cuptorul de lemne.

    Înscrisă în Registrul național al produselor tradiționale, pâinea de casă Onea te cucerește imediat, spun cei care au gustat minunăția ce iese din cuptoarele microfabricii din Viscri. Chiar și Prințul Charles a fost gustat pâinea familiei Onea, pensiunea soților fiind situată în imediata vecinătate a locuinței moștenitorului tronului Marii Britanii. “Când a fost ultima dată la noi în sat, i-am trimis Prințului Charles să guste pâinea noastră, împreună cu câteva dintre dulcețurile pe care le facem pentru turiști. Ne-am gandit să îi dăm și dânsului să deguste că poate i se face poftă de la atât miros. Am aflat că i-au plăcut mult produsele noastre, mai ales pâinea” a declarat cu multă mândrie Gheorghe Onea pentru Agrointeligența.

    printul charles paine
    Prințul Charles apreciază pâinea de calitate

    Povestea pâinii produse de familia Onea are o istorie de peste 100 de ani.”Rețeta folosită am moștenit-o de la buncii noștri. Ca și ingrediente, noi utilizăm doar făină, apă, sare și maia, totul pregătit cu o seară înainte și sare. Aluatul se frământă manual și coacerea pâinilor o facem în cuptoare cu lemne. Este o afacere de familie, iar atunci când cererea de pâine ne depășește, avem două femei din sat care vin să ne ajute”, a mărturisit Domnica Onea pentru Agrointeligența.

    Paine de casa Onea Paine de casa

    Pâinea de casă cu maia este și punctul forte al pensiunii familiei Onea din Viscri, alături de mâncarea preparată după rețetele din Ardeal, cu ingrediente crescute în grădina din spatele casei. “Întreaga afacere a pornit din dorința noastră de a le pune pe masă turiștilor produsele tradiționale din zonă, așa cum le știam noi când eram mici, cu gustul copilăriei la țară. Făbricuța de pâine a fost, de fapt, o consecință a succesului mâncării de la noi pentru că turiștii ne cereau mereu să le dăm pâine și la pachet, așa de mult le plăcea. Apoi am început să vindem și în sat și acum dăm și în Brașov. Facem pâinea să fie de un kilogram și o vindem cu 5 lei”, a declarat pentru Agrointeligența Domnica Onea, cea care se ocupă atent de afacerea cu pâine a familiei.

    Exceptând turiștii cazați la pensiune, și alți vizitatori ai satului Viscri sunt fermecați de pâinea de casă scoasă de la cuptor. “Fiind localizați în centrul satului, atunci când turiștii coboară de la cetatea Viscri, ademeniți de mirosul de pâine caldă, vin la noi, fie pentru a mânca, fie pentru a cumpăra pâinea pentru acasă”, spune Domnica.

    Pensiunea Onea Domnica exterior Pensiunea Onea Viscri

    Despre afacerea în agroturism, familia Onea spune că este mai greu decât cu pâinea. Pensiunea lor, aproape peste drum de casa Prințului Charles al Marii Britanii, are doar cinci camere, două băi și o sală unde se servește masa. ”Persoanele care vin în mod frecvent la noi sunt turiști englezi sau italieni, iar anul trecut am avut și foarte mulți bucureșteni. Cea mai aglomerată perioadă este cea din vară. Din păcate, deși peisajul de iarnă este de poveste în zona noastră, nu prea vine lumea să se cazeze”, a mai mărturisit, cu regret, Domnica.

    Pe lângă mâncare și cazare, pensiunea Onea Domnica oferă turiștilor posibilitatea de a participa la frământarea pâinii, dându-le șansa vizitatorilor să se plimbe cu căruța la iarbă verde și facilitează accesul la obiectivele turistice din apropiere unde pot vizita, de asemenea și casa Prințului Charles.

    ”Ușa noastră este mereu deschisă și îi așteptăm pe toți cei care iubesc tradițiile și viața la țară să ne calce pragul și să guste pâinea noastră de casă. Vă așteptăm cu țuică făcută în casă și pâine proaspăt scoasă din cuptor, pentru a vă retrăi copilăria și pentru a vă aduce aminte de gustul mâncări gătită de bunica, petrecând o vacanță de neuitat într-un loc de poveste”, este invitația lansată de familia Onea pentru toți cei care vor să viziteze satul Viscri în 2015.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Micul fermier care a inventat o mașină de însămânțat: ”Prețurile mai mici mi-au adus mulți clienți” Fermier amendat după ce și-a fertilizat terenurile cu gunoi de grajd și a creat ”disconfort olfactiv” Casa Verde 2024 – buget record pentru instalarea panourilor solare

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte