• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Pete negre la răsaduri. Cauze, remedii

    Violina Gorcinschi -

    Pete negre la răsaduri – cauze pentru apariția petelor pe suprafața răsadurilor de legume. Pătarea frunzelor la răsaduri poate fi prevenită cu diverse măsuri de protecție a plantelor împotriva bolilor și dăunătorilor. Aflați din acest articol ce provoacă apariția petelor negre pe răsaduri și cum se remediază problema.

    Răsadurile de legume sunt plante aflate într-un stadiu destul de vulnerabil astfel că, apariția chiar și a unor modificări minore la acestea pot duce la pagube semnificative în cultură. Petele negre apărute pe frunzele și tulpinile răsadurilor indică prezența unor boli sau dăunători care pot face probleme. Astfel, este importantă identificarea cauzelor pentru schimbărilor de aspect la plante și tratarea cât mai rapidă a acestora.

    Pete negre la răsaduri. Pătarea frunzelor și bășicarea fructelor

    Petele bacteriene negre afectează cel mai adesea roșiile și ardeii. Agentul cauzal al bolii, denumită și pătarea frunzelor și bășicarea fructelor, este bacteria aerobă a solului, Xanthomonas campestris pv. vesicatoria. Cel mai adesea, infecția se transmite prin semințe (fitopatogenul poate supraviețui pe suprafața lor timp de un an și jumătate. Pe lângă semințe, răspândirea bolii este facilitată de resturile de plante bolnave. Vestea bună este că bacteria nu poate trăi direct în sol și moare după câteva zile.

    Plantele pot avea pete negre în orice stadiu de dezvoltare, inclusiv în cursul perioadei de răsad. În acest caz, răsadurile slăbesc și rămân în urmă cu dezvoltarea, ceea ce afectează, în cele din urmă, recolta. Gradul cel mai înalt de dăunare are loc în anii umezi și calzi, cu o temperatură a aerului de 25-30°C.

    Primele semne de deteriorare pot fi observate pe frunzele plantelor. În zona respectivă, apar pete negre, apoase, mici (până la 3 mm), de formă neregulată. Pe frunzele tinere, țesutul acoperit de pete moare în timp, iar în aceste puncte apar găuri. În timp, numărul de pete crește și acestea se răspândesc în cea mai mare parte a lamei frunzelor, inclusiv în zona venelor.

    Pete negre asemănătoare, dar mai alungite, pot fi observate și pe tulpinile și codițele frunzelor. Fără un tratament adecvat, numărul de pete crește rapid și acoperă întreaga parte aeriană a plantelor. Frunzele grav afectate se îngălbenesc rapid și cad, caz în care răsadurile tinere pot muri.

    Cel mai bun mod de a combate această boală, ca și în cazul altor patologii, este prevenirea:

    Citește și: Pregătirea solului pentru plantarea răsadurilor – ghid complet

    Dacă măsurile preventive nu ajută și pe frunzele răsadurilor apar pete negre, exemplarele bolnave vor trebui îndepărtate și plantele sănătoase rămase tratate cu preparate care conțin cupru, cum ar fi zeama bordeleză.

    Acarieni la răsaduri (foto: peppergeek.com)

    Pete negre la răsaduri. Acarienii

    Un alt motiv pentru apariția petelor negre pe răsaduri sunt acarienii. Din cauza dimensiunilor sale microscopice, acarienii sunt foarte greu de observat pe plante, în special în primele stadii de infestare.

    La începutul verii, acarianul are culoarea gri-verde, ceea ce îi crește șansele de a rămâne nedetectat; de la sfârșitul verii până în primăvară, culoarea corpului se schimbă în roșu-portocaliu.

    Cauza apariției acarienilor pe răsaduri pot fi semințele contaminate sau solul care nu a fost tratat înainte de însămânțare. În plus, factorii de risc includ plantațiile dense și aerul prea uscat: condițiile ideale pentru reproducerea dăunătorilor sunt temperatura ridicată (29-31°C) și umiditatea aerului scăzută (35-55%).

    Acarienii (atât adulții, cât și larvele) se hrănesc cu sucul plantelor, prin străpungerea țesuturilor exterioare, ceea ce duce la slăbirea răsadurilor și chiar la moartea lor.

    Este aproape imposibil ca acarienii să fie observați cu ochiul liber, dar există semne prin care prezența lor poate fi detectată. Astfel, apariția acestui dăunător periculos poate fi indicată de aspectul general deteriorat al plantelor și de ofilirea lor aparent fără cauză, precum și de apariția unor puncte mici galbene, argintii și negre pe frunze. După o perioadă, aceste puncte se îmbină, apar pete clorotice mai mari cu necroză acută și o pânză subțire devine vizibilă (în special pe partea inferioară a frunzelor).

    Frunzele încep să se îngălbenească, să se usuce, să se îndoaie și să cadă fără niciun motiv aparent. Într-o astfel de situație, răsadurile pot muri în lipsa unui tratament urgent.

    Citește și: Dăunători la răsaduri de legume – semne. Combatere

    Pentru a preveni apariția acarienilor, se apelează la următoarele măsuri preventive:

    Dacă sunt descoperite puncte de perforare de la acarieni, plantele se pot pulveriza cu apă curată, asigurând, ulterior, o umiditate a aerului în jurul valorii de 50-60% în încăperea cu răsaduri. În stadiul inițial al infecției, răsadurile pot fi pulverizate cu remedii populare, de exemplu, infuzie de păpădie (se toarnă 25-30 g de plantă în 1 litru de apă fierbinte și se lasă să fiarbă timp de 2 ore).

    În caz de deteriorare severă, se utilizează acaricide din comerț.


    Te-ar mai putea interesa

    Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!