• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Trei metode pentru a testa germinarea semințelor înainte de plantare

    Violina Gorcinschi -

    Metode de testare pentru germinarea semințelor – modalități de a verifica dacă semințele ce urmează a fi plantate sunt viabile. Aflați din acest articol trei metode ușoare de a testa dacă semințele de legume vor germina cu succes.

    Chiar și cu tot cu pregătiri prealabile înainte de însămânțare există riscul ca anumite semințe să nu germineze. Pe lângă nerespectarea tehnologiei agricole, există mai multe motive pentru asta:

    Cum știm dacă vor germina semințele – 3 metode (foto: joegardener.com)

    În unele cazuri, este destul de ușor de stabilit dacă semințele au fost depozitate corect. Astfel, semnele de deteriorare, mucegaiul, mirosul de mucegai, semințele care se lipesc între ele indică în mod clar că s-au făcut greșeli în timpul depozitării.

    De cele mai multe ori, însă, este greu de stabilit doar vizual dacă semințele sunt sănătoase, dacă sunt gata să germineze și să producă lăstari puternici. Prin urmare, testele de germinare sunt utilizate în mod activ pentru a determina calitatea semințelor și șansele de a produce răsaduri.

    Înainte de a verifica germinația, semințele se sortează. Cele cele deteriorate, goale, prea mici și deformate se aruncă.

    Germinarea pe tifon sau șervețel (foto: homesteadandchill.com)

    Metode de testare la semințe. Germinarea semințelor pe tifon sau șervețel

    În condiții favorabile, semințele viabile au tendința de a germina mai repede. Acestea pot fi asigurate prin următoarea metodă:

    După acest interval, se analizează semințele încolțite. Dacă majoritatea acestora au reușit să germineze, atunci lotul este bun și poate fi folosit la înființarea culturii.

    Dacă jumătate sau mai puțin de atât nu au reușit să încolțească, lotul nu va aduce producții mari. În acest caz, se recomandă achiziționarea unor semințe noi sau îmbunătățirea capacității de germinare a celor avute în posesie.

    Acest test de germinare este eficient în special pentru semințele de ardei, varză, morcovi, mărar, pătrunjel și culturi de flori.

    Citește și: Când se seamănă semințele de roșii

    Metode de testare la semințe. Germinarea în rumeguș sau substrat

    Pentru a folosi această metodă, este nevoie de rumeguș, turbă, nisip sau un amestec de turbă-nisip. Dacă se utilizează rumeguș, întâi se toarnă apă clocotită peste el, în 2-3 reprize, la fiecare 20 de minute. Apoi, se așază intr-un recipient, într-un strat de aproximativ 5 cm grosime. Poate fi semănat și în sol.

    Substratul se udă, iar pe suprafața acestuia se întinde uniform o parte dintre semințele din lotul selectat. Deasupra, se presară același substrat, se acoperă cu folie sau cu un capac, se pune intr-un loc cald și se udă regulat.

    După o perioadă, se poate verifica numărul de semințe care au încolțit.  Această metodă este bună pentru a verifica germinarea semințelor de castraveți, sfeclă, fasole, mazăre și dovlecel.

    Germinarea semințelor – testul apei (foto: epicgardening.com)

    Metode de testare la semințe. Testul apei

    Dacă semințele se pun în vase pline cu apă, în opinia multora, semințele viabile se duc la fund, iar cele goale se ridică la suprafață.  Cu toate acestea, nu întotdeauna acest lucru este valabil – de multe ori, starea semințelor depinde de masa, forma, învelișul semințelor și conținutul de enzime din aceasta. Punând baza în această metodă, există riscul să se piardă multe semințe viabile.

    Dacă, totuși, vreți să incercați această opțiune, iată pașii ce trebuie respectați: semințele se pun într-un recipient cu apă, se amestecă și se lasă timp de 5-7 minute. Semințele care plutesc se îndepărtează, iar cele de la fund se clătesc la nevoie, se usucă la 20-25 grade Celsius sau se seamănă imediat.

    Această metodă este cea mai eficientă pentru verificarea semințelor de castraveți, pepene galben și pepene verde. Arată rezultate mai mult sau mai puțin fiabile pentru ardei, roșii și dovleci, însă numai în condițiile în care semințele sunt proaspete și nu se usucă prea mult. În caz contrar, acestea nu reușesc să se ducă suficient de rapid pe fundul vasului.

    Citește și: Îngrășăminte naturale pentru fertilizarea răsadurilor – 7 rețete simple

    Totodată, merită menționate câteva informații importante:

    Ce se întâmplă cu semințele care plutesc? Dacă numărul lor este mare, se poate, încerca, totuși, germinarea lotului respetiv. Uneori, și semințele care pică testul apei au o germinare bună, chiar dacă au o rată de germinare mai mică decât alte semințe. Desigur, acest lucru nu înseamnă că vor crește neapărat în plante complet sănătoase, dar această probabilitate este foarte mare. Având în vedere cât de valoroasă este fiecare sămânță, cu siguranță nu trebuie să ratată această oportunitate.

    Semințele de porumb, mărar și coriandru sunt foarte uscate, așa că este puțin probabil să treacă testul apei. Și semințele cu „cozi”, precum cele ale unor culturi din familia Asteraceae, nu se vor putea „îneca” deloc.


    Te-ar mai putea interesa

    Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!