• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Când se seamănă semințele de roșii

    Violina Gorcinschi -

    Când se seamănă semințele de roșii – perioada optimă pentru plantarea materialului săditor în vederea producerii de răsaduri. Aflați din acest articol când exact se plantează semințele de tomate, care sunt procedurile de tratare a materialului săditor și de ce condiții este nevoie pentru a produce cât mai repede răsaduri.

    Este recomandat ca semințele de roșii să fie semănate cu 6-8 săptămâni înainte de transplantarea răsadurilor în grădină. De asemenea, răsadurile se plantează și când înălțimea acestora este de 15-17 cm, și dezvoltă 4-5 frunze complet deschise. Cu toate acestea, în calcularea termenului, se ține cont și de situația meteorologică din regiune și de timpurietatea soiului sau hibridului de tomate.

    Citiți și: Plantarea răsadurilor de roșii: perioade, distanțe de plantare

    Plantarea semințelor de tomate – perioadă pentru semănat (foto: minnetonkaorchards.com)

    Când se seamănă semințele de roșii

    Când se seamănă semințele de roșii pentru răsaduri – de obicei, semințele de tomate se plantează în luna martie sau în aprilie. Pentru a germina și a se dezvolta în condiții optime, temperatura solului trebuie să ajungă în intervalul de 15-20 de grade Celsius. Pentru a obține un hectar de roșii, este nevoie de 250 de grame de semințe.

    Răsadurile de roșii, în schimb, se plantează în grădină atunci când solul ajunge să aibă temperatura de cel puțin 12 grade Celsius. De aceea, înainte de transplantare, se verifică acest aspect.

    Citește și: Primul tratament la roșii după plantare. Sfaturi utile

    Tratarea semințelor înainte de plantare (foto: sustainablemarketfarming.com)

    Pregătirea semințelor de roșii înainte de plantare

    După stabilirea perioadei de plantare a semințelor, acum este timpul pentru a pregăti materialul săditor. În acest sens, se efectuează proceduri pentru a preveni îmbolnăvirea răsadurilor.

    În primă fază, semințele de roșii se dezinfectează cu soluție de permanganat de potasiu. Acestea se scufundă în soluție pentru 20-30 de minute, apoi se clătesc cu apă și se lasă la uscat pe tifon sau prosop de hârtie.

    Ulterior, materialul săditor se pune în solul din tăvițele alveolare. În același timp, se poate fi o altă metodă: semințele se învelesc într-un șervețel umed și într-o pungă de plastic. După 3-5 zile, semințele pot fi plantate deja încolțite, eliminându-le, din start, pe cele seci.

    Citește și: Cel mai ușor de preparat îngrășământ pentru plantarea răsadurilor de roșii

    Este important de reamintit că și tăvițele alveolare se dezinfectează înainte de plasarea substratului și semințelor. Totodată, acestea trebuie să aibă găuri la fund, pentru a drena excesul de apă.

    Semințele de tomate se plantează la o distanță de un centimetru una față de cealaltă și se udă cu pulverizator. Pulverizatorul este o opțiune bună pentru a umezi solul deoarece nu mișcă semințele din locul de plantare.

    Pentru ca semințele de tomate să germineze în scurt timp, temperatura aerului trebuie să fie cuprinsă între 24 și 36 grade Celsius. Dacă temperatura este mai mică, răsadurile vor răsări mai greu.

    Citiți și: Cropmax de la Holland Farming – produsul de bază pentru răsaduri puternice și sănătoase

    Tava în care au fost plantate roșiile se poate acoperi cu o folie alimentară de plastic, însă aceasta se aerisește zilnic. Folia se îndepărtează temporar pentru a evita apariția mucegaiului și permanent atunci când plantele încep să răsară.

    După ce au răsărit plăntuțele, temperatura ambientală se reduce la 18-20 de grade Celsius ziua și la 15 grade noaptea. Aceste temperaturi se vor menține timp de câteva zile, până când plantele își dezvoltă bine rădăcinile.


    Te-ar mai putea interesa

    Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri!

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!