• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Documentul obligatoriu pentru subvențiile APIA din acest an

    Oana Timar -

    Subvenții APIA 2024 – document obligatoriu. Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Adrian Pintea, a vorbit în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1 despre adeverința-tip pe care fermierii trebuie să o solicite la primării și care conține datele din Registrul Agricol. Documentul completat este transmis de primării către centrele Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – APIA, dar sunt și situații când adeverința este dusă de fermier la centrul agenției de plăți unde depune cererea unică.

    Adrian Pintea, secretar de stat în MADR, a arătat că adeverința de la primărie este obligatorie pentru a beneficia de subvenții agricole de la APIA. ”documentul de eligibilitate, documentul de bază este adeverința de la primărie. Oricine are, a închiriat și a arendat un teren, obligația este cu acel contract să se prezinte pe raza localității, la primăria, la rază unității administrativ-teritoriale unde să aibă suprafața de teren pentru a înregistra contractul la primărie. Tu mergi să-ți înregistrezi un contract la primărie, îți face un rol în registru agricol, astfel încât ți se poate elibera această acea adeverință, adeverință tip pe care cei de la direcția agricolă (din primării – n.r.), de la unitățile administrației de livrare de la primărie o au și o eliberează”, a explicat Adrian Pintea la Agrostrategia, TVR 1.

    Eliberarea adeverinței pentru APIA, la cererea fermierilor

    Eliberarea adeverinței APIA pentru subvenții se face la solicitarea fermierului (cea mai sigură procedură fiind o solicitare în scris, cu număr de înregistrare care să ateste solicitarea producătorului agricol). După eliberarea adeverinței, primăria transmite documentul către APIA, fiind și situații când fermierul trebuie să ducă el documentul la agenția de plăți.

    ”Dacă este un fermier nou care niciodată nu a depus o cerere la APIA, atunci categoria aceasta de beneficiari trebuie să meargă fizic, să ridice adeverința de la primărie și să o ducă la centrul local, respectiv centrul județean al APIA. Iar pentru toți ceilalți pe care noi avem în baza de date, respectiv cei 793.000 de fermieri care au depus cerere în anul 2023, ne trimit toate primăriile. Aici responsabilul de dosar sau cei care răspund de comuna respectivă sau de localitatea respectivă țin legătura cu responsabil de registru agricol și se trimit toate aceste documente. In ceea ce privește extrasul de cont bancar, doar dacă unul dintre fermieri știe că și-a închis contul sau și-a schimbat banca de la o bancă la alta, atunci trebuie să vină să își prezinte un alt cont. În rest, la fel, în baza convențiilor, și băncile comerciale transmit către APIA aceste conturi”, a explicat Adrian Pintea.

    Vă reamintim că termenul legal pentru primării de a soluționa o cerere de la fermieri este de maxim 30 de zile, iar acest termen se aplică și pentru eliberarea adeverinței APIA. Astfel, recomandarea Agrointeligența – AGROINTEL.RO este să depuneți în scris o solicitare de eliberare a adeverinței și să în registrați această solicitare la registratură, cu număr de înregistrare pentru a avea o evidență a solicitării.

    Campania de depunere a cererii unice la APIA se desfășoară anul acesta în perioada 4 aprilie – 7 iunie.

    Agrostrategia, TVR 1. Invitat: Adrian Pintea, MADR (01.04.2024)


    Te-ar mai putea interesa

    30 septembrie – termen limită la APIA pentru subvenția de 60 euro/ha Ajutor nou de minim 10.000 euro/exploatație pentru fermele înscrise la APIA Vine ciclonul în România! ANM anunță vreme rece și furtuni

    Ultimele știri

    Raportul USDA: Producția de porumb a României, redusă la 7,8 milioane de tone O companie care are fabrică în România va livra 15.700 tone de ulei de floarea-soarelui în Egipt Noi alerte de ploi în județele unde inundațiile au făcut prăpăd. Cantități de apă de 40-60 l/mp!