• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Caz de gripă aviară confirmat în județul Bihor

    Angelica Lefter -

    Gripa aviară a fost confirmată de Laboratorul Național de Referință la un cadavru de barză, în județul Bihor. Autoritățile sanitare-veterinare au impus restricții în două comune din județ.

    Direcţia Sanitară-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor a informat astăzi, luni – 1 aprilie, că în judeţul Bihor a fost înregistrat un caz de influenţă aviară (gripă aviară), diagnosticat la un cadavru de barză recoltat din localitatea Girişu de Criş în data de 23 martie şi confirmat de Laboratorul Naţional de Referinţă în 28 martie, potrivit Agerpres.

    Citiți și: Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte

    Târgurile de păsări și vânătoarea, interzise în două comune din Bihor

    Conform unui comunicat al DSVSA Bihor, autorităţile sanitar-veterinare au dispus măsurile de restricţie sanitară veterinară în zona infectată care cuprinde localităţile Tărian şi Girişu de Criş – comuna Girişu de Criş, respectiv Toboliu şi Cheresig – comuna Toboliu.

    Păsările din zonele supuse restricţiilor sunt monitorizate permanent prin personalul de specialitate din subordinea DSVSA Bihor, iar în cazul păsărilor sălbatice s-a apelat şi la alte instituţii din cadrul Centrului local de combatere a bolilor cu atribuţii în supravegherea faunei sălbatice, dar şi la administratorii fondurilor de vânătoare din judeţ.

    Principalele măsuri aplicate în zona infectată constau în interzicerea circulaţiei păsărilor, interzicerea funcţionării târgurilor sau expoziţiilor de păsări, interzicerea activităţilor de capturare sau vânătoare, interzicerea populării cu păsări a fondurilor de vânătoare, respectiv hrănirea păsărilor sălbatice.

    Specialiștii recomandă separarea exploatațiilor de rațe și gâște de alte păsări

    Conducerea instituţiei a menţionat principalele măsuri de prevenire a apariţiei gripei aviare înalt patogene, necesare pentru prevenirea răspândirii bolii în judeţ.

    Specialiştii recomandă, printre altele, separarea în cadrul exploataţiilor, în măsura posibilităţilor, a raţelor şi gâştelor de alte păsări domestice; interzicerea creşterii păsărilor în aer liber, acestea fiind izolate obligatoriu în adăposturi închise şi izolate, iar atunci când acest lucru nu este posibil, se va asigura hrănirea şi adăparea păsărilor în zone acoperite la care nu au acces păsările sălbatice, prevenirea oricărui contact direct sau indirect între păsările domestice şi cele sălbatice, inclusiv prin intermediul persoanelor care au acces în zone silvatice.

    Sunt interzise accesul tuturor păsărilor domestice sau sălbatice în captivitate la luciuri de apă, lacuri, bălţi, râuri sau orice altă amenajare hidrologică naturală sau artificială, precum şi utilizarea, în cadrul activităţilor de vânătoare, a păsărilor domestice (raţe, gâşte) şi sălbatice ( păsări migratoare ca becaţinele, fluierarii, fugacii, prundaşii, ploierii, nagâţii, nisiparii etc.) ca păsări de momeală.

    Mişcarea păsărilor în cadrul sau în afara judeţului se va realiza doar după examinarea clinică de către un medic veterinar şi a certificării sanitare veterinare.

    ”DSVSA Bihor solicită sprijinul tuturor operatorilor cu activitate în sectorul avicol, dar şi al cetăţenilor în aplicarea măsurilor de biosecuritate şi respectarea tuturor măsurilor dispuse de autorităţi, pentru a împiedica răspândirea gripei aviare pe teritoriul judeţului şi a evita pagubele economice generate de această boală”, se adaugă în comunicatul menţionat.

    Citește și: Gripa aviară la găini, curci, rațe sau gâște. Semnele bolii, măsuri

    Orice suspiciune de îmbolnăvire la păsări trebuie anunțată autorităților

    Toţi cetăţenii judeţului Bihor sunt rugaţi să anunţe de urgenţă primăria localităţii, serviciul veterinar local şi/sau Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor orice caz de îmbolnăvire sau suspiciune de îmbolnăvire, respectiv toate cazurile de deces/moarte la păsările domestice şi sălbatice.

    Pentru asigurarea sănătăţii publice, toate efectivele de păsări au fost şi sunt supuse programelor naţionale anuale de supraveghere a bolilor, inclusiv pentru gripa aviară, astfel încât pe piaţa din România să ajungă produse şi subproduse obţinute doar de la animale sănătoase.


    Te-ar mai putea interesa

    Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!