• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • O persoană s-a îmbolnăvit de gripă aviară după ce a avut contact cu vacile infectate

  Violina Gorcinschi -

  Caz rar în Statele Unite – o persoană s-a îmbolnăvit de gripă aviară după ce ar fi avut contact cu vacile infectate. Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) a Statelor Unite ale Americii a confirmat ieri, luni – 1 aprilie, că o persoană a fost testată pozitiv de gripă aviară. În ciuda testului pozitiv, CDC are încredere că riscurile pentru populație sunt mici.

  Oficialii din sectorul de sănătate monitorizează răspândirea unei tulpini foarte contagioase de gripă aviară, din moment ce o nouă variantă a bolii a apărut și a omorât populații întregi de păsări de pe toate continentele în 2020. 76 de țări au raportat focare în 2022, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), urmate de alte 14 țări în anul următor. Cu toate acestea, cazurile de transmitere la oameni rămân foarte rare. Numai 11 infectări au rezultat din tulpina activă în acest moment, raportate la nivel global încă din 2021, potrivit time.com.

  Cazuri de gripă aviară la vaci în Texas (foto: pexels.com)

  Gripă aviară transmisă la oameni, în urma unui contact cu vaci infectate

  Din ianuarie 2022, virusurile de gripă aviară au fost detectate la peste 82 milioane de păsări în Statele Unite, potrivit CDC. Mai recent, virusul s-a răspândit și la mamifere – inclusiv la vaci de lapte și capre care au fost testate pozitiv.

  Potrivit anunțului CDC făcut pe 1 aprilie, persoana testată pozitiv ar fi luat contact, în statul Texas, cu vaci despre care se crede că au gripă aviară. Singurul simptom raportat a fost înroșirea ochilor, manifestare similară în cazul conjunctivitei. Aceasta a fost nevoită să se izoleze și este tratată cu antivirale care par că funcționează împotriva virusului, conform CDC.

  Citește și: Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte

  Ultimul caz de gripă aviară transmisă la oameni în SUA a fost raportat în 2022, după ce o persoană a fost expusă la păsări infectate în statul Colorado.

  CDC insistă că riscul la care este expusă populația este mic, cu toate că persoanele care au un contact prelungit cu păsările și alte animale de fermă ar putea să aibă șanse mai mari să se infecteze. Agenția a recomandat evitarea contactului direct cu animale bolnave sau moarte, dar și cu materiale care ar fi putut fi contaminate de animale infectate cu gripă aviară. Persoanele care au avut contact cu subiecți infectați ar trebui să își monitorizeze eventualele simptome, inclusiv roșeața ochilor, febră, tuse, dureri în gât, nas înfundat, dureri musculare, amețeli și dificultăți în respirație. Gravitatea bolii poate varia de la manifestări ușoare la moarte.

  Citește și: Caz de gripă aviară confirmat în județul Bihor

  Totodată, Departamentul de Agricultură al SUA (USDA), a punctat că siguranța alimentară nu este pusă în pericol în acest moment. Produsele din carne de pasăre sunt verificate înainte de a fi comercializate, iar fermele de lapte sunt nevoite să scape de laptele de la vacile infectate. Procesul de pasteurizare elimină microorganismele patogene din lapte, iar gătirea corespunzătoare a ouălor și cărnii omoară bacteriile și virusurile.


  Te-ar mai putea interesa

  Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători Documentul obligatoriu pentru subvențiile APIA din acest an APIA confirmă plata ANT bovine anunțată de AGROINTEL.RO: 24,51 euro/tonă și 75,50 euro/animal

  Ultimele știri

  Modelul TRANSAVIA „de la Bob la Furculiță și Înapoi” – premiat pentru Inovație în Sustenabilitate Clarificări APIA pentru rotația culturilor pe terenurile care încasează subvenții Ministrul Agriculturii din Ungaria: Bruxelles-ul şi Comisia Europeană îi sprijină pe oligarhii ucraineni