• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • România, printre țările din UE care a acordat cele mai mari subvenții fermierilor în ultimii doi ani

    Violina Gorcinschi -

    România, în topul țărilor UE la subvenții naționale pentru fermieri. Țara noastră se află pe locul patru în clasamentul statelor UE care au acordat ajutor de stat fermierilor, după Polonia, Italia și Franța. În perioada martie 2022 – martie 2024, România a alocat 770 milioane de euro pentru agricultură. Sectorul care a beneficiat de cel mai mare ajutor a fost cel al producției de fructe și legume.

    Statele membre ale UE au cheltuit miliarde de euro pentru a susține sectorul agroalimentar în ultimii doi ani, la care s-a adăugat o relaxare temporară a condițiilor de acordare a sprijinului pentru a susține afacerile să facă față efectelor războiului din Ucraina. Analiza Euractiv a informațiilor disponibile în ceea ce privește ajutorul oferit fermierilor europeni a dezvăluit inegalități între statele membre.

    Ajutoare de stat pentru fermieri în țările UE

    Polonia este pe locul întâti ca stat în ceea ce privește ajutorul oferit fermierilor, cu subvenții în valoare de 4 miliarde de euro pentru sectorul agroalimentar, în special cel al cerealelor. În top urmează Italia, cu 2,3 miliarde de euro, Franța, cu 1 miliard de euro și România, cu 770 milioane de euro.

    În prima schemă adoptată de Comisia Europeană în martie 2022, Cadrul Temporar de Criză (TCF), statele membre puteau aloca până la 35.000 de euro către companiile active în producția primară de produse agricole. Plafonul de ajutor a fost și mai mare pentru alte sectoare, precum procesarea alimentară și producția de îngrășăminte, care puteau primi până la 400.000 de euro subvenții din plăți directe, scutiri de taxe, avantaje la plată, garanții și împrumuturi.

    În martie 2023, schema originală a fost transformată în Cadrul Temporar de Criză și Tranziție (TCTF). Amendamentele aduse la TCTF în 2023 au mărit plafonul la 280.000 euro/fermă, 350.000 euro/întreprindere (implicate în sectorul piscicol) și maximum 2,25 milioane de euro/companie în alte sectoare.

    Versiunea revizuită a schemelor a extins, de asemenea, măsurile temporare de ajutor de stat, inclusiv pentru sectorul agricol și piscicol, până la finalul lunii iunie 2024, invocând „imprevizibilitatea” cauzată de tensiunile geopolitice în curs.

    Cu toate acestea, se așteaptă ca eliminarea acestora să fie amânată, așa cum a reieșit din concluziile recente ale liderilor UE în cadrul ultimei întâlniri la Bruxelles, ce a avut loc pe 21-22 martie. Acestea au indicat o extindere a măsurilor „pentru a ușura dificultățile financiare ale fermierilor”.

    Câteva zile mai târziu, pe 26 martie, Comisarul pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski a confirmat că Comisia Europeană pregătește o propunere de prelungire a TCTF, argumentând că ajutoarele de stat sunt „absolut necesare” în „circumstanțele excepționale actuale”.

    „Bineînțeles, pe termen lung, aceasta nu este o soluție deoarece poate crea inegalități pe piață”, a argumentat acesta.

    Datele de mai sus prezentate în grafic nu includ așa-numitul ajutor de minimis, sume mici considerate nedenaturate de piață pe care autoritățile naționale le pot aloca în mod direct fără notificarea Comisiei. Pentru agricultură și pescuit, pragul de minimis a fost majorat la 20.000 euro, respectiv 30.000 euro per întreprindere, începând cu 1 ianuarie 2024. Pentru alte sectoare, acesta este stabilit la 300.000 euro.

    Grafic privind ajutoarele acordate pe sector în România (foto: Euractiv)

    România, în topul țărilor UE care acordă ajutor fermierilor

    În contextul protestelor fermierilor, România a distribuit sume considerabil de mari pentru a ajuta sectorul agricol, de care au beneficiat, în principal, crescătorii de animale, apicultorii și producătorii de fructe și legume. Comisia a aprobat României șase scheme diferite de ajutor, în valoare totală de 526 milioane de euro în februarie și martie 2024, ca urmare a tensiunilor sociale declanșate pe 10 ianuarie.

    Citește și: Lista cu subvenții APIA pe care fermierii le pot obține în acest an

    Sectorul care a beneficiat de cei mai mulți bani a fost cel al producției de fructe și legume, într-un procent de 36,17%, urmat de procesatorii alimentari, cu 25,95%. Crescătorii de animale au avut 15,05% din totalul sumelor alocate, iar sectorul apicol, doar 1,56%. Restul sumelor a fost distribuit către multiple sectoare, în proporție de 21,27%.

    În mod similar, Bulgaria este în topul statelor care au oferit ajutor de stat în agricultură, primind undă verde în martie pentru două plăți către fermierii din multiple sectoare, în valoare totală de 170 milioane de euro. Țara a fost zguduită de proteste la nivel național în februarie, în care agricultorii au cerut mai multe subvenții și compensații pentru producătorii afectați e importurile de produse agricole din Ucraina.

    În același timp, noul guvern polonez, condus de Donald Tusk, a urmat planul guvernului anterior. În decembrie 2023, Varșovia a solicitat Comisiei aprobare pentru acordarea a 230 milioane de euro către producătorii de porumb, pentru a liniști fermierii și pentru a debloca granița cu Ucraina.

    Sectoarele care au beneficiat de sprijin financiar în Polonia (foto: Euractiv)

    Polonia, pe primul loc la ajutoare de stat pentru fermieri.

    Polonia este cel mai mare „darnic” stat în ceea ce privește ajutoarele de la bugetul de stat pentru agricultură, oferind 4 miliarde de euro sub formă de subvenții de la Guvern în contextul cadrului de criză.

    În 2023, Varșovia aproape a atins suma de 3 miliarde de euro ajutoare de stat pentru fermieri, suma pe care a alocat-o plăților directe către fermieri în cadrul Politicii Agricole Comune (PAC) ajungând la aproximativ 3,6 miliarde euro.

    Majoritatea ajutoarelor de stat pentru agricultură au fost aprobate înainte de alegerile parlamentare ce au avut loc pe 15 octombrie 2023. Peste 2,5 miliarde de euro au fost aprobate de comisie, pentru a fi distribuite în următoarele cinci luni.

    Wojciechowski, al cărui partid, Lege și Justiție (PiS), a avut nevoie acută de susținere din partea votanților din zona rurală, astfel că s-a lăudat public cu miliardele cheltuite în sprijinul fermierilor, aprobate de executivul european.

    Citește și: Ajutor de stat pentru fermierii care au pierderi din cauza prețului mic la cereale

    O porțiune considerabilă din ajutorul polonez a fost oferit producătorilor de cereale, afectați de importurile ucrainene și de scăderea prețurilor la cereale.

    În același timp, Italia, un mare jucător în rândul producătorilor agricoli europeni, a alocat 2,3 miliarde pentru fermieri, în principal prin „scheme umbrelă”, cu destinație către o varietate de sectoare, incluzând agricultură, zootehnie, pescuit și acvacultură. Majoritatea schemelor ajutoarelor de stat au primit aprobare de la Comisie între aprilie 2022 și decembrie 2022.

    Sectoarele care au beneficiat de sprijin financiar în Franța (foto: Euractiv)

    Franța: Ajutoare de stat pentru agricultura organică

    În martie, guvernul de la Paris a primit undă verde de la Comisie să susțină fermierii organici, cu scheme de 90 milioane de euro oferite sub formă de granturi directe.

    În luna ianuarie, confruntându-se cu furia fermierilor, prim-ministrul francez Gabriel Attal a promis 50 milioane de euro pentru a ajuta fermierii organici, în contextul scăderii vânzărilor de alimente fără substanțe chimice începând cu 2021.

    Marc Fesneau, ministrul francez al Agriculturii, a anunțat în februarie, în cadrul Salon International de l’Agriculture, unul dintre cele mai mari târguri agricolă, că suma inițială a fost mărită la 90 milioane de euro, argumentând că „agricultura organică este un subiect aproape de sufletul nostru”.

    Franța a alocat 95 milioane de euro către sectorul organic în 2023, sub același cadru temporar UE.


    Te-ar mai putea interesa

    Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii

    Ultimele știri

    Vremea se schimbă radical: vin ploile. Prognoza meteo actualizată! Urgent la APIA – ultima zi în care fermierii mai pot cere subvenția trimestrială Carne de miel nu doar de Paști. Strategia ing. Ionică Nechifor pentru a readuce oaia pe masa românilor