• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Gheorghe Vlad, OIPA Legume-Fructe: Prețul roșiilor se stabilizează la 25-30 lei/kg la poarta fermei

    Angelica Lefter -

    Prețul tomatelor se va stabiliza și va fi unul mai mic decât în luna martie, atunci când au ieșit primele roșii românești pe piață. Dacă tomatele trufandale s-au dat și la 45 de lei/kg, într-un final roșiile vor ajunge să coste 20-25 de lei pe kilogram. Este opinia lui Gheorghe Vlad, președintele Organizației Interprofesionale a Producătorilor Agricoli de Legume și Fructe (OIPA).

    Invitat în cadrul emisiunii Agrostrategia de miercuri, 3 aprilie, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR, Gheorghe Vlad, președintele Organizației Interprofesionale a Producătorilor Agricoli de Legume și Fructe (OIPA Legume-Fructe) a declarat că primele roșii coapte în solariile românești au apărut încă din luna martie datorită căldurii.

    Citește și: Primele roșii românești din acest an. Cât costă un kilogram de tomate coapte în martie

    Ghoerghe Vlad, președinte OIPA Legume-Fructe

    Gheorghe Vlad, președintele OIPA Legume-Fructe, a arătat că fermierii fac eforturi să producă legume românești cât mai devreme pentru ca și consumatorii, la rândul lor să se bucure de marfa autohtonă. Cu toate acestea, o mare parte din prețul primelor producții nu revine fermierului, ci supermarketurilor sau celor care revând legumele achiziționate de la fermierii români.

    ”Astăzi avem inclusiv castravete, tomată, deci am prins în luna martie câteva zile cu produse autohtone și îi felicit totodată pe cei care s-au muncit să facă, să fie în fața consumatorului cu produse, pentru că într-adevăr, cel mai mare inconvenient al nostru este când mâncăm din alte țări, intra sau extracomunitare și noi nu putem să facem, iar acum când discutăm avem ridiche, ceapă verde, mărar, pătrunjel, lobodă”, a spus, la Agrostrategia, Gheorghe Vlad.

    Cumpărătorii pot pe piață găsi roșii și castraveți românești

    Gheorghe Vlad a mai spus că tomatele, din poarta fermei sunt vândute, astăzi la 30-35 de lei/kg, însă ele ajung la piață sau în magazine la prețuri mult mai mari, fiind vorba de adaosuri.

    ”Vreau precizez două lucruri despre prețul roșiilor, în primul rând: este undeva la 30-32 până la 35 de lei pe kilogram, depinde de forma și mărimea produsului. Când vorbim de castravete, el a coborât la 10 lei – 12 lei/kg, ceea ce nu este un preț foarte mare din acest punct de vedere”, a transmis președintele OIPA Legume-Fructe care a mai precizat că se așteaptă ca prețul tomatelor să se stabilizeze undeva la 25-28 de lei pe kg, din poarta fermei.

    ”Prețul roșiilor va coborî. Astăzi, când discutăm, mâine la fel, în prima săptămână este un apogeu la prețurile de vârf, dar se stabilizează undeva la 25-28 de lei/kg. Aici vorbim de prețul de producție, prețul cu care pleacă din fermă, din gospodărie, din seră. Astăzi, când discutăm, roșia pleacă cu 20-25 de lei din fermă, iar la tarabă ajung cu 45-50 de lei/kg, dar acestea sunt vârfurile care au fost în primele zile”, a dat asigurări Gheorghe Vlad.

    Președintele OIPA Legume-Furcte a subliniat, la Agrostrategia, că este important ca și cumpărătorul să știe că o parte din prețul de la raft este reprezentată de adaos, deci nu trebuie blamat fermierul.

    ”Acum pe lângă cei 3-4 producători au mai apărut 3-4, dacă nu mai mulți și atmosfera am văzut că avem chiar plus 25 sau 30 de grade Celsius în unele zone, este favorabilă legumiculturii, iar prețurile se stabilizează undeva la o medie a vânzărilor de 25-30 de lei, în funcție de mărime, dimensiune, că sunt pe categorii. Scade și la consumator, scade și la producător pentru că noi dacă terminăm cu cultura de primăvară în extrasezon la un preț de 3-4 euro, este foarte benefic. Consumatorul este important să știe că la producător nu ajung decât 25-28 de lei. Restul este circuitul cu adaos, transportul, ambalajul, etichetarea, taxele care mai sunt în piețe și precizarea care mai este, că producătorii astăzi, care produc cantități mai mari, nu prea mai sunt prezenți în piețe”, a consemnat Gheorghe Vlad.

    Citiți și: Au apărut, în piață, primele roșii românești. Prețul lor – dublu față de cel al cărnii

    Producătorii nu prea mai sunt la tarabă

    Gheorghe Vlad a mai spus, la Agrostrategia, că legumicultorii români produc din ce în ce mai puțin, iar consumatorii ar trebui să aprecieze produsele autohtone, vând în vedere că în ultima perioadă și clima a ”jucat feste”.

    ”Când discutăm că e piață alimentară sau la raft în lanțurile comerciale, nu este prețul producătorului, este prețul comerciantului care are un adaos în el. Cât este el inclus, nu aș putea să știu. Încă o dată, transfer către consumator, să nu fim răutăcioși cu produsul autohton, pentru că și așa suntem cu suprafețe în scădere, suntem mai puțini numeric, clima ne-a jucat feste. Producțiile sunt diminuate din cauza condițiilor climatice, din cauza generațiilor, care nu mi abordează aceleași tradiții cum am abordat noi în a practica legumicultura”, a explicat Gheorghe Vlad, președintele Organizației Interprofesionale a Producătorilor Agricoli de Legume și Fructe (OIPA), la Agrostrategia, emisiune ce poate fi urmărită în fiecare zi, de luni până joi, de la ora 10:00, pe TVR1.

    Agrostrategia, TVR 1. Invitat: Gigi Vlad, OIPA Legume-Fructe (03.04.2024)


    Te-ar mai putea interesa

    Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Fermierii care intră pe lista de plăți APIA pentru a doua tranșă din subvenții Plata despăgubirilor de secetă – informații de ultimă oră pentru fermieri

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!