• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Primul deces cauzat de carnea de pui importată din Ucraina cu Salmonella

    Violina Gorcinschi -

    Cazuri de Salmonella, provocate de consumul de carne de pui din Ucraina. Potrivit unui raport recent al unor autorități UE responsabile de monitorizarea, prevenirea bolilor și siguranța alimentară, vreme de doi-trei ani, au fost înregistrate 300 de cazuri de Salmonella în UE și Regatul Unit, dintre care unul a dus la deces. Acestea ar fi fost provocate de carnea de pui ucraineană.

    Începând cu septembrie 2021, vreme de doi ani, a existat un focar transfrontalier de Salmonella tip Mbandaka ST413 în Uniunea Europeană și dincolo de ea, în Regatul Unit al Marii Britanii. Până pe 30 noiembrie 2022, au fost înregistrate 196 de cazuri, publicate într-o evaluare comună a Centrului European pentru Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) și a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA). Acestea ar fi fost cauzate de carnea de pui din Ucraina, mai exact produse semi-preparate, dar și carne proaspătă.

    Până pe 15 martie 2024, au fost raportate 300 de cazuri (deci o creștere de 104 cazuri): trei în Estonia, 98 în Finlanda, 16 în Franța, două în Germania, șapte în Irlanda, unul în Țările de jos, precum și 173 în Regatul Unit, potrivit definiției europene a cazurilor. Dintre acestea, 23 de cazuri au fost urmate de internare la spital, șase cazuri de septicemie și un deces în Regatul Unit, potrivit EFSA.

    Semi-preparatele din carne de pui ucraineană, depistate cu Salmonella (foto: gefluegelnews.de)

    Cazuri de Salmonella în Europa. Sursa: carnea de pui din Ucraina

    În noiembrie 2022, când a fost publicată prima evaluare: produsele din carne de pui gata de consumat și/sau carnea proaspătă de pui au fost identificate ca surse probabile de infecție. Investigațiile ulterioare ale autorităților pentru siguranța alimentară din Estonia, Finlanda și Țările de Jos și schimbul de informații despre alimente genomice cu EFSA în 2024 au identificat pieptul de pui congelat gătit la abur, produs în Ucraina, ca vehicul al infecțiilor. Loturile contaminate au fost importate de operatori din afara UE și distribuite pe piețele UE/Spațiul Economic European (SEE) și Marea Britanie.

    Citește și: ANPC a retras din magazine mai multe loturi de carne de pui cu Salmonella

    Perioada de valabilitate a produselor din carne de pui congelată contaminată a expirat în noiembrie și decembrie 2023. Cele mai recente cazuri au fost detectate în Finlanda în octombrie 2023 și în Regatul Unit în februarie 2024. Presupunând că loturile contaminate identificate nu mai sunt pe piață și având în vedere datele de expirare și măsurile de control implementate, probabilitatea apariției de noi infecții cu această tulpină de Salmonella din aceste loturi este scăzută.

    Cu toate acestea, în ciuda implementării măsurilor de control, cazurile au continuat să apară pe tot parcursul anului 2023 în UE/SEE și la începutul anului 2024 în Regatul Unit, sugerând există surse nedetectate ale infecției care necesită investigații suplimentare și prezintă un risc continuu, deși redus, de noi infecții.

    Citește și: Controale DSVSA la telemeaua de Sibiu. S-a găsit brânză cu E. Coli și Salmonella


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților

    Ultimele știri

    Florin Constantin, AGXecutive, despre mediul de agribusiness în 2025: ”Companiile sunt mai precaute” Fermierii, convocați la MADR. Ministrul Barbu – primele ședințe de lucru din acest an cu liderii asociațiilor Fermă din Teleorman, prădată! Hoții au furat sistemele GPS de pe tractoare