• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Iedul, mai atractiv decât mielul pentru masa de Paște. Este mai ieftin și are carnea mai sănătoasă

    Angelica Lefter -

    Ied sau miel pentru masa de Paște? O întrebare pe care și-o pun mulți români văzând la ce preț se vinde un kilogram de carne de miel în acest an. Alternativa iedului devine mai atractivă prin carnea mai sănătoasă, dar și un preț mai scăzut, cu circa 5 lei mai mic pe fiecare kilogram de carne.

    Se apropie Sărbătorile Pascale, iar iezii sunt, alături de miei, la mare căutare. Am putea spune, din experiența anilor trecuți, că este mai căutată carnea de ied, despre care se știe că ar conține mai puțin colesterol. Totodată, data înaintată la care este marcat Paștele Ortodox în acest an, 5 mai, a făcut ca iezii să fie numai buni de tăiat.

    Prețul iezilor de Paști variază de la o regiune la alta și de la o fermă la alta. De regulă, se ajunge la un preț final în ultima săptămână din Postul Mare, atunci când mai sunt câteva zile până la Paște. Cu toate acestea, crescătorii spun că iezii vor fi cu aproximativ 5 lei mai ieftini decât mieii, în acest an. Cu alte cuvinte, dacă carcasa de miel variază de la 35-50 de lei, cea de ied se vinde cu 30-35 de lei/kilogram în zona Bihorului și 40-45 de lei pe kilogram în județul Constanța.

    Citiți și: Preț miei Paști 2024. Crescătorii de oi anunță scumpiri la carnea de miel

    Ferma de caprine lui Ovidiu Corponai, din comuna Tămășeu, sat Parhida, județul Bihor

    Carnea de ied, mai ieftină decât cea de miel

    Ovidiu Corponai, din comuna Tămășeu, sat Parhida, județul Bihor, crește peste 400 de capre din rasa autohtonă Carpatină, omologate cu țapi de genetică. Până la acest moment, media este de un ied pe mamă, adică în jur de 400 de iezi pe care-i va sacrifica de Paște și din care va opri și pentru genetică, după cum a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    ”În proporție de 80% sunt cam stabilite prețurile. Acum depinde și de zonă, de infrastructură, de unde are omul ferma, dacă nu are așa bună desfacere, trebuie să mai lase la preț, e nevoit. Eu am 400 de capre mame din rasa Carpatină, autohtonă și vom avea o medie de un ied de mamă, deci cam 400 de iezi. Îi vom da spre sacrificare de Paște, am deja de 14 ani de când cresc capre, clienții mei fideli, dar voi alege câteva exemplare și pentru genetică. Până la Paște, iezii vor avea greutatea ideală, apreciată de consumator de 15-18 kilograme, atunci raportul ar fi de 10-11 kilograme pe carcasă. Dacă se taie mi mici, raportul este mai mic și pierderea este mai mare la fermier”, a declarat crescătorul de caprine.

    Prețul pentru carnea de ied de Paște pornește de la 30-35 de lei pe kilogram

    Iezii lui Ovidiu Corponai sunt deja antamați în mare parte, însă acum pune la punct ultimele detalii legate de punctul de sacrificare.

    ”Sunt oameni care așteaptă să cumpere în ultima zi, pe principiul că crescătorii vor lăsa din preț, dar nu este așa. În viu, un preț real vorbind, este undeva, de Paște, între 18 lei și 20 de lei pe kg în viu. Asta este de Paști, că dacă a trecut, imediat a doua zi este de 13-14 lei/kg. Tăiat 30-35 de lei/kg. Se mai aude de 40-45 de lei, dar nu, ca să vinzi și să nu-ți pierzi clientela, undeva la 35 de lei. Dacă iedul e mai mare îi lași undeva la 30 de lei. Trebuie să fii un manager bun, dacă ceri 40-45 de lei poate vinzi câțiva, dar restul îți rămân în fermă. Sacrificarea e cea mai mare problemă, odată ce animalul trece într-un abator, se plătește tăierea lui, medicul, și atunci, dacă ai tras linie, chiar că nu-ți mai rămâne nimic. Singura posibilitate este o autorizație pentru un punct de tăiere, noi am amenajat așa ceva, dar cerințele sunt foarte aspre, trebuie medic să ștampileze carcasa”, a mai spus crescătorul de capre bihorean pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    Citiți și: Mieii de Paști din acest an vor fi mai dolofani. Oier: Mielul va trece de 20 de kilograme

    În județul Constanța, carnea de ied se vinde cu 45 de lei kg

    La rândul său, Andreea Anghel, vicepreședinta Asociației Naționale a Crescătorilor de Capre din România – CAPRIROM, a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, că, în general, calitatea cărnii de ied este superioară.

    ”Se știe că, deși este carne roșie, carnea de capră are un conținut mai mic de grăsime și de colesterol și o concentrație mai mare de acizi grași, neasaturați fiind benefici pentru sănătate. Carnea de capră conține toți aminoacizii esențiali, iar cea de la rumegătoarele care au stat pe pășune cu iarbă, conține mai mulți acizi grași cu Omega 3, mai mult vitamina E, vitamina A, vitamina B, minerale, potasiu, fier, și toate aceste componente sunt benefice pentru sănătatea noastră”, a explicat Andreea Anghel.

    Și din punctul său de vedere anul acesta este bun pentru iezi, aceștia având greutatea pentru tăiat de Paște. Cu toate acestea, reprezentanta CAPRIROM a specificat că și în zona Constanței prețurile sunt mai bune la miei decât la iezi, la aceștia din urmă variind între 40 și 45 de lei/kg de carcasă, iar la miel 50 de lei/kg.

    ”Nu-i normal să fie mai ieftin iedul decât mielul. În zona Constanței, unde am întrebat eu, iedul era cam cu 5 lei mai ieftin. Dacă mielul se dă la kg de carcasă cu 50 de lei, iedul era undeva la 40-45 de lei/kg”, a menționat Andreea Anghel, vicepreședinta Asociației Naționale a Crescătorilor de Capre din România – CAPRIROM.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire

    Ultimele știri

    Vremea se schimbă radical: vin ploile. Prognoza meteo actualizată! Urgent la APIA – ultima zi în care fermierii mai pot cere subvenția trimestrială Carne de miel nu doar de Paști. Strategia ing. Ionică Nechifor pentru a readuce oaia pe masa românilor