Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare
Roxana Dobre -Lege nouă – obligație pentru toți tractoriștii. Operatorii tractoarelor agricole și silvice care circulă pe drumuri publice sunt obligați prin lege să fie pregătiți pentru incidente, având în dotare un kit omologat care să includă trusă medicală de prim-ajutor, două triunghiuri reflectorizante şi un stingător de incendiu. Această obligație exista și până acum, noua legislație introducând excepții pentru motociclete și mopede și menționând explicit tractoarele agricole.
În Monitorul Oficial nr. 333 de ieri, miercuri – 10 aprilie, a fost publicată Legea nr.82/2024 care modifică articolul 8 din Ordonanța de Urgență a Guverului (OUG) 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Noua lege menționează explicit că și conducătorii de tractoare agricole sunt obligați să dețină în utilaje trusă medicală de prim-ajutor, două triunghiuri reflectorizante şi un stingător de incendiu, omologate.
Citiți și: MADR lansează programul „Un tractor pe fermă” pentru fermierii până în 400 de hectare
”Pentru a fi conduse pe drumurile publice, autovehiculele, cu excepţia celor din categoriile AM, A1, A2 şi A, tractoarele agricole sau forestiere şi tramvaiele trebuie să fie dotate cu trusă medicală de prim-ajutor, două triunghiuri reflectorizante şi un stingător de incendiu, omologate”, se arată în legea care a fost publicată în Monitor.
Nerespectarea acestei obligații îi poate costa pe conducătorii tractoarelor o amendă de până la 825 de lei.
Citiți și: Tractor New Holland în culori ”nebune” pentru cei 60 de ani de producție ai fabricii din Basildon
Prin noua legea, conducătorii de motociclete și mopede vor fi exceptați de la obligația de a avea triunghiuri reflectorizante, trusă de prim-ajutor și extinctor. Astfel, pentru a fi conduse pe drumurile publice, autovehiculele, cu excepţia celor din categoriile AM, A1, A2 şi A trebuie să fie dotate cu trusă medicală de prim-ajutor, două triunghiuri reflectorizante şi un stingător de incendiu, omologate.
Ce înseamnă fiecare categorie exceptată:
- Categoria AM: scuter / moped, cu două, trei sau patru roți, a cărui viteză maximă prin construcție este mai mare de 25 km/h, dar nu depășește 45 km/h.
- Categoria A: motociclete cu sau fără ataș și tricicluri cu motor cu putere de peste 15 kW.
- Categoria A1: motociclete cu capacitatea cilindrică maximă de 125cmc, cu puterea maximă de 11 kW și cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg.
- Categoria A2: motociclete cu puterea maximă de 35 kW, cu un raport putere/greutate ce nu depășește 0,2 kW/kg și care nu sunt derivate dintr-un vehicul având mai mult de dublul puterii sale.
Cât costă ”kitul” de urgență pentru un tractor
Conducătorii tractoarelor trebuie să se asigure că în cabină au la îndemână kitul de urgență în caz de accidente. Astfel, acesta trebuie să inclusă o trusă medicală de prim-ajutor, două triunghiuri reflectorizante şi un stingător de incendiu, omologate.
În mediul online, prețul complet al unei astfel de dotări, care include, în plus, și o vestă reflectorizantă și un set de siguranțe cu bec, este de 150-160 de lei, cu mențiunea că stingătorul este unul mic, de numai un litru. Cumpărate separat, triungiurile reflectorizante costă circa 20 de lei bucata, trusa de prim ajutor cam 40-50 de lei, iar extinctorul auto reîncărcabil cu manometru, de 1 kg, are un preț de circa 50 de lei.