Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel”
Roxana Dobre -Un abator românesc din zona de vest a țării se poate mândri cu o tradiție de 14 ani pe piață și contracte de export cu 13 țări din Europa și lumea arabă. Cea mai mare dorință a proprietarilor este să proceseze iar ideile nu le lipsesc când vine vorba despre produse din carne de miel.
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a efectuat vineri, 12 aprilie o vizită la Global Meat, un abator din comuna Liebling, județul Timiș. Acesta a fost întâmpinat de Mihaela Popescu Gagea, o tânără care a preluat recent afacerea începută cu generații în urmă de strămoșii ei care au fost crescători de oi.
Citiți și: Modelul TRANSAVIA „de la Bob la Furculiță și Înapoi” – premiat pentru Inovație în Sustenabilitate
”De 14 ani, de la Liebling se exportă carne de oaie în 13 țări din Europa și lumea arabă. Aici este unul dintre cele mai mari abatoare din vestul României și al doilea din țară, o altă poveste din domeniul procesării cărnii din România, de succes”, a notat Florin Barbu la transmisia în direct pe care a făcut-o din abatorul din comuna Liebling, județul Timiș.
Unitatea de abatorizare i-a fost prezentată chiar de directorul general al firmei, Mihaela Popescu Gagea.
”Este al doilea cel mai mare abator după Maria Trading iar pe partea de vest a țării este cel mai mare. Echipa de măcelari este una cu care lucrăm de circa 15 ani. Este echipa veche cu care am început, foarte puține schimbări am făcut în ultimii ani, și au experiență. Lucrăm cu angajați români nu am fost nevoiți să aducem din străinătate. Avem tranșări de ovine și am văzut că este cerere și pentru carnea de capră. Abatorul este unul dotat la standarde moderne, cu săli de tranșare, camere frigorifice, congelare rapidă etc. Abatorul are o capacitate de depozitare în camere frigorifice undeva la 3.000 – 3.500 de capete de miei de lapte și undeva la 2.000 de capete oi adulte. Avem acum depus și un proiect pentru dotarea abatorului cu panouri fotovoltaice prin AFIR, am înțeles că mai durează puțin pentru 366.000 euro, undeva la o capacitate energetică de circa 300 de KW. Luăm în calcul pe viitor să investim și într-o sală de procesare pentru că noi credem în tranșare/procesare”, a spus aceasta.
Abatorul din Liebling este certificat Halal de peste un an, iar de partea de prelucrare a animalelor care ”pleacă” spre țări arabe se ocupă Ziad Al Sebai, un specialist care se asigură că sacrificarea ovinelor se face conform tradițiilor musulmane.
Nuggets de miel, un produs cu care familia Gagea ar putea da lovitura
Mihaela Popescu Gagea a dezvăluit că își dorește să investească în procesare iar un produs pentru care a ”testat” piața este nuggets-ul de miel, adică bucățele mici de carne (de obicei învelite în pesmet) și care pot fi gătite foarte ușor și rapid.
”Avem niște idei pentru Nuggets-uri speciale de miel, am fost recent la un târg în Dubai și am văzut că ar fi de interes ca de la noi noi să plece caserole cu preparate congelate din miel. În ultimii ani carnea românească a fost foarte apreciată pentru că am reușit să învățăm și noi cum să creștem animalele, să avem o grijă mai mare de ele”, a spus directoarea.
Aceasta a completat că abatorul are și fermă proprie. ”Noi avem și o fermă de finisare cu o capacitate de peste 25.000 de capete de miei de lapte și undeva la 20.000 de miei maturi”, a mai arătat Mihaela Popescu Gagea.
În replică ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a remarcat că procesarea este viitorul cărnii din România în contextul în care Comisia Europeană (CE) nu vede cu ochi buni exportul de animale vii.
”De aceea este nevoie de procesare pentru că cred că în perioada următoare și Comisia nu o să mai accepte exportul de animale vii și până la urmă noi ca stat trebuie să fim pregătiți cu abatorizare, procesare, vidare etc. Cel mai important este ca prin programele privind independența enegetică să scădem costurile pentru că consumul este foarte mare”, a mai spus Barbu.
Global Meat este o companie românească care face parte dintr-un grup premiat pentru calitate și performanțe în Europa, cu o capacitate de peste 150 de tone/săptămână, după cum se arată pe site-ul companiei.