• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cea mai mare fabrică de lapte românesc funcționează cu roboți și va fi independentă energetic

    Roxana Dobre -

    Cea mai mare fabrică de lapte cu acționariat românesc, Simultan, a fost vizitată de ministrul Agriculturii, Florin Barbu. Unitatea deținută de familia Herbai procesează anual 50 de milioane de litri de lapte, iar în curând, la Sânadrei, în județul Timiș, printr-o investiție de 25 de milioane de euro, va fi dată în folosință o a treia fabrică ce va prelua treptat o parte din activitățile de producție din celelalte două fabrici ale companiei, din Harghita și Orțișoara Timiș.

    Cu o tradiției de 30 de ani pe piața lactatelor din România, Simultan SRL a investit în numai trei ani 25.000.000 de euro în noua fabrică de produse lactate și brânzeturi. Ministrul Florin Barbu a vizitat la sfârșitul acestei săptămâni noua unitate de procesare situată lângă Timișoara la Sânadrei.

    Citiți și: Ultima oră de la Bruxelles despre ajutorul de 280.000 de euro pe fermă!

    Florin Barbu – vizită la noua fabrică de lapte Simultan din județul Timiș

    Fabrica de lapte Simultan din județul Timiș procesează anual peste 50 de milioane de litri de lapte și livrează în toată țara, cu ajutorul rețelei de distribuție proprii sau al partenerilor, conform datelor disponibile pe site-ul companiei. Fabrica este una modernă, dotată cu cele mai noi utilaje de procesare iar munca umană a fost înlocuită în mare parte cu roboți. Fabrica se află pe locul trei în topul celor mai mari cumpărători de lapte din România.

    ”Această mașină merge cu o capacitate de 120.000 de litri în 15 ore și o manevrează doi oameni. Linia de procesare în care noi am investit este prima din Europa și trebuia să fie singura din lume, doar că japonezii au făcut cea similar, pe o altă procedură. Vom avea și o hală de depozitare care nu este încă finalizată. Am luat în calcul să fim și independenți energetic și am depus un proiect de 10 milioane de euro pe DR 22 – Investiții în condiționarea, depozitarea și procesarea produselor agricole și pomicole am atins 75 de puncte, dar din păcate în momentul în care s-a ajuns la plafon noi am fost sub linie”, a spus reprezentantul companiei.

    În replică, ministrul Agriculturii a anunțat că pentru proiectele eligibile dar fără finanțare se va face o evaluare și cel mai probabil vor primi bani. ”Se va face o evaluare și vom finanța din alte măsuri care nu sunt cheltuite pentru tot ce înseamnă procesare în România. Facem cât de repede putem, trebuie evaluat pentru că au fost foarte multe proiecte adică 465 pentru 1,1 miliarde de euro. Mai avem pe Investalim încă 1,1 miliarde”, a spus Florin Barbu.

    Citiți și: Clarificări APIA pentru rotația culturilor pe terenurile care încasează subvenții

    Noua fabrică Simultan funcționează mai mult cu roboți, fără forță de muncă umană

    Linia de procesare care a fost prezentată ministrului agriculturii funcționează cu roboți aceștia înlocuind angajații clasici. ”Aici cum am spus avem doi oameni iar pe cel de al doilea în vom înlocui cu un robot. Noi am construit de la zero și avem o capacitate de producție va fi de 500.000 de litri pe zi. Numai în hala de frig avem o capacitate de circa 20 de tiruri cu produse procesate. Avem produse pentru copii, pentru că livrăm și în Programul Cornul și Laptele din școli. Noi sperăm ca investiția să o ducem anul acesta la 80% și mai lăsăm ce ar trebui să meargă pe proiecte pentru că este păcat. Investițiile sunt mari dar merită pentru că aducem pe piață produse de cea mai bună calitate – spre exemplu, noi am dat la ambalajele tetra pak anul acesta și anul trecut 12,5 milioane de euro”, a mai detaliat reprezentantul fabricii.

    La acest moment, compania Simultan procesează acum în jur de 250.000 de litri de lapte pe zi în cele două unități pe care le operează, aproximativ 40-45% din laptele procesat fiind comercializat sub branduri proprii ale marilor retaileri. Restul este vândut sub brandul SIM.


    Te-ar mai putea interesa

    Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!

    Ultimele știri

    Florin Constantin, AGXecutive, despre mediul de agribusiness în 2025: ”Companiile sunt mai precaute” Fermierii, convocați la MADR. Ministrul Barbu – primele ședințe de lucru din acest an cu liderii asociațiilor Fermă din Teleorman, prădată! Hoții au furat sistemele GPS de pe tractoare