• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • A început plata subvenției pe suprafață către fermieri. George Turtoi, MADR: Se achită a doua tranșă de 70 de euro/ha și ajutoarele naționale tranzitorii

    agrointeligenta.ro -

    Fermierii români pot începe să își verifice conturile în care, începând de astăzi, s-a început virarea tranșei a doua din subvenția pe suprafață aferentă anului 2014. Este vorba de diferența de 70 de euro pe hectar din schema unică pe suprafață aferentă anului 2014, iar în perioada imediat următoare vor intra în conturi și ajutoarele naționale tranzitorii de aproape 20 de euro pe hectar.

    APIA a demarat de ieri procedurile de efectuare a plății finale pentru SAPS 2014, așa că primii bani ar trebui să ajungă deja astăzi la beneficiari.

    ”Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a plătit în perioada 16 octombrie — 30 noiembrie 2014 circa 641 de milioane de euro, reprezentând plățile în avans aferente Schemei de Plată Unică pe Suprafață (SAPS) 2014 către 1.001.417 fermieri, respectiv 98% din totalul cererilor depuse în campania 2014, iar diferența de 726 de milioane de euro va fi plătită fermierilor în perioada imediat următoare, conform etapelor procedurale impuse de prevederile regulamentelor comunitare în vigoare. Cuantumul SAPS care va fi acordat fermierilor în această perioadă este de 70,38 euro/hectar, suplimentar față de avansul de 69 euro/hectar, plătiți deja în avans, iar cel al ajutoarelor naționale tranzitorii pentru culturile în teren arabil este de 19,81 euro/ hectar”, a declarat secretarul de stat din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale George Turtoi pentru Agerpres.

    Suma totală ce poate fi acordată de România pentru SAPS a fost reglementată prin Hotărârea de Guvern nr. 863/2014, privind stabilirea pentru anul 2014 a cuantumului plăților directe unice pe suprafață, plăților separate pentru zahăr și plăților specifice pentru orez, care se acordă în agricultură în sectorul vegetal, la care s-a aplicat o reducere liniară, necesară pentru a asigura efectuarea plății pentru întreaga suprafață eligibilă depusă de fermieri.

    Plafonul financiar alocat României din FEGA pentru Schema de Plată Unică pe Suprafață (SAPS) în Campania 2014 este în valoare de 1,367 miliarde euro, APIA urmând să efectueze restul de plată în valoare de 726 milioane de euro începând cu data de 20 ianuarie 2015.

    Cursul de schimb utilizat la efectuarea plăților este de 4,4102 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2014 și publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 342/03 din 01 octombrie 2014.

    Potrivit sursei citate, în perioada imediat următoare, APIA va acorda către fermieri și plățile aferente Ajutoarelor Naționale Tranzitorii (fostele PNDC) în sectorul vegetal pentru care s-au depus cereri în cursul campaniei 2014. Cuantumul ajutoarelor naționale tranzitorii pentru culturile în teren arabil este de 19,81 euro/ hectar și a fost reglementat prin Hotărârea de Guvern nr. 1171 din 29 decembrie 2014.

    Totodată, pentru stimularea activității în unele sectoare cu potențial de piață, precum și pentru creșterea suprafețelor cultivate cu in și cânepă pentru fibră, hamei, tutun, sfeclă de zahăr, aceste ajutoare se suplimentează cu plăți reprezentând ajutoare naționale tranzitorii specifice, decuplate de producție, astfel: in și cânepă pentru fibră— 17,45 euro / hectar; hamei — 335,00 euro / hectar; tutun— 1.280,19 euro / hectar; sfeclă de zahăr — 84,78 euro/hectar.

    Suprafața pentru care se acordă aceste plăți este de 6,8 milioane hectare, aferentă unui număr de 806.000 solicitanți, iar sumele totale necesare aplicării schemei de ajutoare naționale tranzitorii în sector vegetal sunt de 140,5 milioane de euro și reprezintă contribuție publică de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2015.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!