• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Necazul fermierilor care au pus varză în solar: Primesc 1,5 lei/kg, iar prețul la piață este de 7 lei/kg

  Angelica Lefter -

  Varza cultivată în solar se dovedește o afacere păguboasă pentru micii fermieri care nu au posibilitatea de a-și vinde singuri producția. Deși este un produs la mare căutare, legumicultorii primesc de la intermediari oferte de 1,5 sau 2 lei pe kilogramul de varză. La piață, însă, varza de aprilie se vinde cu 7 lei kilogramul, cei mai câștigați fiind comercianții, nu producătorii.

  Varza din solariile românești se vinde ieftin din poarta fermei, dar ajunge în piețe și magazine la prețuri mult mai mari. Fermierii spun că intermediarii sunt cei care au de câștigat de pe urma muncii lor. Un kilogram de varză românească costă, direct de la fermier, între 1,5 și 2 lei, însă samsarii ajung să o vândă și cu 6-7 lei kilogramul.

  Citiți și: Un tânăr fermier din Lungulețu a transformat varza murată într-o afacere profitabilă

  Varza românească cultivată în solarii, din ferma lui Costel Ghiurluc

  Fermierul teleormănean Costel Ghiurluc, din comuna Beciu, județul Teleorman, a cultivat 600 de metri pătrați de spații protejate cu varză. A recoltat o parte din producție, dar nu a reușit să o dea. Prețul oferit de intermediari a fost de 1,80 lei/kg, a spus fermierul pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

  ”Eu cultiv de 5 ani de zile un soi extratimpuriu de varză. Semănarea verzei începe din luna noiembrie, se plantează la solar undeva după 15 ianuarie și se recoltează în condițiile noastre, din sudul țării, undeva în 10 aprilie. Aceasta este prima recoltare deoarece depindem de angrosiști. Nu avem piață, nu avem loc de depozitare, fiind 2-3 tone de varză, ne chinuim pe la piețe și depindem de intermediari. Aceștia vin și ne iau varza din poarta fermei la un preț de râs. Nu am reușit să o dau până cum, dar m-a sunat cineva, dacă vreau să o dau la 1,80 lei/kg. Asta în condițiile în care în Alexandria, Roșiorii de Vede, București, la piață , la masă, varza se vinde acum cu 6-7 lei/kg. Noi, ca producători, nu avem de câștigat nimic, decât cu munca. La angro varza s-a vândut cu 2 – 2,5 lei, la Piața Pucheni, de exemplu, dar de casă, din fermă, au venit intermediarii la prietenii mei legumicultori din județul Olt, de la Izbiceni, cu 1,5 lei/kg ”, a menționat fermierul teleormănean.

  Citiți și: De ce crapă varza. Cauze și remedii

  Varza românească cultivată în solarii are preț mic din poarta fermei

  Cultivatorii de varză în solarii rămân cu munca, comercianții cu banii

  Pe cei 600 de metri pătrați cultivați cu varză în spații protejate, fermierul are o producție de peste 2 tone. Cu toate acestea, la un calcul investiție-profit, Costel Ghiurluc și-a dat seama că nu rentează.

  ”Am făcut o medie, varza pleacă de la 1,5 kg până la 2 kg, am produs undeva la 2.500 de kg. Varza de primăvară nu este ca cea de toamnă, ea crește maxim 2 kg, în condițiile în care am băgat bălegar de vacă, niște peleți din găinaț de pasăre, deci am încercat să fac totul cât mai natural, să nu aibă chimicale. Am pus doar 2 grame de uree per plantă administrată de două ori în tot sezonul și 2 grame de complexe 20-20 în instalația de picurare. Răsadurile au fost făcute pe pat cald, iar în solarii am avut folie termică și încă un rând de folie pe margine la solar. Am investit în spațiile protejate, de la faza de răsad, în jur de 8.000 de lei și mă aștept să am un profit de 3.000 de lei”, a mai spus Costel Ghiurluc.

  Din acest motiv, cel al prețului foarte scăzut în primăvară, legumicultorul a menționat că nu intenționează să mai cultive varză în ciclul I, ci să se axeze pe ardei capia, cultură despre care știe sigur că va avea șanse să fie vândută la un preț mai mare.

  ”Nu știu prin câte mâini trece varza, dar deja comerciantul are un adaos de 300%. Angrosistul care o ia de la mine o duce în Pucheni, de acolo ajunge la alt angrosist care are oamenii plătiți la mese. Știm cum stă treaba, am mers printr-o grămadă de piețe, cam atât este apreciată munca țăranului român la noi, în România. Preferăm să aducem din afară legume și alte produse decât să le vindem pe ale noastre. Am vrea un sprijin din partea statului român, niște subvenții, avem nevoie de îngrășământ subvenționat, s-a scumpit toate foarte mult!”, a punctat fermierul Costel Ghiurluc pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.


  Te-ar mai putea interesa

  Vijelii puternice, grindină și ploi de peste 40 l/mp. Județe sub alertă până joi Doi tineri din București au investit într-o livadă de cireși amari. Au pornit la drum cu un singur pom bătrân Roșii mari de grădină – cinci secrete ale cultivatorilor cu experiență

  Ultimele știri

  Plata ajutorului de 25 lei/familia de albine. Termenul oficial privind virarea banilor în conturi Plafonare de preț pentru fermierii care dețin tractoare și alte mașini agricole Auchan aduce în prim plan importanța agriculturii regenerative și a decarbonizării la prima ediție Climate Supplier Event