• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Tunsul oilor îi ”arde” la buzunar pe oieri. Prețuri pe județe

  Roxana Dobre -

  Tunsul oilor s-a scumpit din acest an. Dacă unii crescători cu animale mai puține preferă să își toaleteze singuri oile, fermierii care dețin efective mari contractează echipe de tuns oi iar plata pentru ”înfrumusețare” se face pe cap de animal. Prețul pentru tunsul oilor în 2024 pleacă de la 3 lei/cap până la 12 lei pe cap.

  Tunsul profesional al oilor s-a ”aliniat” în acest an scumpirilor care s-au înregistrat la carburanți, alimente, etc. Dacă anul trecut o firmă specializată cerea 8 lei pe cap de animal pentru rasa Țurcană, în 2024 prețul a crescut la 12 lei. Pe grupurile de crescători însă pentru ferme mai mici ofertele pleacă chiar și de la 3 lei pe cap și ajunge la circa 10 lei/cap.

  Citiți și: Cât costă tunsul unei oi în funcție de rasă

  Tunsul oilor a crescut de la 8 lei în 2023 la 12 lei în 2024

  Tunsul cu o firmă specializate îi costă pe crescătorii de oi 12 lei/cap pentru rasa Țurcană în acest an. Agrointeligența-AGROINTEL.RO a luat legătura cu Florin Muntean un antreprenor care a lucrat mai mulți ani în Spania și s-a întors în țară unde a format o echipă specializată în tunsul oilor. Acesta a explicat și care sunt motivele pentru care tunsul oilor s-a scumpit în acest an.

  ”Noi am fost nevoiți să creștem prețurile. Acum tundem cu 12 lei/animal spre exemplu la rasa ”clasică” adică Țurcană. Anul trecut era undeva la 8 lei, dar am luat în considerare și creșterile de prețuri din jurul nostru cum ar fi majorările la motorină pentru că noi se deplasăm în toată țara și este foarte scump transportul. După aceea cazarea, mâncarea, salariile etc. Acum nu este chiar mijlocul ”sezonului” de tuns, dar cereri avem. Cam în luna mai ne așteptăm să crească mai mult cererea dar sigur că trebuie să facem față și concurenței pentru că s-au mai înmulțit firmele, nu suntem doar noi pe piață, sunt destul de mulți care au apărut, dar cerere este mai ales la animalele pentru export și la ferme de îngrășare”, a spus specialistul pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO. 

  Bursa prețurilor pentru tunsul oilor

  Pentru export, ovinele trebuie tunse

  Florin Muntean are printre clienții ”fideli” și fermele care fac export de animale și a explicat că acestea pleacă pe vapor doar tunse, aceasta fiind una dintre cerințele de bază a importatorilor.

  ”La export animalele pleacă tunse pentru că în primul rând le trebuie confort iar lâna evident că limitează din spațiu adică nu trebuie să fie înghesuite sau să stea presate. Desigur că este vorba și despre temperatură pentru că lâna le ține căldură și atunci cerința este să fie tunse. Deci totul pentru bunăstarea animalelor în timpul transportului. După aceea mai este vorba și despre clienții care cer animalele pentru că majoritatea preferă să fie tunse când ajung la destinație ține și de igiena animalului și până la urmă de felul în care arată”, a mai spus Florin Muntean.

  Citiți și: Tunsul oilor în vergi – o tradiție păstrată în turma tânărului Adrian Dioane

  Tarife pe județe pentru tunsul oilor, în 2024 

  Pe grupul de Facebook ”Grupul Ciobanilor Adevarati” crescătorii au făcut o bursă a prețurilor privind tunsul oilor, pentru anul 2024. Iată ce sume trebuie să plătească crescătorii de animale:

  – Suceava 3 lei/animal;
  – Sibiu 7 lei/animal;
  – Brașov 7 lei/animal, la foarfecă;
  – Argeș 6 lei/animal;
  – Hunedoara 7 lei/animal la mașină;
  – Timiș 8 lei/animal;
  – Teleorman 7 lei/animal;
  – Bistrița 10 lei/animal;
  – Covasna între 8 lei/animal și 10 lei/animal;
  – Maramureș: 5 lei/animal.


  Te-ar mai putea interesa

  Bursa cerealelor – creșteri la grâu și rapiță! Prețuri pe tonă azi, în portul Constanța Fasolea, cea mai nouă cultură în ferma familiei Gheorghiță. De la 2 hectare, la 100 de hectare Ultima oră de la ANM: Cod Galben de ploi torențiale și grindină emis pentru 13 județe

  Ultimele știri

  Comisia Europeană ne trântește ușa în nas: Nu există temei juridic pentru utilizarea neonicotinoidelor! Seceta – subiect fierbinte la Bruxelles. România a cerut Comisiei Europene măsuri concrete pentru fermieri O familie de oieri își vinde produsele prin propriile magazine. Cel mai cerut este cotletul de berbecuț