• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Îngrijirea căpșunilor remontante. Calendar cu lucrări pe fiecare lună

    Violina Gorcinschi -

    Îngrijirea căpșunilor remontante – calendar pentru fiecare lună a anului. Pentru fiecare perioadă a anului există lucrări necesare specifice pentru cultura de căpșuni. Aflați din acest articol ce lucrări importante se efectuează în fiecare lună și sezon.

    Spre deosebire de soiurile clasice, căpșunile remontante produc fructe proaspete pentru o perioadă mai lungă din timpul perioadei de vegetație. Având în vedere aceste diferență, există și o tehnologie agricolă diferită, respectiv lucrări de îngrijire specifice în anumite perioade. În fiecare lună a anului, cultura de căpșuni remontante are nevoie de atenție.

    Îngrijire căpșuni remontante. Lucrări de iarnă

    În lunile de iarnă, se asigură protecția culturilor de căpșuni de îngheț. Acest lucru se asigură prin acoperirea culturilor cu un strat de zăpadă. Retenția acestia se poate face prin așezarea ramurilor de molid, ramurilor de tufișuri și copacilor, tulpini de porumb sau de floarea soarelui etc. pe și lângă parcelele de căpșuni.

    În plus, se poate pune manual zăpadă curățată din alte locuri pe teren. Un strat suplimentar de zăpadă protejează plantele de îngheț și crește, de asemenea, aportul de umiditate în sol, ceea ce va avea, în cele din urmă, un efect pozitiv asupra recoltei de căpșuni.

    Citește și: Căpșuni cu pesticide, importate din Grecia, retrase din magazine

    Căpșuni remontante. Îngrijire în martie (foto: strawberryplants.org)

    Îngrijirea căpșunilor remontante în luna martie

    În luna martie, de pe parcelele de căpșuni se înlătură mulciul și ramurile puse iarna, iar cultura se acoperă cu o folie întunecată. În acest fel, se accelerează încălzirea solului. Căpșunile remontante vor începe să crească mai devreme, ceea ce va accelera producția și va prelungi perioada de fructificare.

    În momentul topirii zăpezii (dacă există), din plante se elimină frunzele uscate sau cele care prezintă semnele unor boli (cu pete), rădăcinile expuse se acoperă cu pământ și se afânează solul.

    Îngrijirea căpșunilor remontante în luna aprilie

    După zvântarea solului, se realizează un tratament preventiv împotriva bolilor fungice la cultura de căpșuni. În acest sens, se prepară o soluție de zeamă bordeleză (2% concentrație) care se pulverizează din abundență pe sol și pe tufe.

    După apariția primelor frunze tinere, se efectuează prima fertilizare a căpșunilor remontante. Îngrășământul trebuie să conțină azot care favorizează creșterea masei verzi. Plantele se pot fertiliza cu azotat de amoniu (10 g la 1 mp) sau uree (13-20 g la 1 mp). Îngrășămintele în formă uscată sunt încorporate în sol la o adâncime de 7-10 cm.

    Când temperatura aerului ajunge la 15°C în timpul zilei, se efectuează plantarea de primăvară a căpșunilor remontante. În primele 5-6 zile după plantare, răsadurile se udă zilnic. Ulterior, numărul de udări se reduce la jumătate. În viitor, frecvența și intensitatea udărilor va depinde de vreme – în absența ploii, parcele se udă cel puțin o dată pe săptămână. Pentru irigare se folosește apă încălzită la soare, de preferat apă de ploaie.

    Căpșuni remontante – lucrări în luna mai (foto: britannica.com)

    Îngrijirea căpșunilor remontante în luna mai

    În faza de înmugurire, se efectuează o a doua fertilizare la căpșuni. În această perioadă, plantele se fertilizează cu azotat de potasiu (o linguriță dizolvată în 10 litri de apă din care se toarnă 0,5 litri sub tufiș) sau o soluție de 100 g de cenușă și două g de permanganat de potasiu, diluată în 10 litri de apă fierbinte.

    După ce apar ovarele, se face mulcirea la parcelele de căpșuni, utilizând paie, fân, iarbă cosită sau rumeguș. În plus față de materialele organice, pentru mulcire pot fi folosite spunbond, folie neagră sau carton. Mulciul nu numai că protejează plantele de căpșuni de supraîncălzirea sistemului radicular, uscarea rapidă a solului și buruieni, dar va preveni și putrezirea, care apare adesea atunci când fructele intră în contact cu solul umed.

    Citește și: Căpșuni infestate cu virusul hepatitei A. Fructele au fost importate din Maroc

    În absența precipitațiilor, plantele sunt udate în mod regulat, iar în perioadele de ploi prelungite, se protejează permanent de umiditatea excesivă. În acest sens, se poate folosi, de exemplu, rumeguș, care se așază între rânduri. După ploaie, rumegușul umed este transferat în alt loc pentru a se usca, iar în locul său se pune rumeguș uscat. Rumegușul absoarbe bine umezeala, protejând, astfel, rădăcinile și fructele.

    Unul dintre cei mai periculoși dușmani ai căpșunilor este gărgărița neagră a căpșunului. Această insectă consumă frunzele, mugurii și lăstarii cu flori ai plantei, ceea ce duce la o pierdere a recoltei.

    Pentru a preveni apariția dăunătorului, la sfârșitul primăverii – începutul verii, căpșunii se pulverizează cu infuzie de usturoi la fiecare două zile. Pentru preparare, se toarnă 150 g de usturoi tocat în 10 litri de apă, se amestecă bine și se lasă o zi la infuzat. Înainte de utilizare, soluția se filtrează.

    Îngrijirea căpșunilor remontante în luna iunie

    În luna iunie, căpșunile se recoltează în mod regulat. În acest moment, se poate administra soluție de lumânărică (diluată la 1:15 cu apă), gunoi de grajd de la găini (diluată 1:20) sau compost (1 kg în 10 litri de apă). Se aplică un litru de preparat pe plantă. Pe lângă acestea, pentru fertilizare se poate folosi și infuzie de plante sau cenușă de lemn.

    Alături de îngrășămintele organice se mai aplică și îngrășămintele minerale. Din iulie, utilizarea materiei organice ar trebui oprită, deoarece conține mult azot, care la sfârșitul verii nu va mai aduce beneficii plantelor, ci mai degrabă va avea efecte negative.

    Îngrijirea căpșunilor remontante în iulie

    După prima fructificare, căpșunile remontante încep să crească în mod activ „mustăți”. Dacă nu se dorește înmulțirea, toate mustățile trebuie îndepărtate. Toate frunzele uscate și bolnave sunt, de asemenea, tăiate.

    Dacă au fost detectate semne atacului acarianului căpșunului (ondularea, încrețirea, și, în final, moartea frunzelor), după îndepărtarea frunzelor deteriorate, plantele se pulverizează cu bioinsecticid.

    Parcelele cu căpșuni se udă în abundență și se afânează și în această perioadă.

    Căpșuni în luna august (foto: strawberryplants.org)

    Îngrijirea căpșunilor remontante în luna august

    În august, are loc din nou recoltarea căpșunilor. La sfârșitul verii, la fiecare plantă se aplică îngrășământ complex. Tot în această perioadă, începe și înmulțirea plantelor.

    După plantare, plantele sunt udate cu generozitate.

    Îngrijirea căpșunilor remontante în luna septembrie

    Până la jumătatea lunii septembrie încă se plantează căpșuni remontante. Plantarea ulterioară nu este de dorit, deoarece, în cazul în care vremea se răcește mai devreme, plantele nu au timp să prindă complet rădăcini, așa că riscă să înghețe iarna.

    Pentru a prelungi perioada de fructificare, parcelele sunt acoperite cu peliculă. Materialul de acoperire va ajuta la protejarea fructelor chiar și în cazul înghețurilor timpurii.

    La două săptămâni după recoltare, se efectuează fertilizarea de toamnă. În această perioadă, se folosesc doar îngrășăminte minerale, fără a adăuga materie organică.

    Se poate apela la îngrășămintele din comerț sau se poate prepara acasă următoarea compoziție: 40 g de superfosfat și 30 g de sulfat de potasiu sunt diluate într-o găleată cu apă, iar soluția rezultată se toarnă peste plante. Se recomandă și o infuzie de cenușă: 300 g de cenușă de lemn se infuzează în 10 litri de apă timp de 24 de ore.

    Îngrijirea căpșunilor în octombrie (foto: luv2garden.com)

    Îngrijirea căpșunilor remontante în luna octombrie

    Tufele de căpșuni remontante se taie. În timpul procesului de tăiere, toate lamele inferioare ale frunzelor se îndepărtează, fără a le atinge pe cele viitoare care vor reprezenta baza viitoarei recolte.

    După recoltarea chiar la sfârșitul sezonului de vegetație, ca măsură preventivă împotriva apariției bolilor fungice și a tuturor tipurilor de dăunători, căpșunii remontanți sunt tratați cu o soluție 1% de sulf coloidal.

    Vechiul material de mulci este îndepărtat, iar parcele se afânează cu grijă pentru a nu atinge rădăcinile situate aproape de suprafața solului.

    Timp de o lună, dacă vremea este uscată, căpșunii se udă o dată pe săptămână, pentru a asigura rezerva de umiditate din sol. În acest sens, se aplica 10-12 litri de apă pe metru pătrat.

    Îngrijirea căpșunilor remontante în luna noiembrie

    Înainte de sosirea înghețului, paturile cu căpșuni remontante sunt acoperite cu material de mulcire. Adăpostul ideal ar fi acele de pin (așternut de pin sau crengi de molid), deoarece nu se înmoaie, nu se lipesc și nu atrag rozătoarele. În lipsa acelor de pun, se folosesc paie, compost, humus, frunze uscate și alt material adecvat.


    Te-ar mai putea interesa

    Declararea terenurilor și animalelor la primărie. Termene în vigoare în acest an Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale

    Ultimele știri

    Florin Constantin, AGXecutive, despre mediul de agribusiness în 2025: ”Companiile sunt mai precaute” Fermierii, convocați la MADR. Ministrul Barbu – primele ședințe de lucru din acest an cu liderii asociațiilor Fermă din Teleorman, prădată! Hoții au furat sistemele GPS de pe tractoare