Fermierii sunt furioși pe guvernanți: Nu ne intră subvențiile în conturi așa cum s-a promis!
Oana Timar -Fermierii, în special crescătorii de vaci, sunt foc și pară pe Guvern. Motivul: subvențiile APIA întârzie să le intre în conturi, așa cum li s-a promis. Producătorii agricoli susțin că de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) li s-a spus că au cererile autorizate pentru plata Ajutorului Național Tranzitoriu, dar sumele nu sunt virate.
APIA a anunțat pe data de 5 aprilie că demarează plata ANT pentru bovine. A trecut o săptămână și jumătate și niciun crescător nu a confirmat că ar fi încasat efectiv sumele cuvenite. Cei ce s-au interesat la centrele agenției de plăți au aflat că au cererile autorizate pentru plată, dar totuși sumele întârzie foarte mult, ceea ce înseamnă că există un blocaj la nivelul sumelor disponibile pentru fermieri.
Crescătorii de ovine și caprine sunt mai norocoși: o parte dintre ei au încasat ANT, confirmând plata pentru colegii care încă mai așteaptă. Este drept, plata pentru oi și capre a demarat de mai mult timp, și aici fiind înregistrate întârzieri. Totuși, din informațiile primite direct de la fermieri, sumele sunt în curs de plată, chiar dacă ritmul de achitare nu este unul care să îi mulțumească pe beneficiarii subvențiilor.
Fără bani în conturi, dar cu cererile autorizate la plată, fermierii cred că problema nu este la nivelul APIA, poate nici chiar la nivelul MADR, ci ar putea fi vorba de o chestiune de nivel guvernamental. Pe scurt: statul nu mai are bani sau ține banii blocați pentru alte plăți, nu pentru ajutoarele de stat alocate agriculturii.
Se face plata pentru ajutorul de 100 de euro pe cap de vacă
Crescătorii de vaci de carne și de bivolițe încasează în aceste zile ajutorul de 100 de euro pe cap de animal eligibil. Mai mulți fermieri au confirmat zilele acestea pe grupul SUBVENȚII APIA că au identificat în conturi sumele aferente. Autorizarea ajutorului excepțional a demarat din 11 aprilie, conform unei informări APIA.
Lista cuantumurilor ANT pe care fermierii le așteaptă în conturi:
Vegetal
– ANT 1 – culturi în teren arabil: 11,7734 euro/ha adică 58,55 lei/ha;
– ANT 2-3 – in /cânepă pentru fibră: 10,3763 euro/ha adică 51,60 lei/ha;
– ANT 4 – tutun: 2.625,6730 euro/ha adică 13.058,78 lei/ha;
– ANT 5 – hamei: 309,6398 euro/ha adică 1.539,99 lei/ha;
– ANT 6 – sfeclă de zahăr: 98,3061 euro/ha adică 488,925 lei/ha.
Zootehnie
– ANTZ 7 – Ajutorul National Tranzitoriu, specia bovine, schema decuplată de producție în sectorul lapte: 24,5133 euro/tona de lapte adică 121,91 lei/tona;
– ANTZ 8 – Ajutor National Tranzitoriu, specia bovine, schema decuplată de producție în sectorul carne – 75,5002 euro/cap de bovină adică 375,50 lei/cap;
– ANTZ 9 ovine/caprine: 4,9502 euro/cap adică 24,61 de lei/cap de animal.
Sumele se achită în lei la un curs de 4,9735 lei pentru un euro.