Oul de struț – la mare căutare de Paști. O fermă din Argeș vinde aceste ouă cu 100 de lei bucata
Angelica Lefter -În apropierea Sărbătorilor Pascale, ouăle au un rol esențial, fiind una dintre tradițiile păstrate de sute de ani. Fie că sunt înroșite, încondeiate, folosite în diverse preparate, ouăle nu lipsesc de pe mesele românilor. Suntem obișnuiți cu ouăle de găină, rață, gâscă sau alte păsări din gospodării, însă un loc aparte pe masa de Paști îl poate avea oul la care nu toată lumea are acces: oul de struț.
”Ferma De Struți Argeș” este unul dintre cele mai vechi business-uri cu struți din țară. Ferma nu se axează pe vânzarea cărnii de struț, ci pe vânzarea familiilor pentru reproducție, dar și a ouălor care nu sunt potrivite pentru incubat, conform celor spuse la Agrointeligența – AGROINTEL.RO de proprietarul fermei, George Gosav, din localitatea Negru Vodă, județul Argeș.
”Noi ne ocupăm cu această activitate din 2010-2011. Ideea a fost a părinților mei și atunci am luat niște pui de struț din pasiune, după vreo doi ani am început să formăm familii și văzând că au o producție foarte bună de ouă, am decis să cumpărăm și un incubator să punem la incubat. Am format atunci 5 familii de reproducere, am pus ouă la incubat, dar nu aveam suficiente informații și primii doi ani am aruncat aproape toți puii fiindcă nu știam să incubăm corect. Am mers prin afară, prin Ungaria și Olanda la niște cursuri și cumva lucrurile s-au echilibrat. După 4-5 ani am început să intrăm în producție și în anul 3 sau 4 deja am scos vreo 300 de pui pe care i-am scos la vânzare. Văzând că se pot strânge cam 50 de pui la familie am gândit că aceasta este o pasăre care v duce profit foarte bun. Vindeam puii de struț, la acea vreme cu 90 de euro bucata. Am văzut că este profitabil și ne-am extins până la 20 de familii, apoi au venit investițiile forte mari în fermă, furajare, incubatoare, aparatură, investiții foarte mari care s-au amortizat, însă, într-un timp forte scurt”, ne-a spus George Gosav, a cărui fermă de struți se află în localitatea Godeni, județul Argeș.
Citiți și: Creșterea struților, o afacere serioasă. Model de succes în România
Ouăle de struț de vând la 100 de lei bucata
Cu un efectiv de 20 de familii de reproducere, fermierul făcut public faptul că în această perioadă, ouăle care nu merg la incubat pot ajunge pe mesele românilor, bineînțeles a celor care aleg ceva special în acest an.
”În acest moment avem 20 de familii de reproducere și un număr de aproximativ 50 de ouă care nu merg la incubat. Avem în această perioadă ouă de struț pentru consum. Avem familii unde masculii nu au început să reproducă și preferăm să vindem ouăle spre consum, am băgat la incubat și o să mai punem după Paști. Oamenii care vin să cumpere ouă de struț sunt în general persoane fizice și mai nou avem cereri și din afara țării. Prețul unui ou de struț este de 100 de lei bucata. Nu vindem ouă pentru incubație, dar cele care nu sunt fertile, se spală, se dezinfectează și se trimit pentru încondeiat și pentru diverse obiecte de artizanat în Franța, Spania, Bulgaria, Grecia, avem mai mulți clienți. În țară, pentru încondeiat avem cereri forte multe din Bucovina, acolo trimitem mi multe coji, carcase de ou”, a explicat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, George Gosav.
Un ou de struț, echivalentul a 30 de ouă de găină
Un ou de struț poate fi echivalat cu 30 de ouă de găină. Merge consumat fiert sau în preparate, a recomandat fermierul argeșean.
”Ouăle de struț se pot consuma fierte de Paști trebuie să știe că oul se lasă la fiert 90 de minute. Eu și familia mea folosim ouă de struț la prăjituri și dacă avem invitați, dintr-un ou de struț pot consuma 10 persoane. Atât carnea cât și ouăle sunt bogate în proteine, au un conținut foarte scăzut de colesterol, bogate în Omeg3, Omega 6, Omega 9. Carnea de struț este bogată în colagen, are o textură forte fină, lipsită de grăsime în textura fibrei. Nu se pregătește pe grătar, dar este excelentă în alte preparate. De Sărbători, fie Paști sau Crăciun, am avut cereri destul de mari, însă ne-am axat noi pe reproducție până acum. Sacrificăm struți pentru anumite cereri, am vândut cu 100 de lei kilogramul de carne, și pentru consumul în familie”, a mai arătat George Gosav, care relatat că în viitor va încerca să închidă lanțul de producție și are în plan să pună pe picioare un abator unde struții să poată fi sacrificați.
Pentru detalii, cei interesați pot accesa pagina de Facebook – Ferma De Struți Argeș, unde există și un număr de telefon de contact pentru cei care poftesc la ouă de struț.