• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute

    Roxana Dobre -

    Ploile din ultimele zile au venit ca o mană cerească pentru fermierii care priveau neputincioși cum seceta afectează  cerealele păioase, rapița sau culturile de primăvară. Precipitațiile însă, însoțite și de episodul de vreme rece, vin la pachet și cu o serie de boli și dăunători care necesită intervenție de urgență din partea fermierilor.

    John Enoiu, doctor în științe agronomice și fondator al companiei NATUREVO este de părere că ploile din ultimele zile au salvat culturile dar au venit și cu o serie de provocări pentru fermieri.

    ”Deja există un stres major dar dacă nu veneau ploile cultura era terminată practic, în cazul grâului. Acum mai există o șansă. Stresul este major pentru că se intrase în secetă nu numai la grâu, ci și la rapiță. O vedem frumoasă că a înflorit, dar a înflori forțat, a înflorit prea repede, nu știu cât leagă, că sunt situații și situații. Și dacă nu are apă, chiar dacă a pornit să lege ceva nu se formează boabele în silicve și nu avem producție”, a spus astăzi, joi – 18 aprilie, specialistul pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    John Enoiu, doctor în științe agronomice și fondator al companiei NATUREVO

    Înainte de ploi au apărut arsurile solare

    John Enoiu a explicat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că înainte de ploi anul acesta a apărut la culturi fenomenul de arsură solară, cauzat de temperaturile peste normalul perioadei. Conform agonomului, acestea sunt confundate de multe ori de fermieri fie cu o carență de nutriție sau la cereale cu rugina galbenă.

    ”Pentru că am avut o radiație solară foarte intensă în paralel cu temperaturi ridicate, trebuie să știm că acolo pot să fie arsuri solare, trebuie să venim cu produse care să și diminueze efectele arsurilor solare sau să refacă țesuturile. Dacă fermierul vine cu un tratament pe un țesut afectat major de arsurile solare nu se obține nimic, doar se cheltuie bani. Trebuie văzută totuși cultura și de un specialist pentru că un țesut care este îngălbenit poate fi confundat fie cu o carență de nutriție, poate fi confundat spre exemplu, la cereale, cu rugina galbenă. Eu am văzut deja niște situații de genul acesta la cereale și a apărut fenomenul acesta de înspicare prematură de aceea trebuie sprijinită planta ca să aibă o fertilitate a spicului, sunt foarte multe aspecte”, a explicat Enoiu.

    Ploile au venit ”la pachet” cu boli și dăunători

    Deși au adus bucurie în toate fermele, ploile au venit la pachet și cu boli și dăunători, iar fermierii trebuie să inspecteze cu grijă culturile pentru aplicarea unor tratamente corespunzătoare.

    ”Sunt și boli, sunt și dăunători, sunt mai multe situații pentru că fermierii trebuie să fie atenți acum după valul de ploi și după frigul acesta. Trebuie să existe o inspecție în câmp iar pe lângă aceasta trebuie să existe categoric intervenții pentru că acum dacă este apă trebuie să o folosim rațional. Trebuie să evite fermierii să dea cu îngrășăminte prea multe cu azot pentru că acum și așa ploaia aceasta vine și cu o cantitate de azot din atmosferă și dă drumul mai repede la creștere, că a fost foarte rapidă (creșterea n.r) în primăvara aceasta, iar după aceea a stagnat din cauza secetei. Acum tendința va fi să-și dea drumul iarăși foarte repede și va fi un dezechilibru între aparatul foliar și aparatul radicular pentru că aparatul radicular n-a mai avut suficientă apă și este poate mai stresat decât ce se vede pe partea aeriană. Sunt niște lucruri care trebuie avute în vedere: să folosească niște fertilizanți foliari, să folosească niște biosimulatori, dar să nu folosească orice fertilizant foliar – iarăși să evite azotul sau dacă folosesc azot trebuie neapărat să pună și fosfor și potasiu. Potasiul, calciul, borul sunt indicate dacă se urmărește să se mărească fertilitatea”, a spus fondatorul NATUREVO.

    Potrivit lui John Enoiu, în privința dăunătorilor fermierii trebuie să acorde mare atenție apaiției de trips.

    ”Este nevoie de mare atenție pentru că va apărea atacul de trips, atacul de muscă nu știu dacă a trecut, că a fost un val în primăvară, dar nu am văzut dacă a trecut – probabil că acum frații sau tulpinile care au scăpat, e mai greu să fie distruse de muscă. Dar apare tripsul care face ravagii, pentru că atacă plantele în toate fazele de dezvoltare sau lasă ouăle și când ne este lumea mai dragă, când trebuie să se coacă grâu atunci apar larvele care lucrează din spic și apar alte probleme și acolo”, a mai explicat John Enoiu pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    Rapița trebuie ajutată să lege

    În cazul rapiței care este deja înflorită și care ar trebui ajutată, odată trebuie ajutată și a doua oară trebuie făcute tratamentele specifice ca să evităm bolile, dar trebuie și sprijinită o dată să mai lege, mai ales pe ramificații, pentru că tulpina principală a înflorit și s-a dus foarte repede și floarea și ce a legat a legat, ce nu a legat e mai greu să credem că leagă acum pe temperaturile acestea scăzute, dar trebuie ajutată și rapița, a mai spus specialistul.

    Pentru culturile înființate în primăvară fermierii trebuie să se ducă să vadă care este starea lor, pentru că sunt unele culturi de floarea-soarelui care au răsărit și s-au uscat trebuie reînsămânțate. ”Ca să refacă distanța de la semănat până când trebuie să recolteze ar trebui să stimuleze neapărat sămânța, deci să facă un tratament de stimulare a seminței ca să aibă loc o pornire mult mai rapidă. Eventual, dacă nu a făcut niciun fel de erbicidare preemergentă trebuie să se uite, să vadă. Pot să facă atât fie erbicidare preemergentă ca să nu mai intervină concurența buruienilor sau erbicidare totală postsemănare ca să distrugă buruienile care sunt apărute deja, aceasta este o chestiune cheie ca să nu mai aibă concurența buruienilor când răsare cultura”, a mai subliniat John Enoiu.

    Conform acestuia, la porumb foarte important este să se evite șocul și criza de fosfor. ”Și cel mai ușor este să se meargă tot cu biostimulatoare și cu îngrășăminte foliare cu fosfor mult ca să iasă din starea aceea de criză, că pentru că atunci dacă există și se vede foarte clar criza de fosfor este o stagnare de până la 2 săptămâni (7-14 zile) și ca să se iasă din stagnare și să pornească în continuare trebuie sprijinită cultura”, a arătat specialistul.

    Intervențiile în câmp se fac urgent

    Tratamentele la culturi se fac imediat ce se poate intra în câmp, a mai spus John Enoiu.

    ”Astăzi după câte ploi sunt, cantitățile de apă, după cum am primit eu de la colegii mei, sunt diferite: de la 8-10 l/mp unde sigur se poate intra și a doua zi în câmp, până la 40-50 l/mp, unde se poate intra după 2-3 zile. Deci fermierii nu trebuie să aștepte, cât de repede se poate trebuie intrat. Partea proastă este că mulți fermieri nu prea s-au aprovizionat cu produse specifice pentru situații din acestea și trebuie să le găsească, să le caute cât se poate de repede și ideal ar fi să se adreseze profesioniștilor, nu vânzătorilor. Pentru că acum este o situație că unde chiar este nevoie să adaptăm tehnologiile la aceste schimbări climatice”, a menționat specialistul.


    Te-ar mai putea interesa

    Adio despăgubiri de secetă! Asigurare națională a culturilor agricole, prin Eximbank Prețul la floarea-soarelui a bubuit! Cererea este mare, fermierii nu vor încă să vândă Cel mai scump porumb din lume la acest moment. Prețuri pe tonă

    Ultimele știri

    ”Regele Uleiului” a cumpărat un terminal în Portul Constanța și îl va extinde cu bani de la Guvernul României Începe Programul Tomata – Ciclul II. Anunțul făcut de ministrul Barbu direct din solar! APIA: 12.380 de crescători de animale au avansul în conturi. Situația plăților la zi!