MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene!
Roxana Dobre -Un program special dedicat fermierilor mici și mijlocii care vor să își cumpere utilaje agricole pe fonduri europene. Vasile Balcan, fondatorul Marsat, a decis să îi sprijine pe acești producători să facă pasul următor și le asigură cofinanțarea de care au nevoie pentru derularea proiectului la AFIR. Agricultorii vor putea să acopere costul acestei cofinanțări cu producția de cereale valorificată către societatea Marsat.
Fermierul Vasile Balcan, fondatorul societății Marsat din Roman, județul Neamț, este decis ca în acest an să vină în sprijinul fermierilor mici și mijlocii. Membru al Senatului Asociației Forța Fermierilor, Balcan crede că acesta este anul în care producătorii pot face pasul următor, asigurându-și utilaje moderne cu ajutorul fondurilor europene. Astfel, fondatorul Marsat anunță, prin intermediul Agrointeligența – AGROINTEL.RO, că va oferi fermierilor cu care colaborează oportunitatea să obțină cofinanțare pentru achiziția de utilaje, care va fi posibilă prin submăsura 4.1 ”Investiţii în exploataţii agricole”, componenta 4.1.1, în baza cerealelor pe care acestea le livrează.
Citiți și: Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului
Cofinanțare pentru proiectele europene cu livrarea de cereale
Vasile Balcan vine cu o veste bună pentru fermierii care își făceau probleme din lipsa banilor pentru cofinanțarea necesară în submăsura 4.1 ”Investiţii în exploataţii agricole”, componenta 4.1.1. Firma pe care acesta o conduce, Marsat Roman va oferi fermierilor posibilitatea să obțină cofinanțarea prin livrarea de cereale.
”A fost o pauză mare în care nu s-au mai făcut dotări, iar acum îmbucurător este că sunt luați în seamă micii producători. După cum reiese din ghidul publicat de AFIR în dezbatere publică, practic toți care au de la 100 de hectare în sus pot lua și un tractor. La restul numai utilaje mici. In punctaj sunt avantajați cei cu ferme mici până în 400 de hectare. Noi vrem, mai ales că avem, cel puțin în zonă, mulți producători agricoli care livrează la bază recepție cereale oleginoase, să lansăm un program prin care să asigurăm confinanțarea pentru submăsura 4.1 ”Investiţii în exploataţii agricole”, componenta 4.1.1 ”Achiziții de utilaje agricole” prin contracte de furnizare de cereale și oleaginoase. Iar unde sunt valorile mai mari, chiar cu eșalonare a banilor de la 1 la 3 ani. Pe partea de sfeclă de zahăr nu putem spune că ne adresăm direct cultivatorilor pentru că noi nu putem achiziționa sfeclă, dar producătorii cultivă pe lângă sfeclă și cereale sau oleginoase și atunci clar că putem colabora exact ca și cu ceilalți din cultura mare”, a spus Vasile Balcan pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.
Citiți și: AFF – cinci propuneri pentru ca achiziția de utilaje cu fonduri europene să fie simplificată
Vasile Balcan: Sperăm ca sesiunea de proiecte să fie lansată cât mai curând
Inginerul Vasile Balcan și-a exprimat speranța că Agenția pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) va lansa submăsura cât mai curând astfel încât fermierii să poată face achizițiile de utilaje chiar din acest an.
”Domnul ministru a promis că la începutul lunii mai va fi lansată. Cu cât e mai repede, cu atât e mai bine. Eu transmit propunerea de ghid pe grupul cu colaboratorii noștri pentru ca fermierii să fie informați. Mai mult de atât, încă de la apariția primei forme a ghidului, i-am sfătuit pe fermieri să ia legătura cu firmele de consultanță în așa fel încât în momentul când se lansează să fie pregătiți. Deși bugetul alocat pare mare – 250 de milioane de euro, la nivel de țară nu este o sumă exagerată, mai ales că proiectele sunt cu finanțare de până la 400.000 de euro care acoperă 50-70% din valoarea proiectului. Sunt binevenite și sumele alocate pentru sfecla de zahăr unde plafonul de finanțare nerambursabilă este de până la un miliona de euro. Cu această sumă se poate face o achiziție de combină de recoltat, o semănătoare, sunt opțiuni”, a mai spus Vasile Balcan.
Pentru a lua legătura cu reprezentanții MARSAT, puteți suna la telefon: 0233 741 427 sau scrie un mesaj la office@marsatsa.ro.