• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Praful saharian, o problemă nouă în ferme. Cum sunt afectate culturile agricole

    Roxana Dobre -

    Praful saharian, fenomen meteorologic care poate afecta eficacitatea produselor de protecția plantelor. Specialiștii de la Alcedo avertizează fermierii care au de făcut tratamente fitosanitare că atâta vreme cât plantele sunt acoperite de praf, ar trebui să aibă în vedere o eficiență mai scăzută a respectivului tratament.

    Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a anunțat ieri, marți – 23 aprilie, că o masă de aer încărcată cu praf saharian se va afla deasupra României marţi şi în prima parte a zilei de miercuri. Specialiștii de la Alcedo au avertizat fermierii că praful ajuns pe plante poate afecta eficacitatea produselor aplicate în această perioadă.

    Citiți și: Secretar de stat stat – anunț de ultimă oră despre plata ajutorului de 100 de euro la hectar

    Praful saharian, fenomen meteorologic care poate afecta eficacitatea produselor de protectia plantelor, avertizează Alcedo

    Praful saharian afectează eficiența tratamentelor

    Miercuri dimineață a fost cel mai intens episod al prafului saharian iar efectele se pot vedea și în agricultură. Specialiștii de la Alcedo au informat fermierii că particulele fine de praf influența efectele tratamentelor aplicate în această perioadă.

    ”În dimineața aceasta foarte mulți s-au trezit cu mașinile murdare, acoperite de acest praf saharian. Cele mai fine particule ale solului, adică argila, luată de vânturi puternice și dusă la distanțe mari, iar odată cu ploaia, a ajuns și la noi, în special în sudul țării. Practicile agricole clasice, în special arătura, au condus la destructurarea solului și oxidarea humusului (care este printre altele liantul solului). Când adăugăm seceta prelungită și vânturi puternice, solul pierde argila, iar pe loc rămân particulele mari, adică nisip. Pe scurt, eroziunea eoliană.

    Fermierii care au de făcut tratamente fitosanitare, cât timp plantele sunt acoperite de praf, ar trebui să aibă în vedere o eficiență mai scăzută a respectivului tratament. Substanțele active vor avea tendita de a rămâne imobilizate la suprafață frunzei și se vor degrada accelerat sub influența soarelui. Microorganismele (inclusiv cele patogene) vor avea condiții mai bune de creștere pe frunzele acoperite cu praf”, se arată într-o postare făcută de Alcedo pe pagina proprie de Facebook.

    Citiți și: Lista produselor agricole din Ucraina pentru care se pot introduce taxe vamale

    Praful de pe plante ”util” contra dăunătorilor

    Specialiștii de la Alcedo au explicat și ce efect are praful care se așează pe culturi, contra dăunătorilor.  ”Insectele sunt și ele impactate de acest strat consistent de praf. Cele rozătoare vor avea dificultăți, iar cele care înțeapă, precum sunt afidele, vor fi oarecum indiferente. Așadar, atenție la lucrările care se fac în aceste zile în agricultură!”, se mai arată în postarea făcută de Alcedo.

    Specialiştii spun că praful va putea fi observat în anumite zone din ţară şi în intervalele în care va ploua. ”Încă de ieri, Administraţia Naţională de Meteorologie a emis acel comunicat privind transportul de praf ce urma să se producă spre Peninsula Balcanică şi România. Într-adevăr, au fost observate concentraţii destul de mari de praf pe sudul Peninsulei Balcanice, pe zona Greciei, zona Atena, imagini cu cerul portocaliu, concentraţii destul de mari în zona Mării Mediterane. Concentraţii de praf au ajuns şi deasupra teritoriului ţării noastre, începând cu noaptea trecută, iar în această dimineaţă, masă de aer încărcată cu particule de praf se află în partea de sud-est a României, Muntenia, Dobrogea, Moldova, unde sunt în continure particule de praf în suspensie, iar ploile care au căzut noaptea trecută s-au combinat şi cu aceşti aerosoli, particulele acestea pline de praf şi au căzut la suprafaţă sub forma unor depuneri de praf roşiatic cărămiziu şi am observat cu toţii acest fenomen”, a precizat Mihai Huştiu, meteorolog ANM, conform Antena3.ro.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvențiile APIA care intră în conturi până la Crăciun! Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Guvernul – decizie astăzi care îi vizează și pe fermieri

    Ultimele știri

    Cum va fi vremea de Crăciun. Prognoza meteo pentru perioada sărbătorilor Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului