Preț miei de Paște vs. preț miei la export. Alegerea oierilor – dificilă!
Roxana Dobre -Prețul mieilor care pleacă la export a crescut pe măsură ce și cererea ”a bubuit”. Crescătorii de ovine sunt în dilemă: să sacrifice animalele pentru piața locală, pentru mieii de Paște, sau să o țină și să o dea către țările arabe, fără prea multe bătăi de cap?
In această perioadă, crescătorii români de ovine sunt într-o mare dilemă: să sacrifice mieii pentru Paște sau să îi dea la export? Chiar înaintea sărbătorilor pascale, cererea de animale a crescut pentru țările arabe, iar comercializarea tineretului către intermediari are avantaje mai mari: siguranța vânzării și lipsa bătăilor de cap (nu e nevoie de autorizații DSVSA, iar de multe ori mieii sunt ridicați direct din fermă).
Fermierii nu își fac grij cu privire la vânzările din perioada pascală atâta vreme cât există cerere mare pentru export. Animalele pleacă în țările arabe cu 23 de lei per kilogram.
Citiți și: Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”
Tirurile care fac export, merg şi încarcă mieii în viu, direct de la stână
Zeci de mii de miei din județele Galați, Gorj și Vrancea vor ajunge anul acesta în ţările arabe. Fermierii spun că s-a dus vestea că românii au marfă bună, astfel că tirurile vin şi încarcă mieii în viu, direct de la stână. Prețul oferit în viu este de 22,5 – 23 de lei pe kilogram.
Familia Patrichi deţine o fermă cu peste 2.000 de oi în localitatea Frumușița, aflată la aproximativ 30 de kilometri de orașul Galați. Anul acesta, oile au fătat mai devreme, iar mieii dați la export au avut în jur de 25-30 kg, greutatea optimă pentru a fi livrați. 800 de miei au fost vânduți în viu, către țările arabe, la prețul de 22,5-23 lei kilogramul.
„A venit tirul și i-am încărcat. 800 de miei am vândut pentru export, în țările arabe. Miei au cântărit în medie 30 de kilograme. Noi suntem mulțumiți pentru că vindem marfa, nu rămânem cu ei. Pe piața internă nu avem loc, din păcate. Am mai păstrat 200 de miei pentru prăsilă, dintre care 100 o să-i vindem la noi. Carcasa de un kilogram carne de miel costă 35-45 de lei kilogramul”, a spus Ștefan Patrichi pentru Adevărul. Acesta a precizat că arabii plătesc mai bine și apreciază carnea de miel. „Dacă nu ar veni cei din țările arabe să ne cumpere mieii, am fi intrat în faliment. Românii nu sunt învățați să mănânce carne de miel”, a adăugat fermierul.
Pe de altă parte, Ioan Corneliu, un crescător de oi din zona Tismana, județul Gorj și membru fondator al Cooperativei agricole Animal TIS a spus că asociația pe care o reprezintă va livra în țările arabe aproximativ 10.000 de capete. Cele mai importante livrări se vor face la vară, când este Ramadanul. ”Cererea este mult mai mare către țările arabe față de anii trecuți“, a precizat crescătorul de ovine din Tismana. Acesta a spus că au venit cereri pentru a livra miei și în Italia, Germania și Olanda.
Cooperativa agricolă din Tismana lucrează la construcția unei ferme cu aproximativ 10.000 de capete din fonduri europene: „Suntem în lucru cu fermă. Am făcut achiziția de utilaje și acum urmează construcția fermei. Investiția este de creștere și îngrășare și urmează să facem și procesare. Investiția este de peste două milioane de euro. Vor fi 2.000-3.000 de capete pe ciclu, iar pe an vor fi 3-4 cicluri și se ajunge la aproximativ 10.000 de capete pe an“, a adăugat Ioan Corneliu.
Prețul mieilor de Paști pe piața locală
Mieii au început să fie comercializați și pentru ocazia sărbătorilor pascale, prețul de vânzare fiind cuprins, în prezent între 40 și 50 de lei carcasă și 23-25 de lei în viu. ”Miei sunt mai mari, pentru că Paștele este mai târziu față de alți ani. Prețul este de 23 de lei per kilogram în viu, iar sacrificat este de 40 de lei“, a spus Ioan Corneliu, un crescător de oi din zona Tismana, județul Gorj, și membru fondator al Cooperativei agricole Animal TIS.
Un alt crescător, Ion Ţuţu din judeţul Vrancea a spus că vinde mieii cu 50 de lei/kilogram carcasă. „Am vândut anul acesta 400 de miei. Au venit cu tirurile direct la fermă, i-au încărcat. Merg toți la export în țările arabe. Prețul a fost 23 de lei kilogramul în viu. Mieii care au rămas în fermă vor fi sacrificați și vânduți în piață cu 50 de lei kilogramul”, a spus fermierul Ion Țuțu.