• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • DSVSA: Sacrificarea mieilor de Paște poate începe de luni, 22 aprilie. Ultima zi pentru tăieri, 3 mai

    Oana Timar -

    Tăierea mieilor la puntele de sacrificare temporară este permisă începând de luni, 22 aprilie, până în Vinerea Mare, pe 3 mai. Mai mult, și programul de funcționare al acestor abatoare trebuie să permită supravegherea sanitar-veterinară, a anunțat Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Hunedoara.

    Autoritățile din județul Hunedoara au impus reguli stricte privind sacrificarea mieilor și comercializarea produselor alimentare în perioada premergătoare sărbătorilor pascale, pentru a asigura siguranța alimentară și sănătatea publică, potrivit unui comunicat al instituției.

    Astfel, la nivelul județului s-a luat decizia ca pentru Paștele Ortodox, funcționarea locurilor temporare de sacrificare a mieilor să fie permisă doar între 22 aprilie și 3 mai, în intervalul orar 07:00 – 17:00. Solicitanții și administratorii piețelor agroalimentare trebuie să respecte condițiile impuse de către DSVSA, implementând proceduri stricte de curățare și dezinfecție a spațiilor și dispozitivelor de expunere a mărfii.

    Citiți și: Iedul, mai atractiv decât mielul pentru masa de Paște. Este mai ieftin și are carnea mai sănătoasă 

    Miei pentru sacrificare (foto: clujazi.ro)

    Echipe mixte de control pentru a verifica modul de sacrificare și comercializarea mieilor

    În perioada menționată, DSVSA Hunedoara a dispus formarea unor echipe mixte de control pentru a verifica modul de sacrificare a mieilor și comercializarea produselor alimentare în diverse unități, inclusiv piețe agroalimentare, supermarketuri, restaurante și cofetării. Controlul vizează aspecte precum modalitatea de sacrificare a mieilor, comercializarea cărnii de miel, ouălor, laptelui, produselor din lapte, precum și a altor produse alimentare de origine animală și nonanimală.

    Citiți și: Cea mai bună greutate pentru mielul de Paște din acest an

    Pentru a preveni riscurile pentru sănătatea publică asociate tăierii animalelor în spații neautorizate, DSVSA recomandă consumatorilor să se aprovizioneze cu carne de miel doar din unități și abatoare autorizate, sau din spațiile temporare autorizate special pentru sacrificarea mieilor.

    În ceea ce privește transportul animalelor vii, DSVSA Hunedoara va colabora cu alte autorități competente, în special cu Inspectoratul Județean de Poliție, pentru a verifica legalitatea transporturilor de animale vii, în special a mieilor destinați sacrificării, și pentru a preveni răspândirea Pestei Porcine Africane.

    Astfel, măsurile luate au ca scop asigurarea respectării legislației sanitare veterinare și a siguranței alimentare, precum și protejarea sănătății consumatorilor în perioada premergătoare sărbătorilor pascale.


    Te-ar mai putea interesa

    Coșmarul se repetă în ferma de porci a lui Dimitrie Muscă. ”S-a confirmat din nou focar de pestă. Sunt afectate 12.000-13.000 de capete” Subvenții APIA 2026. Regulă nouă la rotația culturilor pentru fermele până în 30 ha Crescător de porcine: ”Cu prețurile medii de 12 lei/kg în viu nu acopăr nici costurile cu hrana, prețul corect ar fi de 17 lei/kg”

    Ultimele știri

    Clubul Fermierilor Români a lansat o nouă serie a programului de perfecționare managerială „Antreprenor în Agricultura 4.0” Subvențiile APIA care se vor plăti mai târziu. Anunțul premierului Bolojan dă peste cap planurile fermierilor Premierul Ilie Bolojan: Se adoptă legea prin care, de anul viitor, impozitele pe proprietate și mașini să fie majorate!