• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Brillenschaf – rasa de ovine de carne care fată câte doi miei de două ori pe an

    Roxana Dobre -

    Brillenschaf este o rasă de ovine pentru carne care a început să aibă o prezență și în turmele din România. Oi montane rezistente, Brillenschaf sunt apreciate pentru că reușesc să fete de două ori pe an, câte doi miei deodată, și au metisări reușite cu rasele autohtone.

    Rasa de ovine Brillenschaf – originară din Austria este prezentă și în ferma unui tânăr crescător de animale din județul Gorj. Creșterea animalelor este o pasiune păcătoasă, spune cu dragoste dar și puțină mâhnire în glas tânărul crescător de animale, Cătălin Boțoteanu din Baia de Fier.

    Cătălin Boțoteanu crește ovine din rasa Brillenschaf

    La doar 19 ani are deja experiența unui fermier ”cu vechime” iar singurul lucru care îl poate ține departe de animalele lui sunt studiile, pe care tocmai urmează să le înceapă ca ”boboc” la Facultatea de Medicină Veterinară din Timișoara. La finalul acestora, tânărul intenționează să se întoarcă tot în agricultură, deși, în ciuda vârstei fragede, a suferit până acum și primele dezamăgiri în ceea ce privește susținerea statului pentru tineri.

    Oile Brillenschaf își au originea în alpi (foto: brillenschaf-arge.de)

    Rasa de ovine Brillenschaf își are originile în Alpi

    Cătălin Boțoteanu crește în mini-ferma sa din Baia de Fier, de la oi, porci la păuni și văcuțe. Ceea ce ne-a atras atenția la tânărul fermier este o rasă de oi rară, pe cale de dispariție în Austria, pe care Cătălin Boțoteanu o crește pe pășunile din zona Gorjului. Este vorba despre Brillenschaf, o încrucișare între rasa Landschaf vechi cu Bergamasca și Schaf Paduaner.

    Aceste oi mai sunt cunoscute și după numele de Jezersko-Solčava, fiind, până la izbucnirea Primului Război Mondial, cea mai numeroasă rasă de oi din sudul Carintiei, în Friuli și în Slovenia. Numele său provine din regiunile Jezersko și Solčava ce au făcut parte din Imperiul Austriac, iar acum țin de Slovenia.

    Cum arată oile din rasa Brillenschaf – caracteristici

    Aspectul oilor Brillenschaf le face ușor de reperat într-o turmă. Semnul lor distinctiv sunt „ochelarii”, adică petele închise din zona ochilor care le dau aspectul că ar purta ochelari. Despre statura lor, tânărul crescător spune că sunt mai masive decât oile noastre și au un corp musculos. Lâna lor este deschisă la culoare și aspră.

    Brillenschaf – ”oile cu ochelari”

    Fiind o rasă alpină, de oi de munte, Brillenschaf poate face față cu ușurință chiar și zonelor cu multe precipitații și este ”expertă în alpinism” putând să se cațere cu ușurință  pe piscuri abrupte, fiind utilizată în pășunatul alpin, unde zonele sunt inaccesibile pentru vaci sau alte rase de oi.

    ”Acum mai am câteva exemplare pe care momentan sunt nevoit să le vând deoarece sunt student la Facultatea de Medicină Veterinară din Timișoara. Și cum munca cu animalele necesită mult timp și dedicare, 24 de ore din 24, atunci am decis să pun pe pauză investițiile în zootehnie până voi termina facultatea. Atunci mă voi întoarce și cu siguranță aceasta este calea pe care o voi urma”, ne-a declarat tânărul.

    Ovine Brillenschaf crescute în județul Gorj

    Brillenschaf sunt crescute în România de fermieri pasionați

    Crescătorul de ovine din rasa Brillenschaf spune că a descoperit rasa acum 5 ani întâmplător într-un anunț postat de un alt crescător pe un site specializat în vânzări. L-a atras pe loc aspectul ovinelor și nu a stat pe gânduri când a decis să meargă să achiziționeze animalele.

    ”Acum 5 ani le-am descoperit, nici nu aveam permis îmi amintesc dar atât de mult mi-au plăcut încât am traversat practic țara ca să le aduc. Este o rasă cu origine austriacă, cele pe care le am eu nu sunt cu certificat de origine, nu le-am achiziționat din străinătate ci de undeva din Odorheiul Secuiesc, din partea cealaltă a țării. Am luat atunci 3 exemplare și ajunsesem la 15. Dintre care am mai vândut iar în prezent dețin 6-7 bucăți”, spune crescătorul despre ”aventura” sa cu Brillenschaf.

    Creșterea oilor din rasa Brillenschaf

    Creșterea oilor Brillenschaf – pe pășune sau în stabulație

    Creșterea oilor din rasa Brillenschaf se face pe stabulație, dar și pe pășune. Această rasă valorifică foarte bine nutrețul, în sensul că mănâncă orice și ”rad” efectiv tot ce se află pe pajiștea respectivă, chiar și mărăcinii. ”Mai puțin urzicile”, ne spune fermierul.

    Și ce mai este remarcabil la Brillenschaf este capacitatea de a se urca pe deal, coastă și chiar munte, mai povestește Cătălin Boțoteanu despre rasa care, spune el, aduce numai beneficii.

    Oile din rasa Brillenschaf fată de două ori pe an, cu doi miei la o fătare

    Oile din rasa Brillenschaf fată de două ori pe an, cu doi miei la o fătare

    Unde a mai vândut ovine Brillenschaf, fermierul a primit impresii foarte bune din partea celor care le-au luat pentru linia de carne. Așa i s-a confirmat că Brillenschaf se pot monta cu orice altă rasă de carne, iar în general la fătare au câte doi miei.

    Cu siguranță punctul forte al acestei rase este faptul că fată se două ori pe an și se montează foarte repede după fătare. Mai mult, oile Brillenschaf dau în general, cu mici excepții, doi miei la fătare.

    ”În general la două luni după fătare mie mi s-au remontat, ceea ce la rasele românești nu prea se întâmplă. Adică fată cam de două ori pe an. M-a sunat chiar cineva căruia i-am vândut și mi-a zis că a dat-o la montă la o săptămână de la fătare, ceea ce e chiar diferit față de alte rase”, a mai spus Cătălin Boțoteanu.

    Brillenschaf – rasă specializată pe carne, producție minimă de lapte

    Brillenschaf – rasă specializată pe carne, producție minimă de lapte

    Rasa de ovine Brillenschaf este specializată exclusiv pe carne, laptele fiind utilizat doar pentru hrănirea mieilor.

    ”Ce m-a atras din start la rasă este în primul rând aspectul, oile sunt mult mai frumoase decât cele românești. Dar ceea ce cu siguranță ce le diferențiază de alte rase consacrate pentru carne este producția foarte bună dar și faptul că fată de două ori pe an”, ne-a mia povestit fermierul.

    În Germania și Austria, rasa Brillenschaf este considerată pe cale de dispariție iar carnea este o delicatesă, consumantă în restaurantele de lux. ”Contează foarte mult cum este gătită carnea, ca în cazul tuturor sortimentelor de carne, de altfel. Brillenschaf este o rasă strict specializată pe carne, nu dau mai deloc lapte, doar pentru hrana mieilor, în ciuda ugerului destul de proeminent. Sunt foarte musculoase și mari ca aspect”, mai spune crescătorul.

    Mieii de Brillenschaf au un spor zilnic bun

    Mieii de Brillenschaf au un spor zilnic bun

    În cazul producției de lapte, rasa Brillenschaf nu se poate ”lăuda” cu performanțe, aceasta excelând doar la carne. Și în cazul mieilor sporul mediu zilnic de creștere este unul bun iar dezvoltarea acestora nu trebuie să fie forțată cu diverse suplimente sau  hrană concentrată. Cresc frumos și natural doar cu iarbă și alte furaje de pe pășune.

    ”Pentru lapte clar nu poate fi considerate productive pentru că dau foarte puțin, chiar dacă au ugerul mare. Laptele ajunge pentru miei și cam atât, am observat chiar că îi înțarcă destul de repede. Însă pentru carne pot spune că merge utilizate cu orice rasă pentru metisare. Eu am fost foarte mulțumit de sporul de creștere la miei. Până în acest nu le-am administrat mieilor furaje speciale dar acum am cumpărat în premieră. Dar și natural cresc foarte bine, natural eu am fost mulțumit”, a conchis fermierul.

    Prețul oilor Brillenschaf în România

    Prețul oilor Brillenschaf în România

    În prezent, Cătălin Boțoteanu îți vinde efectivul de Brillenschaf  pentru a se dedica studiilor universitare. Tânărul crescător are la vânzare mai multe exemplare de Brillenschaf  iar prețul cerut pentru fiecare este de 600-800 de lei, oile fiind în prezent gestante.


    Te-ar mai putea interesa

    Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!