• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cote de import în UE pentru porumbul din Ucraina? Estimări privind recolta și piețele

    Violina Gorcinschi -

    Uniunea Europeană ar intenționa să limiteze livrările de porumb ucrainean pe piața sa prin introducerea unei cote. Experții din cadrul UkrAgroConsult au vorbit despre situația pieței de porumb, estimări privind exporturile și recoltele până la finalul acestui an comerciali, precum și metoda de calcul a UE pentru taxa la importul de porumb, care în acest moment este 0 euro/tonă.

    După cum era de așteptat de piață, UE a adoptat un acord preliminar privind extinderea comerțului fără taxe vamale cu Ucraina pentru încă un an – până pe 5 iunie 2025. Comisia Europeană poate interveni cu cote tarifare la importul de păsări de curte, ouă, zahăr, ovăz, porumb, cereale și miere dacă aceasta depășește media volumelor importate în a doua jumătate a anilor 2021, 2022 și 2023. Acțiunea acestui mecanism este declanșată automat la 14 zile de la depășirea detectată a volumului de export (anterior ar fi trebuit să fie după 21 de zile).

    Importurile de porumb din Ucraina ar putea fi limitate în UE

    Până acum nu există date oficiale despre cât porumb se va putea importa din Ucraina în UE. Cu toate acestea Ministerul Politicii Agrare din Ucraina a estimat o cantitate de 11,2 milioane de tone. Și analiștii de la Barva Invest sunt de acord cu aceste cifre pentru cota anuală, însă în timpul conferinței internaționale Black Sea Grain, ministrul adjunct ucrainean al Economiei – Reprezentantul comercial al Ucrainei, Taras Kachka, a înaintat o cifră de 14 milioane de tone.

    „Trebuie să se înțeleagă că, în cadrul măsurilor comerciale, UE a clasificat porumbul ucrainean în categoria „mărfuri sensibile” nu fără motiv. UE are nevoie de porumb, dar nu numai din Ucraina, ci și din întreaga lume. În consecință, dacă vom atinge indicatorii de prag de peste 14 milioane de tone, nu vor exista încă consecințe, deoarece UE nu aplică o taxă la importul de porumb”, a spus acesta.

    Trebuie reamintit că restricția privind exportul de porumb (și o listă de alte produse) în Bulgaria, România, Slovacia, Ungaria și Polonia, care a fost introdusă după numeroase proteste ale fermierilor europeni, este încă în vigoare.

    Taxe pentru porumbul ucrainean. Metodă de calcul

    Taxa vamală la importul de porumb în UE este în prezent de 0 euro/t, după cum spune Taras Kachka. Cu toate acestea, această cifră se poate schimba.

    Articolul nr. 5 din Regulamentul Comisiei UE prevede că mecanismul de impozitare vamală a importurilor de porumb în UE este legat de prețurile pieței mondiale (Bursa de Valori din Chicago) și de costul transportului maritim din SUA (Golful Mexic sau Duluth (Minnesota) către portul Rotterdam. pentru navele cu o capacitate de transport de cel puțin 25.000 de tone.

    Ministrul adjunct al Politicii Agrare și Alimentației al Ucrainei, Markian Dmitrasevich a explicat mai detaliat cum se efectuează calculele conform acestei formule. Potrivit acestuia, se ia în calcul prețul porumbului la Bursa de Valori din Chicago (euro/t), plus prețul premium (euro/t) și costul transportului către Rotterdam (euro/t). Se calculează o medie ponderată pentru ultimele 10 zile, care este apoi scăzută din prețul de bază european de 157,03 euro/t. Dacă indicatorul este negativ, taxa este zero. Dacă această cifră depășește indicatorul de 157,03 euro/t, se impune o taxă în cuantumul diferenței.

    „Dacă diferența s-a dovedit a fi de 5,48 euro/t și Comisia Europeană a introdus o taxă, atunci data viitoare o vor revizui doar când diferența crește sau scade în trepte de 5 euro/t. Din nou, ei iau valorile medii ponderate pentru ultimele 10 zile, dacă văd un plus de 11 euro/t, atunci se introduce o taxă de 11 euro/t, iar dacă indicatorul este negativ, taxa este eliminată din nou”, a spus Dmitrasevich.

    După cum spune Markian Dmitrasevich, sistemul de calcul este destul de complicat.

    De cele mai multe ori, mecanismul de taxe menționat anterior a fost activat atunci când prețul la Bursa de Valori din Chicago a scăzut la niveluri record. Astfel, în aprilie 2020, UE a trebuit să introducă o taxă de import pentru porumb (precum și sorg și secară) de 5,27 euro/t (5,72 dolari/t) din cauza scăderii prețurilor CIF în SUA la cel mai mic nivel din ultimii 10 ani. Și deja în iulie, din cauza unei creșteri puternice a prețurilor, acesta a fost din nou stabilit la nivelul de 0 euro/t.

    „Este puțin probabil ca UE să introducă un tarif la porumb. Până acum, nu vedem premisele pentru ca cifrele să fie mai mari decât indicatorul de 157,03 euro/t. Și chiar dacă aceste taxe sunt introduse, ele nu vor afecta foarte mult exportatorii ucraineni. Comercianții mi-au spus că sunt în situații în care au semnat un contract, iar a doua zi UE a introdus un tarif la porumb. Așa că au așteptat această perioadă, până când diferența dintre prețul de bază european și standardul mondial a scăzut și au început din nou să execute contracte duty-free”, a completat acesta.

    Restricții privind exporturile de porumb în UE. Cum îi va afecta pe exportatori

    Experții pieței agricole consideră că noile norme UE nu ar trebui să aibă un impact puternic asupra exportatorilor de porumb ucraineni.

    Potrivit lui Mikola Solski, fostul ministru al politicii agricole și alimentare al Ucrainei, până la sfârșitul anului de comercializare ucrainenii vor putea exporta încă 2-3 milioane de tone de porumb din vechea recoltă în UE. Este probabil ca în noul sezon de export să fie nevoiți să exporte aproximativ 4 milioane de tone.

    „Teoretic, dacă vom folosi această cotă la sfârșitul lunii noiembrie, atunci în două săptămâni Uniunea Europeană ar trebui să desemneze o anchetă și să ia o decizie cu privire la cotele tarifare. În decembrie, cu o săptămână înainte de sărbătorile de Crăciun, accept cota? Mă îndoiesc că acest lucru este posibil teoretic și că taxa, care în prezent este de 0 euro/t, va fi acceptată. Iar de la 1 ianuarie va intra din nou în vigoare cota de 11,2 milioane de tone”, a precizat Solski.

    Citește și: Ministrul Agriculturii din Ucraina: arestat, eliberat pe cauțiune, încă își exercită atribuțiile de ministru

    La rândul său, președintele „Asociației pentru cereale din Ucraina” (UZA) Mikola Gorbaciov a explicat în cadrul conferinței Black Sea Grain că în noul sezon, Ucraina poate recolta 76-77 milioane de tone de cereale și semințe oleaginoase. Exportul de cereale și semințe oleaginoase este prognozat la nivelul de 43 de milioane de tone, în timp ce aproximativ 53 de milioane de tone vor fi expediate în acest sezon.

    „Estimăm o scădere a exporturilor cu 10 milioane de tone din cauza faptului că se vor expedia cu 6 milioane de tone mai puțin porumb și cu 4 milioane de tone mai puțin grâu. Totuși, datorită acestei reduceri, e posibil normele pe care UE le-a stabilit pentru Ucraina vor fi suficiente pentru a face comerț cu porumb cu Europa în limitele impuse și fără restricții suplimentare”, a declarat Mikola Gorbaciov.

    Suprafețe cultivate și recolte de porumb în Ucraina 2024 (foto: unctad.org)

    Porumb ucrainean 2024. Suprafața cultivată

    În acest sezon, suprafețele de semănat de porumb sunt estimate la nivelul de 3,7-3,9 milioane de hectare, față de 4 milioane de hectare în sezonul 2022/2023, a declarat Elizaveta Malîșko, șeful diviziei piețe agricole și produse de prelucrare a companiei UkrAgroConsult în timpul conferinței.

    „12% dintre respondenții noștri au răspuns că intenționează să reducă suprafața. Acest lucru este argumentat de faptul că, pentru al treilea an consecutiv, companiile nu pot păstra în portofoliu un produs care a prezentat profitabilitate negativă în ultimii doi ani”, a spus aceasta.

    Mai mult, 3,9 milioane de hectare este prognoza Ministerului Politicii Agrare. Pentru că, în primul rând, prețurile îngrășămintelor au scăzut. Și în al doilea rând, prețurile cerealelor au început să crească într-un moment în care anumite companii decid dacă să semene sau nu. Respondenții „NIBULON”, compania care a ajutat „UkrAgroConsult” cu sondajul, au confirmat că suprafața de porumb va fi cu 5% mai mare decât anul trecut.

    Citește și: Lista produselor agricole din Ucraina pentru care se pot introduce taxe vamale

    Până la sfârșitul lunii mai, Ucraina va putea exporta aproape tot surplusul său. Prin urmare, Mikola Gorbaciov preconizează că, până la sfârșitul sezonului, prețurile cerealelor în Ucraina vor crește puțin mai mult.

    „Iunie va trece aproape „fără nimic” pentru noi. Prețul în lume va crește puțin. În Europa, randamentul va fi mai mic. Prețurile vor fi puțin mai bune pentru producătorii noștri agricoli. În același timp, sper că componenta logistică pe care o avem prin porturi se va îmbunătăți. Și apoi, în anul următor, agrobusiness-ul va putea să acorde atenție nu numai culturilor profitabile, care nu sunt profitabile pentru el în acest an, ci și să își mărească producția”, a afirmat Gorbaciov.

    La sfârșitul lunii ianuarie, în Ucraina existau aproximativ 19 milioane de tone de excedent de porumb. De la începutul lunii aprilie, conform calculelor analiștilor Barva Invest, stocurile se ridicau la 11,5 milioane de tone, s-au exportat 7,5 milioane de tone de porumb în doar 2 luni.

    Potrivit lui Pavel Haustov, analist al pieței agricole a Barva Invest, în perioada de la începutul anului până pe 14 aprilie, cei mai mari cumpărători de porumb ucrainean au fost: Spania (2,3 milioane de tone), China (2 milioane de tone), Egipt (1,4 milioane tone), Turcia (1,2 milioane tone) și Italia (695.000 tone).

    Ucraina caută noi destinații pentru porumb

    Exportul de porumb aproape a atins nivelul din ultimii 5 ani, a remarcat Elizaveta Malîșko.

    „Creșterea exporturilor este așteptată în aprilie. În prima jumătate a lunii aprilie au fost deja exportate 2 milioane de tone de porumb. Există toate șansele de a atinge sau chiar de a depăși nivelul maxim pentru acest sezon. Exportăm în principal pe piața asiatico-africană, cel puțin în ultimele două luni. Și, pe baza datelor operaționale, ne așteptăm ca această tendință să crească”, a explicat șefa departamentului de piețe agricole și produse de prelucrare „UkrAgroConsult”.

    În cadrul Black Sea Grain, Mikola Gorbaciov a menționat că în noul an de export, Franța va continua să sprijine Polonia pentru a se asigura că mai puține cereale ucrainene intră pe piața europeană. Potrivit Latifundist, vor face lobby pentru restricții legislative și fitosanitare care vor limita afacerile ucrainene. La rândul lor, exportatorii ucraineni vor continua să caute noi piețe de vânzare.

    „Este logic că le vom găsi. Fie că va fi Africa, dacă vor fi volume suplimentare în Asia, dar vom vinde în continuare toate cerealele. Undeva va fi din nou competiție, undeva va trebui să cedăm sau să completăm ceva”, a rezumat Gorbaciov.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă Legea arendei – adoptată de Parlament! Contracte pe minim 7 ani, cu valabilitate și după decesul arendatorului

    Ultimele știri

    Cum va fi vremea de Crăciun. Prognoza meteo pentru perioada sărbătorilor Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului