Ce este arracacha – rădăcinoasa care se luptă să ajungă în farfuria europenilor
agrointeligenta.ro -Arracacha (Arracacia xanthorrhiza) ar putea deveni cel mai nou aliment avizat pentru comercializare și consum pe piața europeană. Dacă Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară (EFSA) își va da OK-ul, la noi mai mult ca sigur că rădăcinoasa va botezată aracia și va deveni rapid foarte populară, întrucât este recomandată cu precădere în dietele pentru slăbit.
În februarie 2009, compania spaniolă Euroandina de Importaciones a depus o cerere de introducere pe piața europeană a rădăcinoasei arracacha ca aliment nou. Pe 1 iunie același an, solicitarea firmei din Madrid a fost transmisă Comisiei Europene, moment din care s-a ajuns la un blocaj. Recent, ultimul semnal transmis de către EFSA arată că situația nu este încă tranșată, cerându-se importatorului noi dovezi că arracacha este sigură pentru consum.
De fapt, rădăcina de arracacha se consumă de mii de ani fără efecte adverse. Este considerată una dintre cele mai vechi culturi agricole din America, unde reprezenta una dintre alimentele de bază ale populației băștinașe. Deși similară cu cartoful, arracacha – în varietatea originală, necesita condiții speciale de cultivare, motiv pentru care nu a reușit să se extindă ca și plantă agricolă în întreaga lume. Conform datelor furnizate de importatorul spaniol, însă, se pare că noile soiuri se adaptează ușor la condiții noi de cultivare și au dăunători obișnuiți, similari cu ai platelor cu care se înrudește. Totuși, cei de la Euroandina nu au putut oferi informații despre posibile componente alergene conținute de arracacha, mai ales că ea face parte și din aceeași familie cu țelina, despre care se știe că poate crea reacții.
În țările sale de origine, rădăcinoasa se comercializează în stare proaspătă sau congelată, iar consumul se face după fierberea sau prăjirea ei, în combinații de salate, supe, piureuri, prăjituri, etc, în mod similar cu cartoful, morcovul sau cassava. Totodată, produsul este inclus în dieta bebelușilor, copiilor de vârste mici sau pacienților în convalescență, având un conținut extrem de ridicat de vitamina A. Mai mult, arracacha are foarte puține calorii, astfel că o face foarte căutată de cei care țin diete pentru a pierde kilogramele în plus.
Rămâne de văzut când va decide Comisia Europeană, la recomandarea autorităților subordonate, să dea undă verde comercializării și, de ce nu – cultivării, plantei arracacha în Europa și, implicit, în România.
Cum arată arracacha în cultură și în alimentație