• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prețul ouălor de Paști la poarta fermelor. Ilie Van, UCPR: ”Acum apare pe piaţă şi oferta de la curtea ţărănească”

    Roxana Dobre -

    Preț ouă în apropierea Paștelui. Oferta de ouă este suficientă şi la preţuri rezonabile în această perioadă a Sărbătorilor Pascale, chiar dacă românii consumă cu 50% mai mult decât într-o lună obişnuită, a anunțat preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), Ilie Van.

    Ilie Van a declarat astăzi, joi – 2 mai,că pe piață există suficiente ouă pentru Sărbătorile Pascale şi la preţuri rezonabile. Conform acestuia, vânzările sunt cu  50% mai mari decât într-o lună obişnuită. ”Dacă un român mănâncă în medie 20 de ouă pe lună, acum consumul creşte la 30 de ouă, iar acesta este asigurat 100% din producţia internă. Ouăle sunt sănătoase, de calitate şi proaspete”, a declarat Ilie Van, citat de Agerpres.

    Citiți și: Oul de struț – la mare căutare de Paști. O fermă din Argeș vinde aceste ouă cu 100 de lei bucata

    Cerere mare pentru ouăle folosite de Paște

    Conform lui Ilie Van, în această perioadă preţul ouălor în România este cu 15,4% mai mic la poarta fermei, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi cu 17-18% faţă de mediu europeană.

    ”Preţurile sunt în cădere. Faţă de anul trecut preţul ouălor este cu 15,4% mai mic la poarta fermei. Noi primim săptămânal preţurile de la Observatorul Preţurilor în UE, iar faţă de anul trecut, adică săptămâna premergătoare Paştelui, preţul este mai mic cu 15,4% la poarta fermei. Preţul este de 184,3 euro/100 kg de ouă, iar asta înseamnă în jur de 55 – 57 de bani oul la poarta fermei. Noi discutam de ouăle din categoria M+L, ambalate în cofrag de 30 de bucăţi, pentru ca asta se urmăreşte şi se monitorizează la nivel european, dar dacă ai la caserolă de 10 ouă sau de 6 ouă, preţul este un pic mai mare. La nivel european, la poarta fermei, preţul este 220 euro/100 kg de ouă, respectiv 68 – 70 bani. Deci preţul ouălor în România este cu 17-18% mai mic decât media europeană”, a adăugat reprezentantul industriei avicole din România.

    În ceea ce priveşte preţul ouălor ecologice, la nivel european acesta este în prezent 411 euro/100 kg, adică 1,27 lei/ou la poarta fermei, în timp ce în Romania, ouăle ecologice sunt cu 10% mai ieftine.

    Creștere pentru consumul de ouă, în perioada Sărbătorilor Pascale

    Ouăle albe, mai căutate pentru că se pot vopsi mai ușor

    În România cele mai consumate ouă şi cele mai vândute sunt cele cu coaja roşie, chiar dacă în această perioadă sunt căutate şi ouăle cu coaja albă pentru că se vopsesc mai bine. ”Acum apare pe piaţă şi oferta de la curtea ţărănească, care este importantă, deşi au mai scăzut găinile din curtea ţăranului. În ultimul timp, tot mai multă lume se adresează reţelelor moderne, dar încă există pe piaţă ouă suficiente şi din gospodăriile ţărăneşti. Deci, există ofertă de ouă suficientă pentru aceste sărbători. Trebuie amintit că există şi schimburi intra-comunitare fără discuţie, pentru că şi noi avem fermieri care au contracte şi duc ouă în afara ţării, însă gradul de autosuficienţă este de 104%”, a explicat preşedintele UCPR.

    Van a precizat că în supermarketuri au apărut deja la vânzare ouăle gata vopsite pentru Paşte, însă acestea provin mai mult din schimburi intra-comunitare, din Austria sau Germania, unde gospodinele nu prea mai stau să vopsească ouă. ”La noi nu au trecere aceste ouă gata vopsite. Poate cu timpul vor face şi ai noştri, dar deocamdată fermierii români nu fac aşa ceva, pentru că au constatat că nu au trecere”, a spus acesta.

    În România, producţia totală de ouă este în jurul a 5 – 5,5 miliarde de ouă pe an, iar industria avicolă produce cam jumătate din această ofertă, respectiv 2,5 – 2,7 miliarde de ouă anual. Potrivit datelor UCPR, din cele 219 exploataţii avicole la nivel naţional, 180 sunt membre UCPR, iar o exploataţie poate avea mai multe ferme, fie pentru creşterea puilor, fie pentru creşterea găinilor ouătoare.


    Te-ar mai putea interesa

    Preț polițe RCA pentru tractoare, în 2025. Tabelul cu tarife de referință O nouă subvenție APIA de 50 euro/hectar, la plată din acest an Stimularea producției de ouă la găini iarna. Sfaturi practice

    Ultimele știri

    Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne Bursa cerealelor la început de an. Scăderi pentru grâu, creșteri la rapiță Patru produse recomandate pentru erbicidarea de primăvară a cerealelor păioase