• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Nina Horvath, fermieră: Prima decizie pentru un crescător de Angus – fac producție sau reproducție?

    Daniel Befu -

    De peste 16 ani, Nina Horvath și soțul său cresc taurine din rasa Aberdeen Angus. Ferma din Borzont, comuna Joseni, județul Harghita, a reușit să își câștige o clientelă fidelă pe măsură ce crescătorii au arătat că furnizează numai animale de calitate. De la început, exploatația familiei Horvath a fost dezvoltată ca o fermă de reproducție și nu o fermă de îngrășare.

    Nina Horvath demontează un mit care circulă printre crescătorii de animale: că Aberdeen Angus este o rasă de taurine care se crește singură. ”În România, piața Angus a evoluat foarte interesant. Noi am fost a patra firmă care a adus oficial Angus în țară și cam peste un an a pornit o reclamă extrem de agresivă pe Angus doar că reclama a fost greșită. Greșită, în sensul în care în reclamă se repeta la nesfârșit că Angusul nu este o rasă care cere mult și din păcate, această trăsătură nu este adevărată pentru că și Angusul este o vacă care trebuie hrănită. Nu poți s-o ții cu aer sau cu resturi. Dacă vrei să ai rezultate bune, trebuie să-i dai de mâncare ori acea reclamă agresivă și greșită a rămas întipărită în mintea multora că Aberdeen Angus este o rasă care nu cere mult și atunci o punem în vârf de munte și Dumnezeu cu mila! Nu e așa!”, spune crescătoarea din Joseni, medic veterinar de profesie.

    Citiți și: Nina Horvath și ferma de Angus păzită de bodyguarzi canini, într-un tărâm de vis!

    Nina Horvath despre rasa Aberdeen Agus: Dacă nu-i dai de mâncare, nu-ți va da rezultate

    Fermiera precizează că randamentul la creșterea taurinelor din rasa Angus este bun, cu condiția ca și rația furajeră să răspundă nevoilor animalelor. ”Este o rasă de talie mică printre rasele de carne. Un consum mediu – statistic vorbind, nu cel care se realizează – deci consumul mediu pe kilogram animal ar veni 4% substanță uscată din greutatea sa corporală pe zi. Asta trebuie să i-o dai minim. Dacă nu-i dai de mâncare, nu-ți va da rezultate. Acea reclamă greșită, inițial nouă ne-au adusîn fermă foarte mulți cumpărători potențiali și încercam la toți să le spunem, să-i convingem că ”oameni buni, vaca asta trebuie hrănită!”. Deci nu merge povestea, că nu are…. are nevoie. Din păcate, mulți dintre cei care au început atunci au și renunțat. Din fericire cunosc și dintr-ăia care au început și continuă până în ziua de astăzi și o fac foarte frumos”, mai spune Nina Horvath.

    Ferma Rinde Mast din Joseni este una de prăsilă, furnizând pieței atât femele, cât și masculi cu genetică de vârf. ”Niciodată nu am vândut animale de calitate îndoielnică ca și animale de prăsilă pentru că pentru nou a fost foarte important ca să ne revină cumpărătorii. Slavă Domnului asta se și întâmplă. Avem cumpărători sau de acum cred că pot să le spun și prieteni. Au cumpărat cred că deja și de trei ori tauri de la noi. Deci când au renunțat la fostul, tot la noi au venit, așa că asta cred că cea mai cea mai bună reclamă”, spune Horvath.

    Pentru cineva care acum începe sau ar începe un un business în Angus, primul și cel mai important lucru este să decidă ce vrea să facă, spune fermiera. „Vrea să facă producție sau vrea să facă reproducție? Dacă vrea să facă producție trebuie să meargă pe acea filieră, dacă vrea să facă reproducție trebuie să meargă pe cealaltă filieră. Cele două lucruri sunt oarecum diferite și înainte de a începe orice activitate, îi recomand călduros oricui să facă vizite în ferme. Să nu învețe de pe internet, din lumea virtuală! Să vadă real, la fața locului ce se întâmplă, pentru că una e ce vezi în filmuleț, una e ce vezi în fotografii și posibil ca la fața locului vei vedea cu totul și cu totul altceva. (…) Fiecare fermă are specificul ei. Ceea ce facem noi (în județul Harghita – n.r.), nu se va face în zona Satu Mare pentru că furajarea și modul de obținere a furajelor și tot, este cu totul altceva. Fermele de munte nu le poți compara cu fermele de câmpie. În principiu, noi ținem pe sabulație șase luni în timp ce la zona de câmpie deja în martie e posibil că deja au ieșit la pășunat. Acum, nu există două ferme la fel. Fiecare funcționează altfel și nu e sigur că ceea ce fac eu e bine pentru altul, dar nu e sigur că ceea ce face el e bine pentru mine”, punctează crescătoarea de Aberdeen Angus.

    Dacă se merge pe partea de producția, adică pe abatorizarea animalelor, cel mai important aspect de luat în calcul este reprezentat de costul pentru producerea unui kilogram de carne. ”Dacă pe mine mă costă 10 euro să produc un kilogram de carne și reușesc să-l vând cu un euro, la modul real am o problemă. La fermele de reproducție e bine să ai mai multe linii – adică? În momentul în care ai tauri de vânzare, să ai tauri care vor da pe linie maternă ceva, să ai tauri care vor da pe linie paternă. În momentul de față în România, piața cere tauri mari îmbrăcați în musculatură. Este perfect, este comercial, arată bine, dar oare de asta am eu nevoie în ferma mea? Dacă eu am femele care ar trebui să fie îmbunătățite din punct de vedere al producției de lapte, ca să am spor mediu zilnic mai bun la viței, atunci este posibil că ar trebui să-mi aleg un taur care să-mi aducă ceva în plus la mame, la producția de lapte. Toate aceste date se găsesc – mă refer acum strict la materialul seminal – se găsesc în cataloage însă toată lumea trebuie să decidă ce vrea să facă și momentul în care a decis, atunci să meargă pe acea linie”, mai spune Nina Horvath.

    Ferma de Angus a Ninei Horvath


    Te-ar mai putea interesa

    Mușuroirea tomatelor. Când și cum se face APIA – anunț făcut astăzi pentru fermieri! O familie de fermieri și-a găsit culturile din solar arse cu erbicid

    Ultimele știri

    Fusilade Forte, de la Nufarm, a distrus buruienile din solele de floarea-soarelui lucrate de Biță Răcman Avertismentul unui șef APIA: Fermierii care rămân fără subvenții în acest an! Anchetat de fraudă după ce a câștigat licitația pentru a cumpăra un port la Dunăre