• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prețul căpșunilor – la jumătate față de anul trecut. Tânăr fermier: Ne rugăm de intermediari să ne ia marfa!

    Roxana Dobre -

    Preț mic pentru căpșunile din acest an. Tânărul Alexandru Fazekaș din Halmeu, județul Satu Mare, a publicat un video pe Tik Tok în care semnala că la banii primiți pentru recoltă, căpșunarii din România sunt determinați să abandoneze plantațiile.

    ”De la anul ne vedem la fibră optică în Anglia, agricultura nu mai merge. La bani de nimic de vând căpșuni frumoase, să ajungem să vindem la prețul acesta, din ultimii 20 de ani cred că acesta este cel mai greu sezon pentru noi. Marfă frumoasă dar asta este viața la Halmeu, nu avem ce să facem. Avem calitate, cantitate dar preț de nimic dar asta este, de la anul ne vedem în Londra”, a fost mesajul care s-a viralizat imediat.

    Anul trecut, Agrointeligența – AGROINTEL.RO v-a prezentat un reportaj video despre ferma familiei Fazekas din Halmeu. Afacerea se întinde pe o suprafață de patru hectare de căpșuni, dar ferma cultivă și legume. Față de anul trecut, situația prețurilor este una mult mai grea, fermierii primind deja un preț de numai câțiva lei pentru fructele vândute direct din fermă.

    ”Nu renunțăm la afacere dar suntem descurajați și dezamăgiți. Noi avem o suprafață de patru hectare numai cu căpșuni, dar cultivăm și legume. Prețul în prezent este de 5-6 lei pe kilogramul de căpșuni direct din câmp, nici mai mult, nici mai puțin. Noi într-un fel ne rugăm practic de intermediari să ne ia marfa ca să vindem să putem să înființăm și alte culturi, să avem bani să ne ducem investițiile mai departe. Anul trecut spre exemplu în perioada similară, adică la începutul culesului, primeam 12 lei pe kilogram, practic dublu cât este acum și ne temem că prețul se va duce și mai jos pe măsură ce apar tot mai multe fructe în piață. Noi de abia ne scoateam la prețul acesta ce am investit pentru că mâna de lucru este foarte scumpă, muncitorii vor cât mai mult adică am plătit 20 lei/ora la cules. Scăderea cererii poate să fie și din cauza sărbătorilor și momentan nu ne putem plânge de importuri pentru că acum căpșuna românească este pe piață, nu cea din import, acum doar România controlează piața”, a declarat tânărul producător pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    Iosif Fazekas

    Anul trecut pe vremea aceasta, prețul căpșunilor era dublu

    Alături de tatăl său, Iosif Fazekaș, tânărul Alex se mândrește cu o nouă producție de excepție la căpșuni. Fructele sunt mari, suculente, pline de gust și proaspete.

    ”Ne-a durut și ne îngrijorează faptul că nici primele căpșuni, care sunt cele mai frumoase, cele mai aspectuoase și gustoase nu sunt apreciate și nu au preț. Noi practic anul acesta le dăm la preț de nimic. Anul trecut pe vremea aceasta dădeam la 12 – 13 lei/kilogramul și le vindeam ca pâinea caldă. Este păcat pentru că per total anul acesta pentru căpșuni este un sezon bun dar prețul acesta de start ne supără și suntem dezamăgiți pentru că investițiile sunt foarte mari”, a mai spus Alex Fazekaș.

    Deși este recunoscută ca fiind ”patria căpșunilor”, localitatea Halmeu nu oferă fermierilor un cadru organizat pentru a-și vinde produsele. Cultivatorii își valorifică marfa individual, neexistând o formă de organizare care să reunească munca tuturor pentru a intermedia un contract cu lanțurile de retail. ”Noi am încercat să intrăm și în supermarketuri dar sunt foarte multe cerințe. Mai repede ducem în Ungaria la Supeco decât să fim primiți în România. Dar cei care vor să cumpere de la noi ne pot suna și pot veni aici direct în câmp. Avem clienți cu care lucrăm de 20 de ani de zile, adică oameni care iau  două tone pe zi. Chiar ieri am dat două tone unui client fidel. Oamenii știu calitatea. Dar din păcate prețul este bătaie de joc. Scoatem foarte greu investiția dar nu știu dacă putem să sperăm la un profit. Și suntem la al treilea cules deci practic la începutul sezonului și vom tot recolta circa o lună pentru că avem plante unifere, nu remontante pentru că suntem și pe partea de legumicultură”, a mai subliniat cultivatorul de căpșuni.

    Acesta a completat că după postarea pe care a făcut-o în mediul online vânzările au mai crescut dar prețul oferit este în continuare dezamăgitor. Unul dintre soiurile ”vedetă” din ferma familiei Fazekaș este Asia, care poate ajunge la un gramaj de peste 100 de grame/căpșună. În mediul online fructele mari și cu forma plată au fost criticate de consumatori fiind numite ”căpșuni mutant” dar Fazekaș Alex îi asigură pe cumpărători că din ferma sa plecă numai fructe conforme, fertilizate cu gunoi de grajd.

    ”În ferma noastră avem deja o experiență de peste 20 de ani de zile în cultivarea căpșunelor și am avut pe parcelele noastre peste 20 de soiuri, toate testate. Practic pământul din zona noastră este foarte bun pentru căpșune iar acestea este normal să se dezvolte. Noi punem și 25 de tone de gunoi per hectar, poate chiar mai mult, și este normal ca fructele să fie mari și frumoase”, a mai menționat fermierul.

    Căpșuni de Halmeu. Ferma familiei Fazekas


    Te-ar mai putea interesa

    Vaci de rasă donate de fermieri pentru crescătorul căruia i-au ars animalele într-un incendiu în grajd Vremea se schimbă radical. Meteorologii anunță temperaturi scăzute, dar și vijelii și căderi de grindină Guvernul a majorat bugetul APIA. Când ar intra în conturi subvenția de 100 euro

    Ultimele știri

    Fusilade Forte, de la Nufarm, a distrus buruienile din solele de floarea-soarelui lucrate de Biță Răcman Avertismentul unui șef APIA: Fermierii care rămân fără subvenții în acest an! Anchetat de fraudă după ce a câștigat licitația pentru a cumpăra un port la Dunăre