• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Scumpiri camuflate la alimente. Premierul Ciolacu: Comercianții au scăzut gramajul, dar au lăsat prețurile mari

    Roxana Dobre -

    Premierul Marcel Ciolacu a avertizat la începutul ședinței de Guvern de ieri, joi – 9 mai, că unii comercianți au recurs la scumpiri camuflate. Aceasta a afirmat că producătorii trebuie să fie obligați să semnaleze vizibil pe ambalaj că au redus gramajul, dacă prețul a rămas neschimbat.

    Șeful Guvernului a tras un semnal de alarmă ieri, joi – 9 mai la începutul ședinței săptămânale a Executivului, cu privire la practica la care au recurs unii comercianți care au redus gramajul la produse, dar au lăsat prețurile la fel de mari. Marcel Ciolacu a cerut autorităților de control să intervină urgent.

    Citiți și: Grâul românesc – cel mai scump ultima licitație de cereale pentru Egipt. Prețurile traderilor

    Marcel Ciolacu în ședința de Guvern de joi, 9 mai

    Marcel Ciolacu: Unii comercianți au scăzut gramajul la produse, dar au lăsat prețurile la fel de mari

    Premierul a afirmat că unii comercianți recurg la o ”înșelăciune” la adresa consumatorilor prin scumpiri camuflate.

    ”Încep cu un subiect care, din păcate, este tot mai prezent în statele europene și pare că a ajuns și la noi: faptul că unii comercianți au scăzut gramajul la produse, dar au lăsat prețurile la fel de mari. Consider că aceasta este o formă de înșelăciune împotriva consumatorilor! Este de fapt o scumpire „camuflată” si nejustificata economic sub un ambalaj foarte asemănător. Cer tuturor autorităților de control din România să intervină urgent!”, a spus Marcel Ciolacu în debutul ședinței de Guvern de joi.

    Citiți și: Bursa cerealelor: Salt pentru grâu, porumb și rapiță. Prețuri astăzi în portul Constanța

    Premierul vrea ca retailerii din România să urmeze modelul francez

    Marcel Ciolacu a mai spus că în paralel trebuie pregătită o măsură pe modelul francez – producătorii să fie obligați să semnaleze vizibil pe ambalaj că au redus gramajul dacă prețul produsului a rămas neschimbat.

    ”Iar în paralel, să pregătim o reglementare, pe modelul francez: producătorii să fie obligați să semnaleze vizibil pe ambalaj că au redus gramajul, dacă prețul produsului a rămas neschimbat. Și, evident, sancțiuni dure pentru nerespectarea acestei obligații”, a spus premierul în același context.

    Modelul francez la care a făcut referire premierul presupune ca vânzătorii cu amănuntul să le indice clienților dacă au produse alimentare și de altă natură ce au fost reduse ca dimensiune fără o scădere corelată a prețului. Ministerul francez al finanțelor a declarat vineri că, începând cu luna iulie, vânzătorii cu amănuntul vor fi nevoiți să indice timp de două luni care alimente și alte produse de uz curent precum detergentul au fost reduse ca dimensiune într-o manieră în care a dus la o creștere a prețului raportat la gramaj.

    „Shrinkflation este o jecmăneală, îi vom pune capăt. Vreau să reclădesc încrederea consumatorilor iar încrederea merge mână în mână cu transparența”, a declarat ministrul finanțelor Bruno Le Maire într-un comunicat, conform Reuteurs.

    Prețurile la alimente au devenit un subiect politic major în Franța anul trecut, după ce inflația la produsele alimentare a atins un nivel record de 16% în 2023. În luna august Bruno Le Maire a anunțat că a ajuns la un acord cu principalii retaileri și producători de alimente pentru a reduce prețurile la 5.000 de produse de uz curent, ca măsură pentru intensificarea luptei împotriva inflației.


    Te-ar mai putea interesa

    Ce se pune în gropi la plantarea răsadurilor de castraveți Vaci de rasă donate de fermieri pentru crescătorul căruia i-au ars animalele într-un incendiu în grajd APIA – anunț făcut astăzi pentru fermieri!

    Ultimele știri

    Eurostat: România, pe locul 3 în UE în topul celor mai mari exportatori de miere în 2023 După scandalul din Ucraina, și ministrul Agriculturii din China este anchetat pentru fapte de corupție Agrometeo: Zone cu secetă moderată și puternică la cultura de grâu în mai multe regiuni agricole ale țării